Boat And Stream - MCQ Test(1)


16 Questions MCQ Test RAS RPSC Prelims Preparation - Notes, Study Material & Tests | Boat And Stream - MCQ Test(1)


Description
This mock test of Boat And Stream - MCQ Test(1) for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 16 Multiple Choice Questions for UPSC Boat And Stream - MCQ Test(1) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Boat And Stream - MCQ Test(1) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Boat And Stream - MCQ Test(1) exercise for a better result in the exam. You can find other Boat And Stream - MCQ Test(1) extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

A man's speed with the current is 15 km/hr and the speed of the current is 2.5 km/hr. The man's speed against the current is:

Solution:

Option B

Explanation :Man's speed with the current = 15 km/hr=>speed of the man + speed of the current = 15 km/hrspeed of the current is 2.5 km/hrHence, speed of the man = 15 ‐ 2.5 = 12.5 km/hrman's speed against the current = speed of the man ‐ speed of the current= 12.5 ‐ 2.5 = 10 km/hr

QUESTION: 2

In one hour, a boat goes 14 km/hr along the stream and 8 km/hr against the stream. The speed ofthe boat in still water (in km/hr) is:

Solution:

Option B

Explanation :Let the speed downstream be a km/hr and the speed upstream be b km/hr, thenSpeed in still water =1/2(a+b) km/hr and Rate of stream =1/2(a−b) km/hrSpeed in still water = 1/2(14+8) kmph = 11 kmph.

QUESTION: 3

A boatman goes 2 km against the current of the stream in 2 hour and goes 1 km along the currentin 20 minutes. How long will it take to go 5 km in stationary water?

Solution:

Option A

Explanation :Speed upstream = 2/2=1 km/hrSpeed downstream = 1/(20/60)=3 km/hrSpeed in still water = 1/2(3+1)=2 km/hrTime taken to travel 5 km in still water = 5/2= 2 hour 30 minutes

QUESTION: 4

Speed of a boat in standing water is 14 kmph and the speed of the stream is 1.2 kmph. A manrows to a place at a distance of 4864 km and comes back to the starting point. The total time taken by him is:

Solution:

Speed downstream = (14 + 1.2) = 15.2 kmph

Speed upstream = (14 ‐ 1.2) = 12.8 kmph

Total time taken = 4864/15.2+4864/12.8 = 320 + 380 = 700 hours

QUESTION: 5

 A man's speed with the current is 15 km/hr and the speed of the current is 2.5 km/hr. The man's speed against the current is:

Solution:

Man's speed with the current = 15 km/hr
=> speed of the man + speed of the current = 15 km/hr

speed of the current is 2.5 km/hr
Hence, speed of the man = 15 - 2.5 = 12.5 km/hr

man's speed against the current = speed of the man - speed of the current
= 12.5 - 2.5 = 10 km/hr

QUESTION: 6

A boat covers a certain distance downstream in 1 hour, while it comes back in 11⁄2 hours. If thespeed of the stream be 3 kmph, what is the speed of the boat in still water?

Solution:

Option B

Explanation :Let the speed of the boat in still water = x kmphGiven that speed of the stream = 3 kmphSpeed downstream = (x+3) kmphSpeed upstream = (x‐3) kmphHe travels a certain distance downstream in 1 hour and come back in 11⁄2 hour.ie, distance travelled downstream in 1 hour = distance travelled upstream in 11⁄2 hoursince distance = speed × time, we have(x+3)×1=(x−3)*3/2=> 2(x + 3) = 3(x‐3)=> 2x + 6 = 3x ‐ 9=> x = 6+9 = 15 kmph

QUESTION: 7

A boat can travel with a speed of 22 km/hr in still water. If the speed of the stream is 5 km/hr, find the time taken by the boat to go 54 km downstream

Solution:

Option D

Explanation :Speed of the boat in still water = 22 km/hrspeed of the stream = 5 km/hrSpeed downstream = (22+5) = 27 km/hrDistance travelled downstream = 54 kmTime taken = distance/speed=54/27 = 2 hours

QUESTION: 8

A boat running downstream covers a distance of 22 km in 4 hours while for covering the samedistance upstream, it takes 5 hours. What is the speed of the boat in still water?

