SSC CGL Tier-I Mock Test - 45


100 Questions MCQ Test SSC CGL Tier 1 Mock Test Series | SSC CGL Tier-I Mock Test - 45


Description
This mock test of SSC CGL Tier-I Mock Test - 45 for SSC helps you for every SSC entrance exam. This contains 100 Multiple Choice Questions for SSC SSC CGL Tier-I Mock Test - 45 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this SSC CGL Tier-I Mock Test - 45 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. SSC students definitely take this SSC CGL Tier-I Mock Test - 45 exercise for a better result in the exam. You can find other SSC CGL Tier-I Mock Test - 45 extra questions, long questions & short questions for SSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

If SHOES is coded as RCRJT, then how CHAIR can be coded?

Solution:


QUESTION: 2

Find the odd one from the given responses: 

Solution:

Except Allahabad, all are hill stations.

QUESTION: 3

If code for WATCH is 11 and code for CHECK is 6, then what is code for RATE?

Solution:

WATCH = (23 + 1 + 20 + 3 + 8) ÷ 5(No. of letters in the word) = 55 ÷ 5 = 11
CHECK = (3 + 8 + 5 + 3 + 11) ÷ 5(No. of letters in the word)  = 30 ÷ 5 = 6
Similarly, RATE = (18 + 1 + 20 + 5) ÷ 4(No. of letters in the word)  = 44 ÷ 4 = 11

QUESTION: 4

Find the missing term.

Solution:

11² - 1 = 120 
9² + 2 = 83 
7² - 3 = 46
5² + 4 = 29 
3² - 5 = 4

QUESTION: 5

Arrange the following given words according to the English dictionary:

(i) Ingratitude

(ii) Ingredient

(iii) Ingratiate

(iv) Ingratiating

Solution:
QUESTION: 6

C/JQ : B/GT : : Z/CX : ? 

Solution:

In numerator 
C – 1 = B
B – 2 = Z
Z – 3 = W
In Denominator 
Opposite of J is Q
J – 3 = G
Opposite of G is T
G – 4 = C
Opposite of C is X
X – 5 = S
Opposite of S is H.

QUESTION: 7

Find the missing term:

Solution:

28 ÷ 2 = 149 × 3 = 2727 + 14 = 41
  16 ÷ 2 = 811 × 3 = 3333 + 8 = 41 
34 ÷ 2 = 175 × 3 = 1515 + 17 = 32

QUESTION: 8

Pick the odd one out:

Solution:

Second number is a result of square and subtraction of first number except for option 3.

QUESTION: 9

Find the wrong number in the given series:
5              3              6              17.25      64.75

Solution:

5 × 0.5 + 0.5 = 3
3 × 1.5 + 1.5 = 6
6 × 2.5 + 2.5 = 17.50
17.5 × 3.5 + 3.5 = 64.75

QUESTION: 10

What will be the day of the week on 2nd October 2018?

Solution:

2 October 2018 = (2017 + Period 1/1/2018 to 2/10/2018)
Odd days in 2000 years = 0
17 years = (4 leap years + 13 ordinary years) = (2 × 4 + 13 × 1) = 21 odd days (As a leap year has 2 odd days and an ordinary year has 1 odd day)
January = 31
February = 28
March = 31
April = 30
May = 31
June = 30
July = 31
August = 31
September = 30
October = 2
Total number of days = 275 days
275 days = 39 weeks + 2 odd days
Total number of odd days = 0 + 21 + 2 = 23 odd days = 3 weeks + 2 odd days
Given day is Tuesday.

QUESTION: 11

Seeta said to Geeta,” That girl playing Badminton is the elder of the two sisters of the son of my mother’s husband”. How is girl related to Seeta?

Solution:

QUESTION: 12

P is 30 meter to the East of Q. R is 26 meter to the north of Q and 10 meter to the west of S. T is 40 meter to the South of S. T is 20 meter to the West of U. In which direction P is with respect to U?

Solution:
QUESTION: 13

Find the missing term.

Solution:

(27 × 7) ÷ 3 = 63
(19 × 6) ÷ 3 = 38
(22 × 9) ÷ 3 = 66

QUESTION: 14

Arrange the letters of each group to make a meaningful word and find the odd one out:

Solution:

ZIDANE, BECKHAM, SEHWAG and ROONEY.
All the footballers except Sehwag.

QUESTION: 15

What is the best way to order the generation of computers?

A. Microprocessors            

B. Vacuum tubes                 

C. Integrated Circuits         

D. Artificial Intelligence     

E. Transistors

Solution:

Vacuum tubes ⟶ Transistors ⟶ Integrated Circuits ⟶ Microprocessors⟶ Artificial Intelligence

QUESTION: 16

From the given blocks when 10 is at the bottom, which number will be at the top?

Solution:

From the two views of blocks it is clear that when 10 is at the bottom, number 12 will be at the top.

QUESTION: 17

Which one of the following Venn diagrams represents the best relationship between Snake, Lizard, and Reptiles?

Solution:

Snake is different from Lizard but both are reptiles

QUESTION: 18

The diagram represents the number of students studying different subjects. What is the number of students who study both Hindi and Chemistry?

Solution:

The number of students who study Hindi and Chemistry = 16 + 4 = 20

QUESTION: 19

How many quadrilaterals are there in the following figure?

Solution:


Quadrilaterals are : PAOB, AQDO, BOCR, ODSC, PQDB, BDSR, PACR, AQSC, PQSR

QUESTION: 20

The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column. e.g. ‘A’ can be represented by 02, 11 etc. and ‘L’ can be represented by 56, 67 etc. Identify the set for the word BEARD.

