SNAP Past Year Papers - 2013


150 Questions MCQ Test SNAP Mock Test Series | SNAP Past Year Papers - 2013


Description
Attempt SNAP Past Year Papers - 2013 | 150 questions in 120 minutes | Mock test for CAT preparation | Free important questions MCQ to study SNAP Mock Test Series for CAT Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Dinesh can do a piece of work in 15 days, Harish can do it in 12 days. Dinesh, Harish and Subodh can together do it in 4 days. In how many days can Subodh alone do this work?  

Solution:

Dinesh can do the work in 15 days and Harish can do it in 12 days. Let Subodh can do the work in ‘x’ days. Since the work completes in 4 days, we have

Hence Subodh can do the work in 10 
days. 

QUESTION: 2

A village has 2000 people out of which 1100 are male and 900 female. The overall literacy rate is 95%, while only 3 % male are not literate. What percentage of the female population is literate?  

Solution:

Here Males in the village = 1100. Since 3% males are not literate, so the number of males who are literate = 97% of 1100 = 1067.  

Now overall literacy rate of the village = 95% of 2000 = 1900.  

So, number of literate females = 1900 – 1067 = 833. 

Hence required %age 

QUESTION: 3

A sum of money is sufficient to pay Ravi's wage for 18 days or Ajit's wage for 12 days. The same money is sufficient to pay the wages of both for how many days? 

Solution:

Since Ravi’s 18 day’s salary = Ajit’s 12 day’s salary 

⇒ Ravi’s 1 day salary = Ajit’s 2/3 day salary. Let Ajit’s 1 day salary = Rs 99, so Ravi’s 1 day salary = Rs 
66. The total amount = 99 × 12 = Rs 1188. 

The total one day salary of Ajit & Ravi = 99 + 66 = Rs 165.  

Hence the required number of days = 1188/165 = 7.2 days .

QUESTION: 4

What is the number to be added to 1/4 of 30% of 120 so that it is 50% more than 25% of 40?  

Solution:

 Also 25% of 40 = 10 and 50% of 10 = 5. So the required number = 10 + 5 = 15. Hence the number to be added in 9 to make it 15 is 6. 

QUESTION: 5

10 years ago the average age of all 25 teachers of a school was 45 years. 4 years ago one teacher retired from her post at the age of 58. After one year a new teacher whose age was 54 years was recruited from outside. The present average age of all the teachers is: 

Solution:

Total age of 25 teachers 10 years ago = 45 × 25 = 1125 years.

As one teacher was retired 4 years ago, total age of all teachers 4 years ago  = 1125 + 150 – 58 = 1217 years.

After one year, one more teacher was added with age 54 years, so the total age of all teachers 3 years ago = 1217 + 24 + 54 = 1295 years.

Now the present age of all teachers = 1295 + 75 = 1370 years. 

Hence average age of all teachers =   

QUESTION: 6

X can complete a task in 15 days and Y can complete the same task in 20 days. X started the task alone and after 5 days Y joins X. After working together for three days, X had to leave the work. How long does it take for Y to complete the remaining work? 

Solution:

Let the total work is 60 units. X can complete the work 15 days, so he can do 4 units in one day. Similarly Y can do 3 units in one day. Now in the first 5 days, X will do 5 × 4 = 20 units and in next three days x and Y will work 7 × 3 = 21 units.

The total work done till now is 20 + 21 = 41 units. The remaining work is 19 units, which will be done by Y alone and he will take 19/3 = 6.3 days .

QUESTION: 7

Find out the value of [(2.093+0.089)2 - (2.093-0.089)2] / [(2.093)(0.089)] 

Solution:

Let x = 2.093 and y = 0.089. So we have 

QUESTION: 8

In a triangle ABC the measure of angle A is 50° and the external bisectors of angle B and angle C meet at O. The measure of angle BOC is  

Solution:

We have x + y + 50 = 1800 ⇒ x + y = 1300.  

BO and CO are the external bisectors of angle B and angle C. 

