Environment And Ecology - MCQ Test 1


25 Questions MCQ Test RAS RPSC Prelims Preparation - Notes, Study Material & Tests | Environment And Ecology - MCQ Test 1


Description
This mock test of Environment And Ecology - MCQ Test 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for UPSC Environment And Ecology - MCQ Test 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Environment And Ecology - MCQ Test 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Environment And Ecology - MCQ Test 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Environment And Ecology - MCQ Test 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Van Mahotsav is celebrated every year in the month of

Solution:

July

Explanation: Van Mahotsav is an annual tree-planting festival in India. This movement was initiated in the year 1950 by India's Union Minister for Agriculture, Dr.K M Munshi

QUESTION: 2

The “Red Data Books” published by the International Union for Conservation of Nature and Natural Resources (IUCN) contain lists of:

1.    Endemic plant and animal species present in the biodiversity hotspots,
2.   Threatened plant and animal species.
3.    Protected sites for conservation of nature and natural resources in various countries.

Select the correct answer using the codes given below:

Solution:
QUESTION: 3

Which of the following States has the second highest percentage of mangrove cover?

Solution:

Gujarat

Explanation: West Bengal has highest

QUESTION: 4

Latest Confrence of Parties (COP) was held at

Solution:
QUESTION: 5

In percentage terms, which State/UT has the highest forest coverage in India?

Solution:

Mizoram

Explanation: Mizoram (88.93%) Lakshadweep (84.56%) A&N islands (81.84%) Arunachal Pradesh (80.30%) Nagaland (78.21%)

QUESTION: 6

Consider the following statements

1. Kudermukh National Park in Karnataka and Rajaji National Park in Uttarkhand for being declared as tiger reserves

2. Uttarakhnad has highest population of tigers

 

Which of the above statements are correct?

Solution:
QUESTION: 7

Match the following tiger reserves with their respective states

1. Sanjay Dubri ———— i. Uttar Pradesh
2. Palamau —————– ii. Jharkhand
3. Namdapha —————- iii.Madhya Pradesh
4. Arnangarh ————— iv. Arunachal Pradesh
5. Dampa ——————- v. Mizoram

Solution:

1-iii, 2-ii, 3-iv, 4-i, 5-v

Explanation: National park is an area which is strictly reserved for the betterment of the wildlife & biodiversity, and where activities like developmental, forestry, poaching, hunting and grazing on cultivation are not permitted. Their boundaries are well marked and circumscribed.

QUESTION: 8

Which of the following can be threats to the biodiversity of a geographical area?

1.Global warming
2.Fragmentation of habitat
3.Invasion of alien species
4.Promotion of vegetarianism


Select the correct answer using the codes given below :

Solution:
QUESTION: 9

The lion-tailed macaque, an endemic species is found in

Solution:
QUESTION: 10

Under which IUCN protected area management National Park falls?

Solution:

Category II

Explanation: Category Ia — Strict Nature ReserveCategory Ib — Wilderness AreaCategory II — National ParkCategory III — Natural Monument or FeatureCategory IV — Habitat/Species Management AreaCategory V — Protected Landscape/SeascapeCategory VI – Protected Area with sustainable use of natural resources

QUESTION: 11

What would happen if phytoplankton of an ocean is completely destroyed for some reason?

1.The ocean as a carbon sink would be adversely affected.
2.The food chains in the ocean would be adversely affected.
3.The density of ocean water would drastically decrease.

Select the correct answer using the codes given below :

Solution:

1 and 2 only

Explanation:Density would increase

QUESTION: 12

Which of the following is aare type(s) of biodiversity?

Solution:

All of the above

Explanation:also known as alpha, beta and gamma diversity

QUESTION: 13

An aquatic plant introduced from America to check pollution turned out to be a troublesome weed in Indian water bodies. The name of this ‘invasive alien species’ is :

1.  Eichhornia
2.  Aegilops
3.  Opuntia
4.  Pistia

Solution:

Eichhornia

Explanation: Eichhornia crassipes, commonly known as (common) water hyacinth, is an aquatic plant native to the Amazon basin, and is often considered a highly problematic invasive species outside its native range.

QUESTION: 14

The Wildlife Protection Act, 1972 provides for various categories of protected areas. These include:
1. National parks
2. Wildlife sanctuaries
3. Biosphere reserve
4. Tiger reserves


Select the correct answer using the codes given below.