Solution:

B – 59, 65, 76, 87, 98
E – 04, 13, 22, 31, 40
A – 02, 11, 20, 34, 43
R – 03, 12, 21, 30, 44
D  – 55, 66, 77, 88, 99

QUESTION: 21

In question below are given some roll numbers of candidates registered at different centres for an examination. The first two digits from the left stand for the centre code and the next four for the serial number of the candidates registered at the centre.

Which one of the following centres had the candidate with highest serial number?

Solution:

638406 and 637023 

QUESTION: 22

In each of the following questions select the related figure from the given alternatives.

Question Figure:

 

Solution:

From first figure to second figure the main design rotates through 45 anticlockwise and the arrow moves half step in anticlockwise direction.

QUESTION: 23

DirectionsIn each of the questions below are given three statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read both the conclusions and then decide which of given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts. 

Statements:                           All TVs are laptop.

                                                Some laptops are computers.

                                                All computers are keyboards.

Conclusions:                         I. Some TVs are computers.

                                                II. Some laptops are keyboards.

Solution:

All TVs are laptops (A) + Some laptops are computers (I) = No conclusion. Hence, conclusion I does not follow.
Some laptops are computers(I) + All computers are keyboards (A) = Some laptops are keyboards (I). Hence, conclusion II will follow.

QUESTION: 24

DirectionsIn each question below a statement is given followed by two assumptions numbered I and II. An assumption is something supposed or taken for granted. You have to consider the statement and the following assumptions and decide which of the assumptions is implicit in the statement.

Statement: As an ongoing mission to help taxpayers, the e-portal service has been set up by the Additional Commissioner of Income Tax at the taxpayers/ lounge in HMT bhawan also.

Assumption I: This e-portal is part of the Digitise India Plan by the PM

Assumption II : Such e-portal services are available in various other locations.

Solution:

Assumption I is not implicit. But since it’s mentioned that as part of ongoing mission and because of the use of “also”, we can assume Statement II to be implied, and correct answer is Option 2.

QUESTION: 25

DirectionsIn each question below a statement is given followed by two assumptions numbered I and II. An assumption is something supposed or taken for granted. You have to consider the statement and the following assumptions and decide which of the assumptions is implicit in the statement.

Statement: “My KASSIA” mobile app has been launched by of KASSIA (Karnataka Small Scale Industries Association) to help in faster dissemination of information among entrepreneurs.

Assumption I: This mobile App been launched specifically for Members of KASSIA (Karnataka Small Scale Industries Association)

Assumption II: KASSIA (Karnataka Small Scale Industries Association) has been known to be very prompt and fast in helping its members.

Solution:

None of the assumptions is implied.

QUESTION: 26

PN Bhagwati who died recently was the former ______

Solution:

Prafullachandra Natwarlal Bhagwati was the 17th Chief Justice of India, serving from 12 July 1985 until his retirement on 20 December 1986. Justice Bhagwati died on 15 June 2017 at the age of 95 after brief illness at this home in New Delhi. His funeral was held on 17 June.  Prime Minister Narendra Modi  condoled his death calling him "stalwart of India's legal fraternity"

QUESTION: 27

Who has been sworn in as president of Ecuador?

Solution:

Leo Varadkar: New Prime Minister of Ireland.
Lenin Moreno: president of Ecuador.
Miroslav Lajcak: President of the UN General Assembly
Aleksandar Vucic: New president of Serbia

QUESTION: 28

Sudirman Cup is related to

Solution:

The  2017 Sudirman Cup (officially known as the  2017 Total  BWF Sudirman Cup for sponsorship reasons) was the 15th edition of the Sudirman Cup , the biennial international badminton  championship contested by the mixed national teams of the member associations of Badminton World Federation  (BWF), since its inception in 1989. The tournament was hosted by  Gold Coast, Australia, between 21 and 28 May 2017.  It will be the first time this event is hosted outside Asia and Europe since its establishment in 1989.   

QUESTION: 29

S.I unit of Inductance is 

Solution:

S.I unit of Inductance – Henry
S.I unit of Magnetic Field - Tesla
S.I unit of Electrical Conductance - Siemens
S.I unit of Magnetic Flux – Weber 

QUESTION: 30

Who is known as “Land of thunderbolts”?

Solution:

Bhutan is known as the Land of Thunderbolt because of the violent and large thunderstorms that whip down through the valleys from the Himalayas, Bhutan is known as the Land of Thunder Dragon.

QUESTION: 31

Who among the following is not awarded with the National Film Award for Best Actor?

Solution:

Mithun Chakraborty – 1992
Om Puri – 1981, 1983
Akshay Kumar – 2016

QUESTION: 32

Which one of the following book is not written by Vikram Seth?

Solution:

Midnight’s Children is written by Salman Rushdie.

QUESTION: 33

ASP stands for

Solution:

An Active Server Page (ASP) is an HTML page that includes one or more scripts (small embedded programs) that are processed on a Microsoft Web server before the page is sent to the user. 

QUESTION: 34

Block Mountain is located at________

Solution:

Block Mountains are a type of mountains which are formed  by  the  uplift  of  blocks  of  the  earth's  crust. Block mountains are created when large areas or blocks of earth are broken and displaced vertically. Block mountains are also called fault block mountains since they are formed due to faulting as a result of tensile and compressive forces.
The triangular-shaped mountain block of the Nilgiris was formed by the phase-wise uplifting of a portion of the Deccan

QUESTION: 35

One who has the ‘A’ Blood group can receive blood from

Solution:

A can receive blood from A and O.
B can receive blood from B and O.
AB can receive blood from all groups.
O can receive blood from O only

QUESTION: 36

Who won the UEFA Champions League 2016-17?