QUESTION: 9

The average salary of all the 60 employees in an office is Rs. 12000/- per month. If the number of executives is twice the number of non-executive employees, then the average salary of all the nonexecutive employee is:  

Solution:

From the given information we can say that the number of executives is 40 and the number of non executives is 20. But we cannot find the average salary of non executives as we do not know the average salary of executives. So answer is 4th option.

QUESTION: 10

Two pots A and B contain syrup and water in the ratio 3:7 and 5:2 respectively. Find the ratio in which these mixtures be mixed to get a new mixture containing syrup and water in the ratio of 2:3?  

Solution:

The syrup in pot A is 3/10 and in pot B is 5/7. In the required mixture the syrup should be 2/5. Using Alligation we have 

⇒ The required ratio is 22: 7. 

QUESTION: 11

A truck carrying goods has travelled for 3 days. The 1st day it travelled for 12 hours at an average speed of 40 km/hour, the 2nd day it travelled for 10 hours at an average speed of 50 km/hour, the third day it completed 360 kilometres travelling for 8 hours. The average speed of the truck in km/hour for all the three days is: 

Solution:

The total distance covered by the truck in three days = 12 × 40 + 10 × 50 + 360  = 480 + 500 +360 = 1340. 
 The total time it travelled in three days = 12 + 10 + 8 = 30 hours. 

So the average speed  

QUESTION: 12

The H.C.F of two numbers is 8 and their L.C.M is 96. If one of the numbers is 32, then the other is  

Solution:

Let the second number is x. We know that L.C.F. × H.C.F = Product of numbers. ⇒ 8 × 96 = 32 × x ⇒ x = 24.

QUESTION: 13

The ratio between present age of A and B is 3:4. The present age of B is 10 years more than the age of A 5 years ago. Find out the present age of B.

Solution:

Let the ages of A and B are 3x and 4x. Acc. to the question we have, 4x = 3x – 5 + 10 ⇒ x = 5. So the age of B = 4 × 5 = 20 years. 

QUESTION: 14

The circumference of the front wheels of a vehicle is 3.5 metres, and that of the back wheels is 3.0 metres. If the vehicle is moving at a speed of 54 km/hr, the shortest time in which both the wheels will make a whole number of turns is

Solution:

The speed of the vehicle = 54 km/hr or 15 m/sec. The circumference of front wheel is 3.5 meters and that of the back wheel is 3 meters. In order to make a whole number of turns, the vehicle should move = LCM (3.5, 3) = 21m. Time taken by the vehicle to move 21 meters is 21/15 = 1.4 seconds. 

QUESTION: 15

If p is 81 % of q, what percentage of p is q? 

Solution:

Let q is 100, then p is 81. The required %age 

QUESTION: 16

The length of a rectangular plot is 15 metres more than its breadth. If the cost of fencing the plot is Rs. 2700 at the rate of Rs. 30 per metre, what is the length of the plot in metres?  

Solution:

The cost of fencing is Rs 2700 at the rate of Rs 30/m. So the perimeter of the plot is 2700/30 = 90m. Let breadth of plot is x, then length = x + 15.

Perimeter of plot = 90 ⇒ 2( x+ 15 +x) = 90 ⇒ 2x + 15 = 45 ⇒ x = 15. So the length = 15 + 15 = 30 m.  

QUESTION: 17

In a class, 70% of the students opted for History, 45% of the students opted for Geography, and 20 % opted for neither History nor Geography. What percentage of the class opted for both the subjects?  

Solution:

Let the total number of students is 100. As 20 % opted for neither History nor Geography, so the total students who opted at least one of the subjects is 80.

We have n(H) = 70, n(G) = 45, n(H∪G) = 80

Now n(H∪G) = n(H) + n(G) - n(H∩G)

⇒ 80 = 70 + 45 - n(H∩G)

⇒ n(H∩G) = 35.

Hence 35% of the class opted for both the subjects. 

QUESTION: 18

A boy lying on the ground 1000 ft away from a multistoried building, can see the top of the building exactly in line with the top of a 10 ft tall flag post. If the flag post is 20 ft away from the boy, what is the height of the building?  

