RD Sharma Test: Polynomials


25 Questions MCQ Test Mathematics (Maths) Class 10 | RD Sharma Test: Polynomials


Description
This mock test of RD Sharma Test: Polynomials for Class 10 helps you for every Class 10 entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for Class 10 RD Sharma Test: Polynomials (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this RD Sharma Test: Polynomials quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 10 students definitely take this RD Sharma Test: Polynomials exercise for a better result in the exam. You can find other RD Sharma Test: Polynomials extra questions, long questions & short questions for Class 10 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

If the graph of a polynomial intersects the x – axis at three points, then the number of zeroes =

Solution:

If the graph of a polynomial intersects the x-axis at three points, then the number of zeroes are 3 because number of zeroes of the polynomial are the number of the coordinates of the points where its graph intersects the x-axis.

QUESTION: 2

If ‘α’ and ‘β’ are the zeroes of a quadratic polynomial x2+ 5x − 5, then

Solution:


QUESTION: 3

The sum and product of the zeroes of the polynomial x2−6x+8 are respectively

Solution:

Sum of the zeroes of the polynomial  And Product of the zeroes of the polynomial

QUESTION: 4

The number of zeros of a cubic polynomial is

Solution:

A polynomial of degree 3 is called a cubic polynomial. 

For example, x3−1, 4a− 100a+ a − 6, and m2n + mn2 are all cubic polynomials with atmost 3 zeroes (having degree 3).

Hence, the polynomial having atmost 3 zero is a cubic polynomial.

QUESTION: 5

If x3+x2−2x−3 = (x−2)(x2+ax+b)+5, then

Solution:

Given: x3+x2−2x−3 = (x−2)(x2+ax+b)+5

Dividing L.H.S. by (x−2)

∴ (x-2)(x2+3x+4)+5 = (x-2)(x2+az+b)+5 
Comparing both side, we have a = 3, b = 4

QUESTION: 6

The graph of the polynomial f(x) = 2x – 5 intersects the x – axis at 

Solution:

If The graph of the polynomial f(x) = 2x – 5 intersects the x – axis then y = 0 
2x−5 = 0 ⇒ x = 5/2

QUESTION: 7

If ‘α ’ and ‘β ’ are the zeroes of a quadratic polynomial x2− 5x + b and α − β = 1, then the value of ‘b’ is

Solution:

Here   ……….(i)
And it is given that α−β = 1 ……….(ii)
On solving eq. (i) and eq. (ii),
we get

QUESTION: 8

If one of the zeroes of the cubic polynomial x3−7x+6 is 2, then the product of the other two zeroes is

Solution:

Let α,β,γ are the zeroes of the given polynomial. Given: α = 2
 Since αβγ = -d/a 

QUESTION: 9

The maximum number of zeroes that a polynomial of degree 3 can have is

Solution:

The maximum number of zeroes that a polynomial of degree 3 can have is three because the number of zeroes of a polynomical is equals to the degree of that polynomial.

QUESTION: 10

The real number which should be subtracted from the polynomial 2x3+5x2−14x+10 so that the polynomial 2x−3 divides it exactly is

Solution:



Therefore, 7 should be subtracted.

QUESTION: 11

The graph of a cubic polynomial x3 – 4x meets the x – axis at (– 2, 0), (0, 0) and (2, 0), then the zeroes of the polynomial are

Solution:

If the graph of a cubic polynomial intersects thrice x-axis, then the zeroes of the cubic polynomial are coordinates of x-axis.

QUESTION: 12

If one zero of the quadratic polynomial x2+ 3x + k is 2, then the value of ‘k’ is

Solution:

According to question, p(2) = 0 
⇒ (2)2+3×2+k = 0
⇒ 4+6+k = 0
⇒ k = −10

QUESTION: 13

If the sum of the zeroes of the cubic polynomial 4x3−kx2−8x−12 is -3/4  then the value of ‘k’ is

Solution:

Let α,β,γ are the zeroes of the given polynomial. Given: α+β+γ = (-3/4)

QUESTION: 14

If α and β are the zeroes of the polynomial 2x2+5x+1, then the value of α+β+αβ is

Solution:

QUESTION: 15

If √2 and −√2 are the zeroes of 2x4−3x3−3x2+6x−2, then the other zeroes are

Solution:

Since √2 and −√2 are the zeroes of 2x4−3x3−3x2+6x−2, then(x−√2) (x+√2) are the factors of given polynomial i.e., 
(x−√2) (x+√2) = (x2−2) is a factor of given polynomial. 
∴p(x) = 2x4−3x3−3x2+6x−2
⇒ p(x) = (x2−2)(2x2−3x+1)

⇒ p(x) = (x2 - 2) [2x2 - 2x - x + 1]
⇒ p (x) = (x2 - 2) [2x (x -1) - 1 (x - 1)]
⇒ p (x) = (x2 - 2) (x -1) (2x -1)
∴ Other zeroes are x - 1 = 0 and 2x - 1 = 0 ⇒ x = 1 and x = 1/2

QUESTION: 16

If one zero of the polynomial p(x) = (k+4)x2+13x+3k is reciprocal of the other, then the value of ‘k’ is

Solution:

Let one zero of the given polynomial be athen the other zero be 
⇒ k + 4 = 3k ⇒ 2k = 4 ⇒ k = 2

QUESTION: 17

If two of the zeroes of a cubic polynomial ax3+bx2+cx+d are zero, then the third zero is

Solution:

QUESTION: 18

If ‘2’ is the zero of both the polynomials 3x2+mx−14 and 2x3+nx2+x−2, then the value of m – 2n is

Solution:

According to the question, p (2) = 3x2 + mx - 14 = 0
⇒ 3(2)2 + m x 2 - 14 = 0
⇒ 12 + 2m - 14 = 0 ⇒ m = 1
 Also p(2) = 2x+ nx2 + x - 2 = 0


QUESTION: 19

If one zero of the polynomial p(x) = (a2+9)x2+45x+6a is reciprocal of the other, then the value of ‘a’ is

Solution:

Let the zeroes be k and (1/k)
Given quadratic polynomial is p(x) = (a2 + 9)x2 + 45x + 6a
Recall the sum of zeroes (k + 1/k) = –45/(a2 + 9)
Product of zeroes [k × (1/k)] = 6a/(a2 + 9)
⇒ 6a/(a2 + 9) = 1
⇒ (a2 + 9) = 6a
⇒ a2 – 6a + 9 = 0
⇒ a2 – 2(a)(3) + 32 = 0
⇒ (a – 3)2 = 0
⇒ (a – 3) = 0
∴ a = 3

QUESTION: 20

The polynomial to be added to the polynomial x4+2x3−2x2+x−1 so that the resulting polynomial is exactly divisible by x2+2x−3 is

Solution:


Now (x2+2x−3)−(x2+x−1) = x−2
Therefore, (x−2) is the polynomial which to be added to the given polynomial.

QUESTION: 21

The sum of two zeroes of the polynomial f(x) = 2x+ (p+3)x + 5 is zero, then the value of ‘p’ is 

Solution:

Let one zeroes of the given polynomial be α and β. According to the question, 

Sum of the zeroes = -b/a = 0

 ⇒ -(p-3)/2 = 0
 ⇒ - (p-3) = 0×2

 ⇒ - (p-3) = 0

 ⇒ p = - 3

QUESTION: 22

A quadratic polynomial whose zeroes are - 3 and 6, is

Solution:

QUESTION: 23

A quadratic polynomial whose product and sum of zeroes are 1/3 and √2 respectively is

Solution:

Given: 

On comparing, we get,a = 3,b = −3√2–,c = 1
Putting these values in general form of a quadratic polynomial ax2+bx+c, we have 3x2−3√2x+1

QUESTION: 24

The sum and product of the zeroes of the polynomial f(x) = 4x2−27x+3k2 are equal, then the value of ‘k’ is

Solution:

Let α,β are the zeroes of the given polynomial.
Given: 
 ⇒ −(−27) = 3k⇒ k2 = 0 ⇒ k= ±3

QUESTION: 25

A polynomial of degree ____ is called a quadratic polynomial.

Solution:

The term quadratic describes something that pertains to squares, to the operation of squaring, to terms of the second degree, or equations or formulas that involve such terms.It involves the second and no higher power of an unknown quantity or variable.