Solution:

UEFA Champions League 2016-17 won by Real Madrid by beating Juventus 4-1 in the Final. 

QUESTION: 37

Who will be going to host the 2020 Olympic Games in which IOC will introduce new events?

Solution:

The International Olympic Committee has announced radical changes to the event programme for Tokyo 2020 to make the Games “more youthful, more urban and will include more women”. It has already known that Tokyo would have five more sports than Rio, taking the total to 33, but the existing 28 sports have been given 15 more events.

QUESTION: 38

The founder of Sayyid Dynasty was

Solution:

Sayyid Dynasty was established by Sayyid Khizr Khan, deputised by Timur to be the governor of Multan (Punjab). Khizr Khan took Delhi from Daulat Khan Lodi on May 28, 1414 and founded the Sayyid Dynasty.

QUESTION: 39

Which of the following hormone used as the medication to facilitate childbirth?

Solution:

Oxytocin is a peptide hormone and neuropeptide. Oxytocin is used as a medication to facilitate childbirth. It is normally produced by the paraventricular nucleus of the hypothalamus and released by the posterior pituitary.

QUESTION: 40

Wheat, Barley, Gram and Mustards are an example of

Solution:

Crops which are grown during the winter season (October- March) are called Rabi crops. Seeds of these crops are sown in the beginning of the Winter season. After maturation of crops, they are harvested at the end of the winter season (April- May).

QUESTION: 41

Protons were discovered by

Solution:

In 1911 Ernest Rutherford who performed many experiments to explore radioactivity did an experiment in which he discovered that the atom must have a concentrated positive centre charge that contains most of the atom’s mass. He suggested that the nucleus contained a particle with a positive charge the proton.

QUESTION: 42

Which of the following State of India is the largest producer of Cotton?

Solution:

Gujarat is the Country’s largest producer of cotton. Gujarat accounts for a staggering 31% of the country’s total cotton output.  The state has about 30 lakh hectares of land under cotton cultivation.

QUESTION: 43

An Increase in the need for wood because of the increase in the need for furniture is the example of

Solution:

Derived demand is defined as when the want for one good or service happens because of the want for another good or service. 

QUESTION: 44

Which channel separates the Andaman and Nicobar in the Bay of Bengal?

Solution:

The Ten Degree is a channel that separates the little Andaman and Car Nicobar in the Bay of Bengal. The two sets of islands together form the Indian Union Territory (UT) of Andaman and Nicobar islands. This channel is 150km wide.

QUESTION: 45

Which of the following is not the part of the AXIS power during the World War- II?

Solution:

The Axis Powers were the coalition led by Germany, Italy, and Japan during World War II. They opposed the Allied Powers, consisting mainly of Great Britain, France, the United Stated, the Sovie Union, and China.

QUESTION: 46

The method of transfer of heat in liquid is

Solution:

Heat can be transferred from one place to another by three methods: conduction in solids, convection of fluids (liquids or gases), and radiation through anything that will allow radiation to pass. The method used to transfer heat is usually the one that is the most efficient.

QUESTION: 47

Shivalik hills is the other name of

Solution:

About the Outer Himalayas: The altitude of this zone ranges from 350 metres (150 feet) to 1500 metres (4500 feet) above mean sea level. This range of outer (Lower) Himalayas is well known as ‘Shivalik Hills’ (also known as the Manak Parbat in ancient times). Shivalik literally means ‘tresses of the Shiva’.

QUESTION: 48

Consider the following Dynasties of Ancient India

A. Nanda Dynasty

B. Gupta Dynasty

C. Haryanka Dynasty

D. Maurya Dynasty

The correct Chronological order of these Dynasties were

Solution:

Haryanka Dynasty – (544BC – 413BC)
Nanda Dynasty – (345BC – 321BC)
Maurya Dynasty – (321BC – 184BC)
Gupta Dynasty – (240CE- 550CE)

QUESTION: 49

Water Buffalo was cloned in which of the following country?

Solution:

Water Buffalo (called Sam rup a) is cloned in 2009 by S K Singla and others at Karnal National Dairy Research Institute in India. First Cloned Buffalo died 5 days after birth due to Lung Infection.

QUESTION: 50

Match the following Indian Space Research Organisation (ISRO) Space centres with their respective location.

  Space Centres                                                                                 Location

(i) Indian Space Research Organization satellite centre                    (A) Kerala

(ii) Space Application Centre                                                             (B) Karnataka

(iii) Vikram Sarabhai Space Centre                                                    (C) Andhra Pradesh

(iv) Satish Dhawan Space Centre                                                        (D) Gujarat

Solution:

Indian Space Research Organization satellite centre - Bangalore (Karnataka)
Space Application Centre – Ahmedabad (Gujarat)
Vikram Sarabhai Space Centre – Tiruvantapuram (Kerela)
Satish Dhawan Space Centre – Sri Harikota (Andhra Pradesh).

QUESTION: 51

If 4x + 1/5x = 4, then find value of 125x³ + 1/64x³

Solution:

4x + 1/5x = 4
By multiplying  5/4 ,
4x × 5/4 + 1/5x × 5/4 = 4 × 5/4
5x + 1/4x = 5
on cubing both the sides
(5x+1/4x)^3 = (5)³
= 125x³ + 1/64x³ + 3 × 5x × 1/4x (5x+1/4x) = 125
= 125x³ + 1/64x³ + (3×5)/4 × 5 = 125
= 125x³ + 1/64x³ + 75/4 = 125
= 125x³ + 1/64x³ = 125 - 75/4
= 125x³ + 1/64x³ = (500-75)/4
= 125x³ + 1/64x³ = 425/4

QUESTION: 52

Some amount out of Rs. 12000 was lent out at 10% per annum and the rest amount @ 16% per annum and thus in 5 years the total interest from both the amount collected was Rs. 7200. What is the amount which was lent out at 10% per annum?