Solution:

QUESTION: 19

21 boys turn out for an NCC parade. Of these 19 are wearing NCC caps and 11 are wearing NCC shoes. There are no boys without one or the other. How many boys are wearing the full uniform?  

Solution:

We have  

Now 19 – x + x + 11 – x = 21

⇒ x = 9

Or

We have n(C) = 19, n(S) = 11, n(S∪C) = 21

QUESTION: 20

A number is increased by 20% and then is reduced by 20%. The number  

Solution:

Since the no. is increased & decreased by same %age, So the net change is   decrease. 

QUESTION: 21

In a class of 42, there are 22 boys and 20 girls. The class teacher has to appoint a girl monitor and a boy monitor. In how many ways can the selection be made?  

Solution:

Total no. of boys = 22 & total girls = 20 The no. of ways in which a girl and a boy will be appointed a monitor = 22C1× 20C1 = 22 × 20 = 440 

QUESTION: 22

Arvind and Mohan are 20 km apart. If they travel in opposite directions, they meet each other after half an hour. If they travel in the same direction, they meet after 2 hours. If Arvind travels faster than Mohan, his speed is  

Solution:

Let the speed of Arvind is x km/hr and speed of Mohan is y km/hr. When they travel in opposite direction  

& when they travel in same direction, we have  (x-y) × 2 = 20

⇒ x-y =10 ...................(2)

Adding 1 & 2 we get 2x = 50

⇒ x = 25 km/hr

∴ Speed of Arvind is 25 km/hr 

QUESTION: 23

Let A = {1,2,3,4,5,6}  

How many subsets of A can be formed with just two elements, one even and one odd?  

Solution:

Here A = { 1,2,3,4,5,6}. Since A has three even & there odd numbers, the subsets of A with one element even & one add can be formed in 3C1×3C1 = 9 ways.

QUESTION: 24

A grocer sells a soap marked Rs 30/- at 15% discount and gives a shampoo sachet costing Rs 1.5 free with each soap. He then makes 20% profit. His cost price per soap is 

Solution:

The net SP of Soap after discount = 0.85 × 30 = Rs 25.5.

Since he is giving a sachet of Shampoo fee, net price he his taking from customer = 25.5 – 1.5 = Rs 24.

Now the profit made = 20% We have 1.2 CP = SP  

QUESTION: 25

Which one of the following is correct?  

Solution:

This is the basic property of logarithms that  Log(m × n) = log m + log n.

QUESTION: 26

The sum of two numbers is 15; their product is 30. The sum of their reciprocals is  

Solution:

Let the numbers are x & y

We have x + y =15 ...................(1) & xy = 30 ....................(2)

QUESTION: 27

Three persons Amar, Akbar and Anthony agree to pay their hotel bills in the ratio of 3:4:5. Amar pays the first day's bill which amounts to Rs.26.85/-. Akbar pays the second day's bill which amounts to Rs.42.75/- and Anthony pays the third day's bill which amounts to Rs.53/-. When they settle their accounts, which of the following happens? 

Solution:

The total amount paid by Amar, Akbar & Anthony = 26.85 + 42.75 + 53 = Rs 122.6

Since they had decided to pay the bill in 3:4:5, their actual payments should have been 

Since Amar paid Rs., 3.8 less than what he should pay, so he will give 42.75 – 40.81 = Rs 1.95. to Akbar & 53 – 51 = Rs 2. to Anthony.

Hence 3rd option is answer. 

QUESTION: 28

Inspired by the 'Golden quadrilateral project', the UP Government recently accomplished a diamond triangular project. Under this project the State Government laid down 6 lane roads connecting three cities Ayodhya, Banaras and Chitrakoot, which are equally separated from each other i.e. in terms of geometry they form   an equilateral triangle. Angad and Bajrang start simultaneously from Ayodhya and Banaras respectively, towards Chitrakoot. When Angad covers 100 kms, Bajrang covers such a distance that the distance between Angad and Bajrang makes 90° angle with the road joining Banaras to Chitrakoot. When Bajrang reaches Chitrakoot, Angad is still 150 km away from Chitrakoot.  

