Environment And Ecology - Practice Test 1


25 Questions MCQ Test RAS RPSC Prelims Preparation - Notes, Study Material & Tests | Environment And Ecology - Practice Test 1


Description
This mock test of Environment And Ecology - Practice Test 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for UPSC Environment And Ecology - Practice Test 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Environment And Ecology - Practice Test 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Environment And Ecology - Practice Test 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Environment And Ecology - Practice Test 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The two major components of Ecosystem are:

Solution:

Biotic and Abiotic

Explanation: Biotic are the living components of the ecosystem while abiotic are the non-living components.

QUESTION: 2

What is ‘BOD’?

Solution:

Biological Oxygen Demand

Explanation: Biochemical oxygen demand (BOD) (also called biological oxygen demand) is the amount of dissolved oxygen needed (i. e., demanded) by aerobic biological organisms to break down organic material present in a given water sample at certain temperature over a specific time period.

QUESTION: 3

When the ‘World Ozone Day’ is celebrated?

Solution:

 

QUESTION: 4

'World House Sparrow Day’ is celebrated on:

Solution:

20 March

Explanation: World Sparrow Day is an initiative of the Nature Forever Society to celebrate March 20, every year as World Sparrow Day. Sparrow is threatened by the destruction of Natural habitat and change in building code in urban area.

QUESTION: 5

National Green Tribunal Act was passed in the year

 

Solution:

2010

Explanation: National Green Tribunal Act 2010 for effective and expeditious disposal of cases relating to environmental protection and conservation of forests and other natural resources including enforcement of any legal right relating to environment and giving relief and compensation for damages to persons and property and for matters connected therewith or incidental thereto. It is a specialized body equipped with the necessary expertise to handle environmental disputes involving multi-disciplinary issues.

QUESTION: 6

‘Earth day’ is celebrated on

Solution:

22 April

Explanation:    Earth Day is an annual event created to celebrate the planet's environment and raise public awareness about pollution. The first Earth Day was in 1970. Nelson, after seeing the damage done by a 1969 massive oil spill in Santa Barbara, California, was inspired to organize a national "teach-in" that focused on educating the public about the environment.

QUESTION: 7

Montreal protocol is associated with

Solution:

protection of stratospheric ozone layer

Explanation: The Montreal Protocol on Substances that Deplete the Ozone Layer was finally agreed upon on 16 September 1987 at the Headquarters of the International Civil Aviation Organization in Montreal. The Montreal Protocol stipulates that the production and consumption of compounds that deplete ozone in the stratosphere--chlorofluorocarbons (CFCs), halons, carbon tetrachloride, and methyl chloroform--are to be phased out by 2000 (2005 for methyl chloroform). Scientific theory and evidence suggest that, once emitted to the atmosphere, these compounds could significantly deplete the stratospheric ozone layer that shields the planet from damaging UV-B radiation.Man-made chlorines, primarily chloroflourobcarbons (CFCs), contribute to the thinning of the ozone layer and allow larger quantities of harmful ultraviolet rays to reach the earth.

QUESTION: 8

In which year was the National Institute for Disaster Management officially established ?

Solution:

1995

Explanation: The National Institute of Disaster Management (NIDM) was constituted under an Act of Parliament with a vision to play the role of a premier institute for capacity development in India and the region. NIDM has been assigned nodal responsibilities for human resource development, capacity building, training, research, documentation and policy advocacy in the field of disaster management.

QUESTION: 9

In an ecosystem green plants are

Solution:
QUESTION: 10

Which of the following colours of light travels slowest in glass ?

Solution:

Red

The colours of the spectrum of white light are violet, indigo, blue, green, yellow, orange and red (VIBGYOR). The white light is a mixture of different colours. Each colour is associated with light of a particular wavelength. Red light has longer wavelengths(and least speed and frequency) than the blue light. The angle of deviation by a prism is not the same for all the wavelength (colours) of light. Hence the prism disperses white light into its constituent colours. The red is deviated least and the violet most.