Solution:

Overall rate of interest = (12000×R×S)/100 = 7200
R = 12%
Using allegation method

Money lent @ 10% = 2/3 × 12000 = Rs. 8000

QUESTION: 53

In a school with 400 students, the average of the age of the boys is 16 years and that of the girls is 12 years. If the average age of the school is 14 years 9 months. Then the number of girls in the school is.

Solution:

Let the average age of Boys be ‘x’
According to question,
x × 16 + (400 - x) × 12 = 400 × 14
16x + 4800 - 12x = 400 × 59/4
4x + 4800 = 5900
4x = 1100
x = 275
Number of girls = 400 - 275 = 125

QUESTION: 54

What is the value of  1/√(12-√140)  - 1/√(8-√60)  - 2/√(10-√84)  ?

Solution:

1/√((√7)^2+ (√5)^2- 2√35)  - 1/√((√5)^2+ (√3)^2- 2√15)  - 2/√((√7)^2+ (√3)^2+ 2√21) 
= 1/√(√7+ √5)  - 1/√(√5+ √3)  - 2/√(√7+ √3) 
= 1/√(√7  - √5)  - 1/√(√5  - √3)  - (2(√7- √3))/4
= (2√7+2√5-2√5-2√3-2√7+2√3)/4 = 0

QUESTION: 55

The value of ‘x’ in the equation given below is:
0.5 ̅ + 0.7 ̅ + 0.9 ̅ + 0.3 ̅ = x

Solution:

0.5 ̅ + 0.7 ̅ + 0.9 ̅ + 0.3 ̅ = x
5/9 + 7/9 + 9/9 + 3/9 = x
(5+7+9+3)/9 = x
24/9 = x
x = 8/3 ⇒ 2^2/3

QUESTION: 56

A girl found the answer for the question “subtract the sum 1/2 and 1/8 from unity and express the answer in decimals” as 1.5. The percentage of error in her answer was?

Solution:

Correct answer = 1 - (1/2+1/8)
= 1 - ((4+1)/8)  
⇒ 1  - 5/8 = 3/8 
= 0.375
Difference in answer = 1.5 - 0.375 = 1.125
Required percentage = 1.125/0.375 × 100
= 300 %

QUESTION: 57

When N is divided by 5 the remainder is 2. What is the remainder, when n³ is divided by 5?

Solution:

Required remainder is 2³ divided by 5 = 2³ = 8
8 ÷ 5 = Remainder = 3

QUESTION: 58

Bittu, Tittu and Mitthu invested Rs. 80000, Rs. 100000 and Rs. 120000 respectively to start a business . Partnership condition is that, each will get interest on his capital at the rate of 15% per annum and the remaining profit will be divided in the ratio of their capitals. If at the end of the year the total profit is Rs. 59200, then find the share of Mitthu on profit?

Solution:

Interest for Bitttu = (80000×15×1)/100 = 12000
Interest for Tittu = (100000×15×1)/100 = 15000
Interest for Mitthu = (120000×15×1)/100 = 18000
Total interest of (Bittu+tittu+mitthu) = (12000+15000+18000) = 45000
Remaining profit = (59250-45000) = 14250
BittuTittuMitthu
Capital80000   :100000   :120000
4   :5   :6
According to the question,
(4+5+6) units = 14250
15 units = 14250
1 unit = 950
Share of mitthu in remaining profit = 950 × 6 = 5700
Total share of Mitthu = 5700+18000
= 23700

QUESTION: 59

What is the value of 1/((1+tan²θ)) + 1/((1+cot²θ)) = ?

Solution:

1/(1+sin²θ/cos²θ) + 1/(1+cos²θ/sin²θ)
cos²θ/(cos²θ+sin²θ) + sin²θ/(sin²θ+cos²θ)
cos²θ + sin²θ = 1

QUESTION: 60

A cistern has two pipes. One can fill it with water in 16 hours and other can empty it in 10 hours. In how many hours will the cistern be emptied if both the pipes are opened together when 3/5th of the cistern is already filled with water?

Solution:


If both pipes are open, then total units per hour empty the tank (A-B) = 5-8 = -3 units
According to question,
Tank has already filled 3/5 of its total capacity in the beginning = 3/5 × 80 = 48 units
Time taken to empty the tank = 48/((-3)) = 16 hours

QUESTION: 61

What is the value of 1² + 3² + 5² + 7² + 9² ................ 19²?

Solution:

Sum of the squares of odd number = (n(n+1)(n+2))/6
Where n = Last term
= (19×20×21)/6
= 1330

QUESTION: 62

O is the centre of circle of radius 5 units and Q is a point as shown in the given figure if

(sinθ + 1 - sin²θ) = (x²+1)/x² then the value ofx.

Solution:

If angle of centre is 60°
Then angle of it parameter will 60° = (60°)/2
= 30°
Then θ = 30°
sinθ + 1 - sin²θ = (x²+1)/x²
sinθ + cos²θ = (x²+1)/x²
sin30° + cos²30° = (x²+1)/x²
1/2 + (√3/2)^2 = (x²+1)/x²
1/2 + 3/4 = (x²+1)/x²
(2+3)/4 = (x²+1)/x²
5/4 = 1 + 1/x²
5/4 - 1 = 1/x²
1/x² = 1/4
x² = 4
x = √4
= 2

QUESTION: 63

Find out the volume of a tetrahedron whose side is 6√2 cm³

Solution:

Volume of a tetrahedron = √2/12 a³
= √2/12 × 6√2× 6√2× 6√2
= √2 × √2 × 3√2 × 6√2
= 18 × 4 = 72 cm³

QUESTION: 64

The cost price of two dozen bananas is Rs. 96. After selling 18 bananas at the rate of Rs. 36 per dozen, the shopkeeper reduced the rate to Rs. 24 per dozen. The percent of loss is?