Solution:

Option B

Explanation :Speed downstream = 22/4 = 5.5 kmphSpeed upstream = 22/5 = 4.4 kmphSpeed of the boat in still water = (½) x (5.5+4.42) = 4.95 kmph

QUESTION: 9

A man takes twice as long to row a distance against the stream as to row the same distance infavor of the stream. The ratio of the speed of the boat (in still water) and the stream is:

Solution:

Option A

Explanation :Let speed upstream = xThen, speed downstream = 2xSpeed in still water = (2x+x)2=3x/2Speed of the stream = (2x−x)2=x/2Speed of boat in still water: Speed of the stream = 3x/2:x/2 = 3 : 1

QUESTION: 10

A motorboat, whose speed in 15 km/hr in still water goes 30 km downstream and comes back in atotal of 4 hours 30 minutes. The speed of the stream (in km/hr) is:

Solution:

Option C

Explanation :Speed of the motor boat = 15 km/hr

Let speed of the stream = v

Speed downstream = (15+v) km/hrSpeed upstream = (15‐v) km/hr

Time taken downstream = 30/(15+v)

Time taken upstream = 30/(15−v)

total time = 30/(15+v)+30/(15−v)

It is given that total time is 4 hours 30 minutes = 4.5 hour = 9/2 hour

i.e.,30/(15+v)+30/(15−v)=9/2⇒

1(15+v)+1(15−v)=(9/2)×30=3/20

⇒(15−v+15+v)/(15+v)(15−v)=3/20

⇒30/(15*15−v*v)=3/20

⇒30/(225−v*v)=3/20

⇒10/(225−v* v)=1/20

⇒225−v* v =200

⇒v* v =225−200=25

⇒v=5 km/hr

QUESTION: 11

A man rows to a place 48 km distant and come back in 14 hours. He finds that he can row 4 km with the stream in the same time as 3 km against the stream. The rate of the stream is:

A. 1 km/hr. B. 2 km/hr.

C. 1.5 km/hr. D. 2.5 km/hr

Solution:

Option A

Explanation :Assume that he moves 4 km downstream in x hours

Then, speed downstream = distance/time=4/x km/hrGiven that he can row 4 km with the stream in the same time as 3 km against the stream

i.e., speed upstream = 3/4of speed downstream=> speed upstream = 3/x km/hr

He rows to a place 48 km distant and come back in 14 hours

=>48/(4/x)+48/(3/x)=14

==>12x+16x=14

=>6x+8x=7=>14x=7

=>x=1/2

Hence, speed downstream = 4/x=4/(1/2) = 8 km/hr

speed upstream = 3/x=3/(1/2) = 6 km/hr

Now we can use the below formula to find the rate of the stream

Let the speed downstream be a km/hr and the speed upstream be b km/hr, thenSpeed in still water =1/2*(a+b) km/hr

Rate of stream =12*(a−b) km/hr

Hence, rate of the stream = ½*(8−6)=1 km/hr

QUESTION: 12

A boat running upstream takes 8 hours 48 minutes to cover a certain distance, while it takes 4hours to cover the same distance running downstream. What is the ratio between the speed of theboat and speed of the water current respectively?

Solution:

Option C

Explanation :Let the rate upstream of the boat = x kmphand the rate downstream of the boat = y kmph

Distance travelled upstream in 8 hrs 48 min = Distance travelled downstream in 4 hrs.Since distance = speed × time, we havex×(8*4/5)=y×4x×(44/5)=y×4x×(11/5)=y‐‐‐ (equation 1)

Now consider the formula given belowLet the speed downstream be a km/hr and the speed upstream be b km/hr, thenSpeed in still water =1/2(a+b) km/hr

Rate of stream =1/2(a−b) km/hrHence, speed of the boat = (y+x)/2speed of the water = (y−x)/2Required Ratio = (y+x)/2:(y−x)/2=(y+x):(y−x)=(11x/5+x):(11x/5−x)(Substituted the value of y from equation 1)= (11x+5x):(11x−5x)=16x:6x=8:3

QUESTION: 13

. A man can row at 5 kmph in still water. If the velocity of current is 1 kmph and it takes him 1 hourto row to a place and come back, how far is the place?

