XAT General Awareness MCQ Quiz - 1


25 Questions MCQ Test XAT Mock Test Series | XAT General Awareness MCQ Quiz - 1


Description
This mock test of XAT General Awareness MCQ Quiz - 1 for CAT helps you for every CAT entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for CAT XAT General Awareness MCQ Quiz - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this XAT General Awareness MCQ Quiz - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. CAT students definitely take this XAT General Awareness MCQ Quiz - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other XAT General Awareness MCQ Quiz - 1 extra questions, long questions & short questions for CAT on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following is the closest country to Serbia?

Solution:

Serbia is bordered by eight countries:

  • East of Serbia: Romania, Bulgaria
  • South of Serbia: Macedonia
  • West of Serbia: Croatia, Bosnia/Herzegovina, Montenegro and Kosovo
  • North of Serbia: Hungary
QUESTION: 2

'Lucky Grahak Yojna’ for consumers is in news in 2016. What is the purpose of the same?

Solution:
  • The Union Cabinet had approved a slew of initiatives in February 2016 to encourage digital payments and a transition to a cash-less economy in a strategic manner. 
  • NITI Aayog announces the launch of the schemes Lucky Grahak Yojana and the Digi-धन Vyapar Yojana to give cash awards to consumers and merchants who utilize digital payment instruments for personal consumption expenditures. 
  • The primary aim of these schemes is to incentivize digital transactions so that electronic payments are adopted by all sections of society, especially the poor and the middle class.
QUESTION: 3

Which among the following island is divided between Sweden and Finland?

Solution:

“Kataja” island is right on the border between Sweden and Finland.

QUESTION: 4

O Panneerselvam is recently in news because:

Solution:

O Panneerselvam is recently in news because he is the current Deputy Chief Minister (Deputy CM) of Tamil Nadu and a seasoned politician of the All India Anna Dravida Munnetra Kazhagam.

QUESTION: 5

The Bandabi:

Solution:

Bandabi is the official mascot of the 2018 Winter Paralympics.

QUESTION: 6

Y Sanathoi Devi is associated with which sports?

Solution:

Indian wushu team has won 5 medals in 8th Sanda World Cup at Xian, China. In it, Y Sanathoi Devi won the silver for India in 52kg category after losing to China’s Luan Zhang. Devi is the Arjuna Awardee and world silver medalist. The other silver medallist for India were Uchit Sharma in the 52kg, Suraya Bhanu Pratap Singh in 60kg and Monika in 56kg categories. Pooja Kadian in 75kg category secured the lone bronze medal.

QUESTION: 7

Katy Perry is a famous:

Solution:

Katheryn Elizabeth Hudson known professionally as Katy Perry, is an American singer, songwriter, and television judge. After singing in church during her childhood, she pursued a career in gospel music as a teenager.

QUESTION: 8

Which of the following state gets the highest average rainfall?

Solution:

Kerala receives highest rainfall in July (32.9% of south west monsoon rainfall) followed by June (32.6% of the south west monsoon rainfall). Southwest monsoon receives more than 68.5% of annual rainfall.

QUESTION: 9

In 2016, Which country ranked at number one position "as best to do business"

Solution:

In 2016, singapore has been ranked at number one position "as best to do business"

QUESTION: 10

Who among the following ranked at 9th position as per 2016 Forbes most powerful people?

Solution:

Indian Prime Minister Narendra Modi has been ranked 9th among the world's most powerful people, Forbes said in a statement on Thursday.

QUESTION: 11

Which of the following commodity is not rightly matched with its country, if right matched is considered as one of the top five producers of that commodity?

Solution:

The main crops grown in Russia as measured by area cultivated are wheat, barley, sunflower seed, oats, potatoes and rye. The largest share of arable is dedicated to wheat, which with 26.6 million hectares in harvested area in 2009 occupied 21.9% of all arable land in Russia.