Solution:

According to the question,
Cost price of 2 dozen Banana = 96
Selling price of 1 dozen banana = 36
Selling price of 18 banana = 54
Now, shopkeeper reduced to the rate Rs. 24/dozen
Now SP of 1 dozen bananas = 24
SP of 6 Bananas = 12
∴ SP of total 24 Bananas is = 54 + 12 = 66
Loss = CP - SP
= 96 - 66 = 30
Loss% = 30/96 × 100 = 31.25%

QUESTION: 65

A 40 hectare field is reaped by 4 men, 6 women and 8 children together in 10 days. If working capabilities of a Man, a Woman and a Child are in the ratio 6: 5: 4, then a 60 hectare field will be reaped by 12 Men, 8 Women and 15 Children in how many days?

Solution:

According to the question,
Efficiency of Men, Women and Children = 6 : 5 : 4 units/day
One day work of 4 Men = 4 × 6 = 24 units
One day work of 6 Women = 6 × 5 = 30 units
One day work of 8 Children = 8 × 4 = 32 units
Let time taken by 12 Men, 8 Women and 15 Children be ‘D’ days
By applying formula,
((24+30+32)×10)/40 = [(((12×6)+ (8×5)+(15×4))×D)/60]
860/40 = ((72+40+60)×D)/60
860/2 = (172×D)/3  
D = (860×3)/(2×172) 
= 7^1/2 days

QUESTION: 66

The ratio between the number of sides of two regular polygons is 1 : 2 and the ratio between their interior angle is 2 : 3. Then the number of sides of these polygons are respectively?

Solution:

Let the side of polygon is = x, 2x
So interior angle = ((N-2)×180)/N
Where N = total number of sides,
((x-2)×180)/x : ((2x-2)×180)/2x = 2 : 3
(((x-2)×180)/x)/(((2x-2)×180)/2x) = 2/3
(2(x-2))/((2x-2)) = 2/3
3x - 6 = 2x - 2
x = 6 - 2 = 4
So, sides of polygon = 4, 8

QUESTION: 67

Motor boat covers a certain distance downstream in 5 hours. It covers the same distance upstream in 7^1/2 hour. If the speed of the water is 4.5 km/hr, then the speed of the boat in still water is:

Solution:

Let the distance be ‘D’ km
According to the question,
Downstream speed 
x + y = d/5 or d = 5 (x+y) .......... (i)
Upstream speed
x-y = (d×2)/15 or d = (15(x-y))/2 ........... (ii)
Comparing (i) & (ii)
5 (x+y) = (15(x-y))/2  
10(x+y) = 15(x-y)
2(x+y) = 3(x-y)
2x + 2y = 3x - 3x
x = 5y
Hence, y = Speed of the current = 4.5 km/hour.
Speed of boat, x = 5 × 4.5
= 22.5 km/hr

QUESTION: 68

The angle of elevation of the top of a building from a point on the ground is 30° and moving 40 meters towards the building it becomes 60°. The height of the building is.

Solution:

Let AB bee the height of the building.
In ∆ACD and ∆ABC
∠ACB = ∠CAD + ∠CDA
60° = ∠CAD + 30°
∠CAD = 30°
So, AC = CD
AC = 40 m
cosec 60° = AC/AB
2/√3 = 40/AB
AB = 20√3

QUESTION: 69

In a MCD parking, there are some two wheelers and rest are four wheelers. If wheels are counted, there are total 720 wheels but according to the incharge of parking, there are only 225 vehicles. If no vehicle has a Stepney, then the number of two wheelers is.

Solution:

Let if all the vehicles are two wheeler then number of two wheeler = 2 × 225 = 450
And if all the vehicles are four wheeler then number of four wheelers = 4 × 225 = 900
Using allegation method,

Number of two wheeler = 225 × 2/5
= 90

QUESTION: 70

The ratio of two number is 6 : 5 and their HCF is 15. So find and their LCM?

Solution:

As we know that
LCM = HCF × Ratio of number
LCM = 15 × 6 × 5
= 450

QUESTION: 71

In a group of three numbers first is double of second and half of third. The average of three numbers is 42. Find the difference between the first number and third number?

Solution:

Let the first number be ‘x’
Second number = x/2
Third number = 2x
According to the question,
(x+x/2+2x)/3 = 42
(2x+x+4x)/6 = 42
7x = 42 × 6
x = 36
∴ Required difference = 72 - 36 = 36

QUESTION: 72

Directions

Study the following graph carefully to answer these questions:

Annual income (Rs. Lakh) of two companies L and M during six years

Q. What is the difference between the income earned by company M in 2013 and 2015 and the income earned of company L in 2012 and 2014?