What is the distance between Ayodhya and Chitrakoot? 

Solution:


Let distance between Ayodhya and Chitrakoot = xkm
Let distance covered by Bajrang when Angad covered 100km = y = km
In ΔSTR Right Angled at T & Angle TSR = 300

As we know that speed & Distance. Hence distance covered by Angad & Bajrang is & Speed and their speed is constant hence. 

x2 – 250x – 15000 = 0
(x – 300) (x + 50) = 0

Hence Distance of chitrakoot & Ayodhya = x = 300km. 

QUESTION: 29

(1 - 1/2)(l-1/3)(l-l/4)(l-l/5) …………….(1-1/40) = X/40  

What is the value of X? 

Solution:

We have 

QUESTION: 30

The smallest number which when divided by 12,16,18 gives 7 as remainder in each case, is  

Solution:

The LCM of 12, 16, 18 is 144.

∴ the Smallest number which when divided by 12,16,18 gives remainder 7 in each case is 144 + 7 = 151 

QUESTION: 31

f (a/b )2x-3 = (b/a)x-9, then x is equal to 

Solution:

QUESTION: 32

The population of vultures in a locality decreases by a certain rate (compounded annually). If the current population of vultures 29160 and the ratio of the decrease in population for the first and second year and second and third year be 10:9, what was the population of vultures 3 years ago?  

Solution:

The ratio of decrease of population for the first, second and third year is 10:9 and the current population is 29160. So the population three year back is 

QUESTION: 33

Anna sold his car to Boney at a profit of 20% and Boney sold it to Chakori at a profit of 10%. Chakori sold it to a mechanic at a loss of 9.09%. The mechanic spent 10% of his purchase price on repairs and then sold it at a profit of 8.33% to Anna’s profit/ loss as %age of initial CP is- 

Solution:

Let CP of Anna = Rs 100
So the CP of Boney = Rs 120  
CP of Chakori = Rs. 132
Since Chakori  sold it to mechanic at a loss of 9.09%
∴ The CP of Mechanic  = Rs 120
Now mechanic spent 10% of purchase price on repairs  
⇒ Net CP of mechanic = 120 +10 = Rs 132
Mechanic sold the car to Anna again at a profit of 8.33% 

So, Anna lost 143 – 120 = Rs 23, which is 23% of his CP. 

QUESTION: 34

A circle and a square have the same perimeter. Then  

Solution:

Let the side of square is 1 unit, then its area is 1sq. unit and perimeter is 4 units. Since perimeters of square and circle are same

⇒ 2pr = 4  

∴ Area of circle

∴ Area of circle in more than the area of square. 

QUESTION: 35

Two taps A and B can fill a cistern in 15 hours and 10 hours respectively. Tap C can empty full cistern in 30 hours. All the three taps were opened for 2 hours, when it was remembered that the emptying tap had been left open, it was then closed.  

How many hours more would it take for the cistern to be filled?  

Solution:

Let the capacity of the tank in 30 letter

∴ Tap A can fill it at 2 liter/hr rate and Tap B can fill it at 3 liter/hr rate, where as Tap C can empty it at 1 liter/hr rate.

Now amount of water filled in tank in 2 hrs = 2×2 + 3 × 2  1 × 2 = 8 liter.

Remaining volume of tank to be filled = 30 - 8 = 22 liter. 

Now this 22 letter will be filled by A & B working together in 22/5 = 4.4 hrs 

QUESTION: 36

At Atharva Prakashan every book goes through 3 phases – typing, composing and binding. There are 16 typists, 10 composers and 15 binders. A typist can type 8 books in each hour, a composer can compose 12 books in each hour and a binder can bind 12 books in each hour. All the people at Atharva Prakashan work for 10 hours a day and each person is trained to do only one type of job.  