Solution:

Option C

Explanation :Speed in still water = 5 kmphSpeed of the current = 1 kmphSpeed downstream = (5+1) = 6 kmphSpeed upstream = (5‐1) = 4 kmphLet the requited distance be x kmTotal time taken = 1 hour=>x/6+x/4=1=> 2x + 3x = 12=> 5x = 12=> x = 2.4 km

QUESTION: 14

A man can row three‐quarters of a kilometer against the stream in 111⁄4 minutes and down thestream in 71⁄2 minutes. The speed (in km/hr) of the man in still water is:

Solution:

Option B

Explanation :Distance = 3/4 kmTime taken to travel upstream = 111⁄4 minutes= 45/4 minutes = 45/(4×60) hours = 3/16 hoursSpeed upstream = Distance/Time= (3/4)/ (3/16) = 4 km/hrTime taken to travel downstream = 71⁄2minutes = 15/2 minutes = 15/2×60 hours = 1/8 hoursSpeed downstream = Distance/Time= (3/4)/ (1/8) = 6 km/hrRate in still water = (6+4)/2=10/2=5 kmph

QUESTION: 15

A boat takes 90 minutes less to travel 36 miles downstream than to travel the same distanceupstream. If the speed of the boat in still water is 10 mph, the speed of the stream is:

Solution:

Option D

Explanation :Speed of the boat in still water = 10 mphLet speed of the stream be x mphThen, speed downstream = (10+x) mphspeed upstream = (10‐x) mphTime taken to travel 36 miles upstream ‐ Time taken to travel 36 miles downstream= 90/60 hours=>36/(10−x)−36/(10+x)=3/2 =>12/(10−x)−12/(10+x)=1/2 =>24(10+x)−24(10−x)=(10+x)(10−x)=>240+24x−240+24x=(100−x* x) =>48x=100− (x* x) => x* x +48x−100=0=>(x+50)(x−2)=0 =>x = ‐50 or 2; Since x cannot be negative, x = 2 mph

QUESTION: 16

At his usual rowing rate, Rahul can travel 12 miles downstream in a certain river in 6 hours lessthan it takes him to travel the same distance upstream. But if he could double his usual rowing ratefor his 24‐mile round trip, the downstream 12 miles would then take only one hour less than theupstream 12 miles. What is the speed of the current in miles per hour?

Solution:

Option D

Explanation :Let the speed of Rahul in still water be x mphand the speed of the current be y mphThen, Speed upstream = (x ‐ y) mphSpeed downstream = (x + y) mphDistance = 12 milesTime taken to travel upstream ‐ Time taken to travel downstream = 6 hours⇒12/(x−y)−12/(x+y)=6⇒12(x+y)−12(x−y)=6(x*x−y*y)⇒24y=6(x*x−y*y)⇒4y= x*x−y*y⇒x * x =(y* y +4y)⋯(Equation 1)Now he doubles his speed. i.e., his new speed = 2xNow, Speed upstream = (2x ‐ y) mphSpeed downstream = (2x + y) mphIn this case, Time taken to travel upstream ‐ Time taken to travel downstream = 1 hour⇒12/(2x−y)−12/(2x+y)=1⇒12(2x+y)−12(2x−y)=4*x* x –y* y⇒24y=4*x* x –y* y⇒4*x* x = y* y +24y⋯(Equation 2)(Equation 1 × 4)⇒4x* x =4(y* y +4y)⋯(Equation 3)(From Equation 2 and 3, we have)y* y +24y=4(y* y +4y) ⇒y* y +24y=4y* y +16y ⇒3y* y =8y ⇒3y=8y=8/3 mph i.e., speed of the current = 8/3 mph=2*2/3 mph

Related tests

  • TEST1