Solution:

Income earned by company M in 2013 and 2015 = 425 + 650 = 1075
Income earned by company L in 2012 and 2014= 325 + 500 = 825
∴ Required difference = 1075 – 825 = 250

QUESTION: 73

Directions

Study the following graph carefully to answer these questions:

Annual income (Rs. Lakh) of two companies L and M during six years

Q. What is the approximate percent increase in the income of Company M from the year 2014 to 2015?

Solution:

Income of M in 2014 = 420
Income of M in 2015= 650
∴ Reqd. % increase = (650 -420)/420×100 = 54.76%

QUESTION: 74

Directions

Study the following graph carefully to answer these questions:

Annual income (Rs. Lakh) of two companies L and M during six years

Q. If total expenditure of Company L in 2012 is Rs. 130 lakh, what is the profit (Rs. Lakh) earned by the company ?

Solution:

Income of L in 2012 = 325 lakh
Expenditure of L in 2012 = 130 lakh
∴ Required profit = (325 - 130) lakh = 195 lakh 

QUESTION: 75

Directions

Study the following graph carefully to answer these questions:

Annual income (Rs. Lakh) of two companies L and M during six years

Q. What is the approximate percent increase in the income of both the companies taken together from the year 2011 to 2012?

Solution:

Income of both companies in 2011 = 175 + 225 = 400 lakh,
Income of both companies in 2012 = 325 + 500 = 825 lakh, 
Hence,  reqd. % increase = (825-400)/400×100 = 106.25%

QUESTION: 76

In the following question, four words are given, out of which only one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word. 

Solution:
QUESTION: 77

In the following question, four words are given, out of which only one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word. 

Solution:
QUESTION: 78

In the following question, four words are given, out of which only one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word. 

Solution:
QUESTION: 79

In the following question, four words are given, out of which only one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word. 

Solution:
QUESTION: 80

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option.

Solution:
QUESTION: 81

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option.

Solution:
QUESTION: 82

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option.

Solution:
QUESTION: 83

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option.

Solution:
QUESTION: 84

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option.

Solution:
QUESTION: 85

Directions

In the following question, sentence given with blank to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for the question. Choose the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.

The town ________ both National Hunt racing and Flat racing.

Solution:
QUESTION: 86

Directions

In the following question, sentence given with blank to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for the question. Choose the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.

You should arrive early to _____ your surroundings. 

 

Solution:
QUESTION: 87

Directions

In the following question, sentence given with blank to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for the question. Choose the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.

The villas stand tall ______ coconut groves. 

Solution:
QUESTION: 88

Directions

In the following question, sentence given with blank to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for the question. Choose the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.

In the evening, we ___________ the rains to visit the market. 

 

Solution:
QUESTION: 89

Directions

In the following question, sentence given with blank to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for the question. Choose the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.

The temple is several thousand years old and stands on a sea rock ___________ the Indian Ocean . 

 

 

Solution:
QUESTION: 90

Directions

In the following question, out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentence. 

The central point of something, typically a difficult or unpleasant situation.

Solution:
QUESTION: 91

Directions

In the following question, out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentence. 

Relating to a hundredth anniversary

Solution:

Centennial, prefix cent means hundred

QUESTION: 92

Directions

In the following question, out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentence. 

Threats, violence, constraints, or other action used to coerce someone into doing something against their will or better judgement.

Solution:

Exultant means happy, Trifling means short, precise means exact. Duress means to use force to get something done

QUESTION: 93

Directions

In the following question, out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentence. 

Rejection of a proposal or idea

Solution:

Exempt means excuse. Ratification means to accept. Resilient means strong. Repudiation means rejection of a proposal or idea.

QUESTION: 94

Directions

In the following questions, out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word. 

Procrastinate

Solution:

Jettison means to abandon, rumble means to roar, deferral means to delay or procrastinate, wobble means to Shake or vibrate.

QUESTION: 95

Directions

In the following questions, out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word. 

Banish

Solution:

Eliminate means to banish or to remove, rusticate means to suspend as punishment, Excessive means extra, Heave means to throw.

QUESTION: 96

Directions

Read the passage given below and answer the questions that follow based on it.

The clearance from the Cabinet Committee on Economic Affairs for a plan to double the capacity of solar power installed in dedicated solar parks to 40 gigawatts by 2020, with partial government fiscal assistance, is in line with the goal of creating a base of 100 gigawatts by 2022. Expansion of solar power capacity is among the more efficient means to meet the commitment to keep carbon emissions in check under the Paris Agreement on climate change, and it can provide the multiplier effect of creating additional employment, with overall economic dividends. As the International Renewable Energy Agency notes in its report titled Rethinking Energy 2017: Accelerating the global energy transformation, globally, jobs in solar energy have witnessed the fastest growth since 2011 among various renewable energy sectors. Asia has harnessed the potential the most, providing 60% of all renewable energy employment, while China enjoys the bulk of this with a thriving solar photovoltaic and thermal manufacturing industry, besides installations. Apart from measures to scale up generating capacity, India should take a close look at competitive manufacturing of the full chain of photovoltaics and open training facilities to produce the human resources the industry will need in the years ahead. Renewables and new energy storage technologies are on course to overshadow traditional fossil fuel-based sources of power as the costs decline.

Low-cost financing channels hold the key to quick augmentation of solar generating capacity. The trend in some emerging economies, including India, has been a reduction in public financing of renewable energy projects over the last five years. This has implications for equity in the long run, and electricity regulators should fix tariffs taking into account the reduction in the leveled cost of electricity (the average break-even price over a project’s lifetime). Yet, recourse to other funding options, including regulated debt instruments such as green bonds, would be necessary to achieve early, ambitious targets. Without realistic purchase prices, utilities could resort to curtailment of renewable power sources on non-technical considerations, affecting investments. Tamil Nadu, a solar leader in the country, resorted to curtailments last year, a phenomenon that has perhaps muted industry interest in its recent 500 MW tender. The funding mix for renewables, therefore, should give climate financing an important role. At the Paris UN Climate Change Conference, developed countries pledged to raise $100 billion a year by 2020 for mitigation, and more in later years, a promise that needs to be vigorously pursued. Besides promoting phase two of the solar parks plan, and powering public facilities such as railway stations and stadia using solar power, the Centre should put in place arrangements that make it easier for every citizen and small business to adopt rooftop solar. This is crucial to achieving the overall goal of 100 GW from this plentiful source of energy by 2022, and to raise the share of renewables in the total energy mix to 40 per cent in the next decade.