Solution:

1, 2 and 4 only

Explanation: The Wildlife Protection Act, 1972  has six schedules which give varying degrees of protection. Schedule I and part II of Schedule II provide absolute protection - offences under these are prescribed the highest penalties. Species listed in Schedule III and Schedule IV are also protected, but the penalties are much lower. Schedule V includes the animals which may be hunted. The plants in Schedule VI are prohibited from cultivation and planting.

QUESTION: 15

Man causes soil erosion through
1. use of improper ploughing methods.
2. leaving roots of crop in the field after harvest.
3. practicing trash farming.
4. use of heavy machines.


Select the correct answer using the codes given below.

Solution:

1, 3 and 4 only

QUESTION: 16

Biofuels are fuels extracted from plants and crops and these have various advantages. These include
1. increasing agricultural diversity.
2. reduced use of fertilizers.
3. renewable source of energy.


Select the correct answer using the codes given below.

Solution:
QUESTION: 17

Consider the following statements :
1. No human activity is allowed inside tiger reserves.
2. Tourism is allowed in national parks.


Which of the statements given above is/are correct ?

Solution:

2 only

Explanation: A tiger reserve has two zones – core and buffer. In the buffer zone, human activity is allowed.

QUESTION: 18

44. Increased level of carbon dioxide in the atmosphere would impact the plants in many ways. These can be:
1. Decrease in photosynthetic productivity of plants.
2. Proliferation of weeds.
3. Increase in number of insects and other pests.


Select the correct answer using the codes given below.

Solution:
QUESTION: 19

Soil acidification can occur due to
1. heavy rainfall
2. application of fertilizer
3. shifting cultivation


Select the correct answer using the codes given below.

Solution:

2 and 3 only

Explanation:heavy rain will increase the soil pH and thus reduce soil acidity.

QUESTION: 20

Which of the following are required for the formation of Ground-level ozone ( GLO) ?
1. Carbon dioxide
2. Volatile Organic Compounds
3. Sunlight


Select the correct answer using the codes given below.

Solution:

2 and 3 only

Explanation: Ground-level ozone (GLO) is a harmful agent.

QUESTION: 21

Which one of the following is the characteristics climate of the tropical Savannah Region?

Solution:

A definite dry(winter) and wet(summer) season

Explanation: The Savanna biome has a wet/dry climate. Its Koppen climate group is Aw. The A stands for a tropical climate, and the w for a dry season in the winter.

QUESTION: 22

In which one among following categories of the protected areas in the India are local people not allowed to collect and use the biomass ?

Solution:

National parks

Explanation: National parks can be declared by State govt or Central Govt. National parks and Tiger Reserves are by law more strictly protected, allowing virtually no human activity except that which is in the interest of wildlife conservation. Grazing and private tenurial rights are disallowed in National Parks but can be allowed in sanctuaries at the discretion of the Chief Wildlife Warden. The amended WLPA does not allow for any commercial exploitation of forest produce in both national parks and wildlife sanctuaries, and local communities can collect forest produce only for their bona fide needs.

QUESTION: 23

The ‘Olive Ridley turtles’ are considered to be endangered because of their few remaining nesting sites in the world. In this context, which among the following Statement(s) is/are correct ?

1.Their peculiar behavior of synchronized nesting in mass numbers is known as ‘Arribada’.
2.Gahirmatha Beach in Orissa is one of their few nesting grounds in the world.

Solution:

Both 1 and 2

Explanation: Olive Ridleys are omnivorous, meaning that they consume a varied diet from both plant and animal sources. Primary threat to the Olive Ridley comes from human predation in the nesting habitat.

QUESTION: 24

The ‘thickness’ of Stratospheric Ozone layer is measured in/on:

Solution:

Dobson units

Explanation: Dobson units is a unit of measurement for the total amount of ozone in the atmosphere above a point on the earth's surface, one Dobson unit being equivalent to a layer of pure ozone 0.01 mm thick at standard temperature and pressure.

QUESTION: 25

Consider the following statements

1. Red sandalwood is found in dry deciduous forest

2. It was declared as an Endangered species by the IUCN, because of overexploitation for its timber.

Which of the above statements are correct?

Solution:

Both

Explanation: Red sandalwood is endemic to the southern Eastern Ghats mountain range of South India. The sandalwood is a root parasite so you have to provide other plants for it to grow along with, especially by the time it is 8" high.