How many books can be prepared in each day? 

Solution:

Total man hours of typists, composers and binders in a day are 160 hrs, 100 hrs, & 150 hrs.

So the total books which can be typed in a day are 160 × 8 = 1280.

Total books that can be composed in day are 12 × 100 = 1200 and total books that can be bind in a day are 12 × 150 = 1800.

Since, the composers can compose a maximum of 1200 books, so this is the number of books which can be published in day. 

QUESTION: 37

A contractor employed a certain number of workers to finish constructing a road in a certain scheduled time. Sometime later, when a part of work had been completed, he realized that the work would delayed by three-fourth of the scheduled time. So, he at once doubled the number of workers and thus he managed to finish the road on the scheduled time. How much work had been completed before increasing the number of workers?

Solution:

Let initially x people were employed to do the work in y days and after z days there number was doubled. If they continue to do the work on their initial pace, the work would have done in   So we have 

Now let initially 10 people were employed to do the work in 4 days. Since   so the number was doubled after one day. In the first day, 10 people did 10 man days work and then their number was doubled, so the 20 men did 60 man days work in the remaining 3 days. Hence the total work was 70 man days out of which 10 man days work was done before employing new people. Hence the required % age of work done before increasing the number of workers

QUESTION: 38

A train enters into a tunnel AB at A and exits at B. A jackal is sitting at O in another by pass tunnel AOB, which is connected to AB at A and B, where OA is perpendicular to OB. A cat is sitting at P inside the tunnel AB making the shortest possible distance between O and P, such that AO: PB = 30:32. A train before entering into the tunnel AB blows the whistle (or siren) somewhere before A. On hearing the whistle, if the jackal and the cat run towards A, they would meet with an accident with the train exactly at A, the entrance to the tunnel. Further if the jackal moves towards B instead of A (on hearing the whistle) it would again meet with an accident exactly at B, the exit of the tunnel, with the same train coming from the same direction. 

Q. What is the ratio of speeds of the Jackal and the Cat? 

Solution:

Since AO: PB = 30: 32 & ∠AOB is a right angle.  

Let us take the triplet 30, 40, 50. i.e. OB = 40 km, AB = 50 km,  

Now PB = 32 km ⇒ AP = 18 km,  

Now the Cat and Jackal reach at A at same time.

So the ratio of their speed is equal to the ratio of the  distances covered.
∴ Ratio of speed of Jackal & Cat is 30:18 i.e. 5: 3.  

QUESTION: 39

A train enters into a tunnel AB at A and exits at B. A jackal is sitting at O in another by pass tunnel AOB, which is connected to AB at A and B, where OA is perpendicular to OB. A cat is sitting at P inside the tunnel AB making the shortest possible distance between O and P, such that AO: PB = 30:32. A train before entering into the tunnel AB blows the whistle (or siren) somewhere before A. On hearing the whistle, if the jackal and the cat run towards A, they would meet with an accident with the train exactly at A, the entrance to the tunnel. Further if the jackal moves towards B instead of A (on hearing the whistle) it would again meet with an accident exactly at B, the exit of the tunnel, with the same train coming from the same direction. 

Q. The ratio of speeds of the Jackal to the train is: 

Solution:

When the Train reaches at A, the Jackal reaches at A from O i.e.  it covers a distance of 30km.  

If it runs towards B, then let the Jackal is at C when the train  reaches at point A s.t OC = 30 km.

Now Jackal will cover CB = 10 km and the train will  cover 50 km and time taken by both is same. Hence the ratio  of speeds is equal to the ratio of distance covered

∴ Ratio of speeds of Jackal & Train is 10: 50 i.e. 1: 5. 

QUESTION: 40

A train enters into a tunnel AB at A and exits at B. A jackal is sitting at O in another by pass tunnel AOB, which is connected to AB at A and B, where OA is perpendicular to OB. A cat is sitting at P inside the tunnel AB making the shortest possible distance between O and P, such that AO: PB = 30:32. A train before entering into the tunnel AB blows the whistle (or siren) somewhere before A. On hearing the whistle, if the jackal and the cat run towards A, they would meet with an accident with the train exactly at A, the entrance to the tunnel. Further if the jackal moves towards B instead of A (on hearing the whistle) it would again meet with an accident exactly at B, the exit of the tunnel, with the same train coming from the same direction. 