QUESTION: 11

Kedar valley disaster of June, 2013, was cause by heavy rains in the catchment area of a river, which was :

Solution:

Mandakini

Explanation: the Indian state of Uttarakhand and adjoining areas received heavy rainfall, which was about 375% more than the benchmark rainfall during a normal monsoon. This caused the melting of Chorabari Glacier at the height of 3800 metres, and eruption of the Mandakini River which led to heavy floods near Gobindghat, Kedar Dome, Rudraprayag district, Uttarakhand, Himachal Pradesh and Western Nepal,

QUESTION: 12

The number of organisms that can be supported by the environment in a given area isknown as :

Solution:

Carrying Capacity

Explanation: carrying capacity is the maximum number of individuals of a given species that an area's resources can sustain indefinitely without significantly depleting or degrading those resources. Determining the carrying capacities for most organisms is fairly straightforward. For humans carrying capacity is much more complicated. The definition is expanded to include not degrading our cultural and social environments and not harming the physical environment in ways that would adversely affect future generations.

QUESTION: 13

The following soil particles are arranged in the order of decreasing size:­

Solution:

Soil is made up of different-sized particles. Gravel size is (4 - 5mm). Sand is a naturally occurring, finely divided rock, comprising particles or granules ranging in size from 0.0625 (or 1⁄16) to 2 millimeters. Silt is of (0.05 - 0.002mm). Clay particles are very small – less than 0.002 mm.

QUESTION: 14

The BOD helps to determine the :­

Solution:
QUESTION: 15

Which one of the following statement is true?

Solution:

Homosapiens originated in Africa

Explanation: Homo sapiens evolved to anatomically modern humans solely in Africa, between 200,000 and 100,000 years ago, with members of one branch leaving Africa by 60,000 years ago and over time replacing earlier human populations such as Neanderthals and Homo erectus.

QUESTION: 16

In Nitrogen Cycle, soil nitrates are transformed into free nitrogen by:

Solution:

Denitrifying bacteria

Explanation: Denitrifying bacteria are microorganisms that convert nitrates in soil into free atmospheric nitrogen, depleting the soil of fertility and reducing agricultural productivity

QUESTION: 17

Which one of the following is not a site for in-situ method of conservation of flora?

Solution:

Botanic gardens are institutions holding documented collections of living plants for the purposes of scientific research, conservation, display and education.

QUESTION: 18

Which of the followings statements are correct about ecosystem?

1) It comprises of biome only
2) It comprises of biome and habitat
3) It is an open system
4) It is an closed system

Solution:
QUESTION: 19

Three of the following criteria have contributed to the recognition of Western Ghats-Sri Lanka and Indo-Burma regions as hotspots of biodiversity:

A) Species richness
B) Vegetation density
C) Endemism
D) Ethno-botanical importance
E) Threat perception
F) Adaptation of flora and fauna to warm and humid conditions

Which three of the above are correct criteria in this context?

Solution:
QUESTION: 20

Which of the following contributes the maximum to the greenhouse effect?

Solution:

Greenhouse gases include water vapor, carbon dioxide, methane, nitrous oxide, and ozone. Water vapor strongly varies locally The concentration in stratosphere. It's true that water vapor is the largest contributor to the Earth's greenhouse effect.

The major greenhouse gases are water vapor, which causes about 36-70% of the greenhouse effect on Earth (not including clouds); carbon dioxide, which causes 9-26%; methane, which causes 4-9%, and ozone, which causes 3-7%.

QUESTION: 21

The relationship between water fern Azolla and cyanobacterium Anabaena is :

Solution:

Symbiotic

Explanation: A symbiotic relationship occurs when two organisms, individuals or groups of people work together by helping one another with the intent of getting help in return. In a symbiotic relationship, the two people or groups of people live together to provide the greatest benefits to one another.

QUESTION: 22

Which state plans to become fully organic farming state by 2016 ?

Solution:

Kerla

Explanation: Sikkim has become the first organic state of India 

QUESTION: 23

Which among the following is not a tiger reserve

Solution:

Norkek

Explanation: Norkek Biosphere Reserve, is a national park located at Western Garo Hills near Tura and William Nagar, Meghalaya

QUESTION: 24

Arid Forest Research Institute is located in

Solution:

Jodhpur

Explanation: The institute carries out scientific research in forestry in order to provide technologies to increase the vegetative cover and to conserve biodiversity in the hot arid and semi-arid region of Rajasthan and Gujarat.

QUESTION: 25

Which of the following is NOT the major coral reef area?

Solution:

Chilika Lake

Explanation: Chilika Lake is a brackish water lagoon, spread over the Puri, Khurda and Ganjam districts of Odisha state on the east coast of India, at the mouth of the Daya River, flowing into the Bay of Bengal