QUESTION: 12

Which of the following places recorded the highest temperature in the world in 2016?

Solution:

On Thursday, May 19, 2016, India experienced an all-time record high temperature for any calendar day. The high temperature reached 51°C in the city of Phalodi in the Jodhpur district in the state of Rajasthan

QUESTION: 13

Who among the following actress is a part of American TV- series Quantico?

Solution:

Chopra signed a talent holding deal with ABC Studios and was later cast in the American thriller series Quantico as the character Alex Parrish. The series premiered on 27 September 2015 on ABC, making Chopra the first South Asian to headline an American network drama series. The series received positive reviews from television critics and Chopra was praised for her performance.

QUESTION: 14

Miss. Puerto Rico is

Solution:

Puerto Rican Stephanie Del Valle Adjudged Winner Of Miss World 2016.

QUESTION: 15

Which among the following is not a power company in India?

Solution:

Larsen & Toubro Limited, commonly known as L&T Limited is an Indian multinational conglomerate company headquartered in Mumbai, Maharashtra, India. It was founded by two Danish engineers taking refuge in India.

QUESTION: 16

Sergio Aguero is a famous:

Solution:

Sergio Aguero is an Argentine football player who currently plays for Manchester City in the Premier League and the Argentina National Team. Known for sporting the nickname “Kun” on his jersey, Aguero holds several national and world records.

QUESTION: 17

The AIADMK is:

Solution:

All India Anna Dravida Munnetra Kazhagam (AIADMK) is an Indian political party in the state of Tamil Nadu and in the union territory of Puducherry.

QUESTION: 18

Which among the following is not a book by Vikram Seth?

Solution:

 In the past, the Shame author had been mired in controversy after his book, The Satanic Verses was published. He was accused of blasphemy leading to a ban on the book in India and a fatwa issued on his name by Ayatollah Ruhollah Khomeini of Iran in 1989.

QUESTION: 19

New King of Thailand is:

Solution:

Vajiralongkorn reigning title Phrabat Somdet Phra Vajira Klao Chao Yu Hua is the King of Thailand since 2016.He is the only son of King Bhumibol Adulyadej and Queen Sirikit.

QUESTION: 20

Union Information and Technology Minister Ravi Shankar Prasad launched Digishala TV Channel:

Solution:

 Union Information and Technology Minister Ravishankar Prasad in December 2016 launched Digishala TV Channel. Digishala TV is a free-to-air channel which will educate people about digital payment.

QUESTION: 21

Which of the following cricketers scored triple century in a Test Match:

1. Karun Nair

2. Younis Khan

3. Chris Gayle

4. Rahul Dravid

Solution:

Karun Nair (India)      303*   19 December 2016
Chris Gayle ( West Indies)            317     29 April 2005
Younis Khan (Pakistan)                313     21 February 2009
 

QUESTION: 22

Masaru Ibuka and Akio Morita are closely associated with:

Solution:

Masaru Ibuka was a Japanese electronics industrialist and co-founder of Sony. 

Akio Morita was a Japanese businessman and co-founder of Sony along with Masaru Ibuka.

QUESTION: 23

The book “Death Under the Deodars” is authored by

Solution:

The book “Death Under The Deodars: The Adventures of Miss Ripley-Bean” has been authored by Ruskin Bond, is recently published by Penguin India. The 8-stories in the book are classic Ruskin style – full of wit and memorable characters and will enthrall and delight children as well as adults.

QUESTION: 24

Which Earth observation satellite has been recently launched by ISRO?

Solution:

RISAT-2B is a radar imaging earth observation satellite developed by ISRO.

Launch Date - May 22, 2019

QUESTION: 25

E-wallet 'LIME' is closely associated with which of the following banks?

Solution:

India’s third largest private sector lender Axis Bank has launched a new mobile app called Lime which integrates a mobile wallet, shopping, payments and banking. The new app is open to customers from other banks as well.