Q. What is the purpose served by the expansion of solar power capacity?

Solution:

“Expansion of  solar power capacity is among the more efficient means to meet the commitment to keep carbon emissions in check under the Paris Agreement on climate change, and it can provide the multiplier effect of creating additional employment, with overall economic dividends.”

QUESTION: 97

Directions

Read the passage given below and answer the questions that follow based on it.

The clearance from the Cabinet Committee on Economic Affairs for a plan to double the capacity of solar power installed in dedicated solar parks to 40 gigawatts by 2020, with partial government fiscal assistance, is in line with the goal of creating a base of 100 gigawatts by 2022. Expansion of solar power capacity is among the more efficient means to meet the commitment to keep carbon emissions in check under the Paris Agreement on climate change, and it can provide the multiplier effect of creating additional employment, with overall economic dividends. As the International Renewable Energy Agency notes in its report titled Rethinking Energy 2017: Accelerating the global energy transformation, globally, jobs in solar energy have witnessed the fastest growth since 2011 among various renewable energy sectors. Asia has harnessed the potential the most, providing 60% of all renewable energy employment, while China enjoys the bulk of this with a thriving solar photovoltaic and thermal manufacturing industry, besides installations. Apart from measures to scale up generating capacity, India should take a close look at competitive manufacturing of the full chain of photovoltaics and open training facilities to produce the human resources the industry will need in the years ahead. Renewables and new energy storage technologies are on course to overshadow traditional fossil fuel-based sources of power as the costs decline.

Low-cost financing channels hold the key to quick augmentation of solar generating capacity. The trend in some emerging economies, including India, has been a reduction in public financing of renewable energy projects over the last five years. This has implications for equity in the long run, and electricity regulators should fix tariffs taking into account the reduction in the leveled cost of electricity (the average break-even price over a project’s lifetime). Yet, recourse to other funding options, including regulated debt instruments such as green bonds, would be necessary to achieve early, ambitious targets. Without realistic purchase prices, utilities could resort to curtailment of renewable power sources on non-technical considerations, affecting investments. Tamil Nadu, a solar leader in the country, resorted to curtailments last year, a phenomenon that has perhaps muted industry interest in its recent 500 MW tender. The funding mix for renewables, therefore, should give climate financing an important role. At the Paris UN Climate Change Conference, developed countries pledged to raise $100 billion a year by 2020 for mitigation, and more in later years, a promise that needs to be vigorously pursued. Besides promoting phase two of the solar parks plan, and powering public facilities such as railway stations and stadia using solar power, the Centre should put in place arrangements that make it easier for every citizen and small business to adopt rooftop solar. This is crucial to achieving the overall goal of 100 GW from this plentiful source of energy by 2022, and to raise the share of renewables in the total energy mix to 40 per cent in the next decade.

Q. “Using nonrenewable resources of energy to produce power is currently cheaper than using renewable sources.” According to the passage, this statement is

Solution:

Renewables and new energy storage technologies are on course to overshadow traditional fossil fuel-based sources of power as the costs decline.

QUESTION: 98

Directions

Read the passage given below and answer the questions that follow based on it.


The clearance from the Cabinet Committee on Economic Affairs for a plan to double the capacity of solar power installed in dedicated solar parks to 40 gigawatts by 2020, with partial government fiscal assistance, is in line with the goal of creating a base of 100 gigawatts by 2022. Expansion of solar power capacity is among the more efficient means to meet the commitment to keep carbon emissions in check under the Paris Agreement on climate change, and it can provide the multiplier effect of creating additional employment, with overall economic dividends. As the International Renewable Energy Agency notes in its report titled Rethinking Energy 2017: Accelerating the global energy transformation, globally, jobs in solar energy have witnessed the fastest growth since 2011 among various renewable energy sectors. Asia has harnessed the potential the most, providing 60% of all renewable energy employment, while China enjoys the bulk of this with a thriving solar photovoltaic and thermal manufacturing industry, besides installations. Apart from measures to scale up generating capacity, India should take a close look at competitive manufacturing of the full chain of photovoltaics and open training facilities to produce the human resources the industry will need in the years ahead. Renewables and new energy storage technologies are on course to overshadow traditional fossil fuel-based sources of power as the costs decline.

Low-cost financing channels hold the key to quick augmentation of solar generating capacity. The trend in some emerging economies, including India, has been a reduction in public financing of renewable energy projects over the last five years. This has implications for equity in the long run, and electricity regulators should fix tariffs taking into account the reduction in the leveled cost of electricity (the average break-even price over a project’s lifetime). Yet, recourse to other funding options, including regulated debt instruments such as green bonds, would be necessary to achieve early, ambitious targets. Without realistic purchase prices, utilities could resort to curtailment of renewable power sources on non-technical considerations, affecting investments. Tamil Nadu, a solar leader in the country, resorted to curtailments last year, a phenomenon that has perhaps muted industry interest in its recent 500 MW tender. The funding mix for renewables, therefore, should give climate financing an important role. At the Paris UN Climate Change Conference, developed countries pledged to raise $100 billion a year by 2020 for mitigation, and more in later years, a promise that needs to be vigorously pursued. Besides promoting phase two of the solar parks plan, and powering public facilities such as railway stations and stadia using solar power, the Centre should put in place arrangements that make it easier for every citizen and small business to adopt rooftop solar. This is crucial to achieving the overall goal of 100 GW from this plentiful source of energy by 2022, and to raise the share of renewables in the total energy mix to 40 per cent in the next decade.

