Science Practice Test 1


25 Questions MCQ Test RAS RPSC Prelims Preparation - Notes, Study Material & Tests | Science Practice Test 1


Description
This mock test of Science Practice Test 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for UPSC Science Practice Test 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Science Practice Test 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Science Practice Test 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Science Practice Test 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The principle on which an atomic power plant works is:

Solution:

Fission

Explanation: Both fission and fusion are nuclear reactions that produce energy, but the applications are not the same. Fission is the splitting of a heavy, unstable nucleus into two lighter nuclei like Uranium splits in Nuclear reactors, and fusion is the process where two light nuclei combine together releasing vast amounts of energy like hydrogen combines to form helium at sun.

QUESTION: 2

Which one of the following is non­bio­degradable pollutant?

Solution:
QUESTION: 3

The density of water is maximum at:

Solution:
QUESTION: 4

Which acid substance is found in vinegar?

Solution:

Acetic acid
Explanation: Common Acids:-

1. Vinegar (~5% acetic acid)
2. Battery acid (~33% sulphuric acid)
3. Citric acid (found in lemon juice and also used in crystal form for cooking)
4. Tartaric Acid (also used in powdered form for cooking)
5.  Lactic acid (found in sour milk, yohgurt
6. And sometimes even hydrochloric acid (used as a lead or tin soldering flux)


Common Bases:-

1. Sodium bicarbonate (used in cooking and for the relief of acid reflux )
2. Sodium hydroxide  (caustic soda, found in some oven and drain cleaners)
3. Household bleach is a base since it contains sodium or calcium hypochlorite. Pool chlorine also contains the same or similar compounds)
4. Most washing detergents contain mild bases
5. Ammonia (used in some cleaning products)
6. Washing soda (sodium carbonate)
7. Lime (calcium hydroxide)
8. Cement (releases lime on contact with water)

QUESTION: 5

Mammoth is the ancestor of:

Solution: The DNA also showed that elephant species split from each other more quickly than had been thought. Modern elephants and woolly mammoths share a common ancestor that split into separate species about 6 million years ago, the study reports. At that time African elephants branched off first.
QUESTION: 6

Which of the following is not an insect?

Solution:

Explanation: Sow Bug,Millipede,Spider,Centipede,Tick are all arthropods

QUESTION: 7

The blood group which have no antigen is:

Solution:

O

Explanation: Blood group O individuals do not have either A or B antigens on the surface of their RBCs, and their blood serum contains IgM anti-A and anti-B antibodies.

QUESTION: 8

Which one of the following is not a radioactive element?

Solution:

Cadmium

Explanation: radioactivity, is the process by which the nucleus of an unstable atom loses energy by emitting radiation, including alpha particles, beta particles, gamma rays and conversion electrons. A material that spontaneously emits such radiation is considered radioactive.

QUESTION: 9

Which one of the following is not known as green house gas?

Solution:

Hydrogen

Explanation: greenhouse gases in Earth's atmosphere are:

* water vapor
* carbon dioxide
* methane
* nitrous oxide
* ozone
* chlorofluorocarbons

QUESTION: 10

The acid used in eye wash is:

Solution:
QUESTION: 11

Small pox and Rabies are

Solution:
QUESTION: 12

Presence of which of the following is the cause of ‘Minamata’ disease ?

Solution:
QUESTION: 13

Which of the following gas was responsible for the Bhopal Gas tragedy ?

Solution:

Methyl isocyanate

Explanation: Methyl isocyanate is used to produce carbamate pesticides. Methyl isocyanate is extremely toxic to humans from acute (short-term) exposure.

QUESTION: 14

Cervical cancer is caused by

Solution:
QUESTION: 15

The first genetically engineered human insulin was launched in the year

Solution:
QUESTION: 16

The antibiotic penicillin is produced by

Solution:

Fungus

Explanation: penicillin, the first true antibiotic, was discovered by Alexander Fleming

QUESTION: 17

The first Transgenic plant was that of

Solution:

Tobacco

Explanation: The first genetically modified crop plant was produced in 1982, an antibiotic-resistant tobacco plant.

QUESTION: 18

Which of the following is not a mammal ?

Solution:

Great Indian Bustard

Explanation: The great Indian bustard (Ardeotis nigriceps) is a tall, long legged bird and is found in India and the adjoining regions of Pakistan.

QUESTION: 19

Central Drug Research Institute (CDRI) is situated at

Solution:
QUESTION: 20

The ginger is a

Solution:

Rhizome

Explanation: Ginger – Often called ginger root, it is not a root. It is a modified storage stem called a rhizome.

QUESTION: 21

Which of the following Vitamins is essential for blood clotting ?

Solution:

Vitamin – K

Explanation: Vitamin K is a fat-soluble vitamin that is most well known for the important role it plays in blood clotting. However, vitamin K is also absolutely essential to building strong bones, preventing heart disease, and crucial part ofother bodily processes.

QUESTION: 22

Stephen Hawking is known for his extensive work in the field of

Solution:
QUESTION: 23

One carbon credit is equivalent to :

Solution:
QUESTION: 24

The size of the nanoparticle ranges between :

Solution:

 0.1 nm to 1 nm

Explanation:it should be smaller then 1 nm

QUESTION: 25

Biodiversity changes occur :

Solution:

 Increases towards the equator