ANALOGY - MCQ Test(1)


10 Questions MCQ Test RAS RPSC Prelims Preparation - Notes, Study Material & Tests | ANALOGY - MCQ Test(1)


Description
This mock test of ANALOGY - MCQ Test(1) for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC ANALOGY - MCQ Test(1) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this ANALOGY - MCQ Test(1) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this ANALOGY - MCQ Test(1) exercise for a better result in the exam. You can find other ANALOGY - MCQ Test(1) extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In each of the following questions, select the related word/number from the given alternative:

Flow : River :: Stagnant : ?

Solution:

Option C

Explanation: As Water of a River flows similarly water of Pool is Stagnant.

QUESTION: 2

Ornithologist : Bird :: Archaeologist : ?

Solution:

Option C

Explanation: As Ornithologist is a specialist of Birds similarly Archaeologist is aspecialist of Archaeology.

QUESTION: 3

Peacock : India :: Bear : ?

Solution:

Option C

Explanation: As Peacock is the national bird of India, similarly Bear is thenational animal of Russia.

QUESTION: 4

Given set: (3,7,15)

Solution:

Option C

Explanation: 1st number+4 = 2nd number2nd number+8= 3rd number

QUESTION: 5

Given set: (63,49,35)

Solution:

Option A

Explanation: 63= 7*949= 7*735= 7*5

QUESTION: 6

3 : 243 :: 5 : ?

Solution:
QUESTION: 7

5 : 36 :: 6 : ?

Solution: 5*6+6=30 6*6+12=48
QUESTION: 8

TALE : LATE :: ? : CAFE

Solution:

Option A

Explanation: The first and the third letters has been interchanged

QUESTION: 9

AZBY : DWEV :: HSIR : ?

Solution:

Option C

Explanation: Pairs of opposite letterA&Z, B&Y, similarly H&S, I&R, K&P, L&O

QUESTION: 10

DE : 45 :: BC : ?

Solution:

Option B

Explanation: D=4, E=5, similarly B=2, C=3

Similar Content

Related tests

  • TEST1