Q. What, according to the passage was the reason behind less interest in the recent 500 MW power tender?

Solution:

“Tamil Nadu, a solar leader in the country, resorted to curtailments last year, a phenomenon that has perhaps muted industry interest in its recent 500 MW tender.”

QUESTION: 99

Directions

Read the passage given below and answer the questions that follow based on it.


The clearance from the Cabinet Committee on Economic Affairs for a plan to double the capacity of solar power installed in dedicated solar parks to 40 gigawatts by 2020, with partial government fiscal assistance, is in line with the goal of creating a base of 100 gigawatts by 2022. Expansion of solar power capacity is among the more efficient means to meet the commitment to keep carbon emissions in check under the Paris Agreement on climate change, and it can provide the multiplier effect of creating additional employment, with overall economic dividends. As the International Renewable Energy Agency notes in its report titled Rethinking Energy 2017: Accelerating the global energy transformation, globally, jobs in solar energy have witnessed the fastest growth since 2011 among various renewable energy sectors. Asia has harnessed the potential the most, providing 60% of all renewable energy employment, while China enjoys the bulk of this with a thriving solar photovoltaic and thermal manufacturing industry, besides installations. Apart from measures to scale up generating capacity, India should take a close look at competitive manufacturing of the full chain of photovoltaics and open training facilities to produce the human resources the industry will need in the years ahead. Renewables and new energy storage technologies are on course to overshadow traditional fossil fuel-based sources of power as the costs decline.

Low-cost financing channels hold the key to quick augmentation of solar generating capacity. The trend in some emerging economies, including India, has been a reduction in public financing of renewable energy projects over the last five years. This has implications for equity in the long run, and electricity regulators should fix tariffs taking into account the reduction in the leveled cost of electricity (the average break-even price over a project’s lifetime). Yet, recourse to other funding options, including regulated debt instruments such as green bonds, would be necessary to achieve early, ambitious targets. Without realistic purchase prices, utilities could resort to curtailment of renewable power sources on non-technical considerations, affecting investments. Tamil Nadu, a solar leader in the country, resorted to curtailments last year, a phenomenon that has perhaps muted industry interest in its recent 500 MW tender. The funding mix for renewables, therefore, should give climate financing an important role. At the Paris UN Climate Change Conference, developed countries pledged to raise $100 billion a year by 2020 for mitigation, and more in later years, a promise that needs to be vigorously pursued. Besides promoting phase two of the solar parks plan, and powering public facilities such as railway stations and stadia using solar power, the Centre should put in place arrangements that make it easier for every citizen and small business to adopt rooftop solar. This is crucial to achieving the overall goal of 100 GW from this plentiful source of energy by 2022, and to raise the share of renewables in the total energy mix to 40 per cent in the next decade.

Q. Choose the word/group of words which is most similar in meaning to the word/ group of word augmentation as used in passage

Solution:

augmentation means extension 

QUESTION: 100

Directions

Read the passage given below and answer the questions that follow based on it.


The clearance from the Cabinet Committee on Economic Affairs for a plan to double the capacity of solar power installed in dedicated solar parks to 40 gigawatts by 2020, with partial government fiscal assistance, is in line with the goal of creating a base of 100 gigawatts by 2022. Expansion of solar power capacity is among the more efficient means to meet the commitment to keep carbon emissions in check under the Paris Agreement on climate change, and it can provide the multiplier effect of creating additional employment, with overall economic dividends. As the International Renewable Energy Agency notes in its report titled Rethinking Energy 2017: Accelerating the global energy transformation, globally, jobs in solar energy have witnessed the fastest growth since 2011 among various renewable energy sectors. Asia has harnessed the potential the most, providing 60% of all renewable energy employment, while China enjoys the bulk of this with a thriving solar photovoltaic and thermal manufacturing industry, besides installations. Apart from measures to scale up generating capacity, India should take a close look at competitive manufacturing of the full chain of photovoltaics and open training facilities to produce the human resources the industry will need in the years ahead. Renewables and new energy storage technologies are on course to overshadow traditional fossil fuel-based sources of power as the costs decline.

Low-cost financing channels hold the key to quick augmentation of solar generating capacity. The trend in some emerging economies, including India, has been a reduction in public financing of renewable energy projects over the last five years. This has implications for equity in the long run, and electricity regulators should fix tariffs taking into account the reduction in the leveled cost of electricity (the average break-even price over a project’s lifetime). Yet, recourse to other funding options, including regulated debt instruments such as green bonds, would be necessary to achieve early, ambitious targets. Without realistic purchase prices, utilities could resort to curtailment of renewable power sources on non-technical considerations, affecting investments. Tamil Nadu, a solar leader in the country, resorted to curtailments last year, a phenomenon that has perhaps muted industry interest in its recent 500 MW tender. The funding mix for renewables, therefore, should give climate financing an important role. At the Paris UN Climate Change Conference, developed countries pledged to raise $100 billion a year by 2020 for mitigation, and more in later years, a promise that needs to be vigorously pursued. Besides promoting phase two of the solar parks plan, and powering public facilities such as railway stations and stadia using solar power, the Centre should put in place arrangements that make it easier for every citizen and small business to adopt rooftop solar. This is crucial to achieving the overall goal of 100 GW from this plentiful source of energy by 2022, and to raise the share of renewables in the total energy mix to 40 per cent in the next decade.

Q. Choose the word/group of words which is most opposite in meaning to the word/ group of word curtailment as used in passage  

Solution:

Curtailment means cut, expansion means lengthy.

Related tests