Q. If the tunnels were to be connected from O to P and the Jackal moves from O to A through P, it will meet with train at M. Then AM is: 

Solution:

In this case the Jackal is running towards A through P.  

Now Jackel will cover 30 km by the time train reaches at A.  

In DOAP we have OA = 30 km, AP = 18 km ⇒ OP = 24km  Let PN = 6km

⇒ The Jackal is at point N, when the train reaches at A.  The ratio of speeds of train and Jakcal is 5:1.  

Now the distance AN = 12km will be covered by train  & Jackal in the ratio 5:1  

QUESTION: 41

Choose the correct synonym of the word in capital letters from the four options given below.

ENTRENCHED

Solution:

Entrenched means to firmly establish or FORTIFIED

QUESTION: 42

Choose the correct synonym of the word in capital letters from the four options given below.

RECTITUDE

Solution:

Rectitude means morally correct behaviour or thinking or INTEGRITY 

QUESTION: 43

Choose the correct synonym of the word in capital letters from the four options given below.

INVIDIOUS

Solution:

likely to arouse or incur resentment or anger in others or UNACCEPTABLE 

QUESTION: 44

Choose the correct synonym of the word in capital letters from the four options given below.

AFICIONADO

Solution:

a person who is very knowledgeable and enthusiastic about an activity, subject, or pastime or ARDENT FAN

QUESTION: 45

Choose the correct alternative for the following sentence.

Q. Despite immense development in almost all the fields, humans still cannot control nature and to do so.

Solution:

Humans cannot control nature NOW and WILL NOT BE ABLE TO in the future too. Hence the best option is 3. 

QUESTION: 46

DIRECTION : The sentence given below is jumbled and each underlined part is numbered. You are required to arrange it in the most logical and grammatically acceptable sequence.









Solution:

The correct sentence reads - Halton Brorough Council put up a notice to tell the public about its plans to move a path from one place to another. 

QUESTION: 47

Choose the correct spelling:

Disgraphia is a deficiency in the ability to write, spell or put down thoughts on paper. The underlined word is spelled incorrectly. Which of the following is the correct spelling?

Solution:

inability to write coherently, as a symptom of brain disease or damage. 

QUESTION: 48

Choose the correct spelling:

PANGERYRIC means "to pay tribute to". The underlined word is spelt incorrectly. Mark the correct spelling

Solution:

panegyric means a public speech or published text in praise of someone or something. 

QUESTION: 49

Identify two most appropriate options from those given below that can complete the sentence without changing the meaning

Q. I _______________ scorpions, they are diabolic.

i. Hate
ii. Scare
iii. Loathe
iv. Wary
v. Cagey

Solution:

diabolic means relating to or characteristic of the Devil. Hence one would hate them or loathe them. One can be wary or cagey about something devilish. But these words do not fit with the construction of the sentence. …am wary of …….., am ……..cagey about………. Spelling of Loath changed to Loathe 

QUESTION: 50

Identify two most appropriate options from those given below that can complete the sentence without changing the meaning

To fully understand (A) ____________ work such as George Orwell's Animal Farm, one must be able to differentiate (B) _____________ events of the plot from the abundant extended metaphors.

Solution:

To figure out what the missing words are, try to predict their definitions by using keywords from the prompt. In this prompt, each missing word has its own keywords. The first missing word’s keywords are at the end of the sentence, where the prompt gives the definition of the missing word as a work that involves “abundant extended metaphors.” The second missing word is contrary to “abundant extended metaphors” and describes the “plot” of the work. Thus, the first missing word describes a type of work that uses metaphors, and the second missing word implies the opposite of this figurative language. Therefore, the best choice is option 2. Allegorical means involving a figurative or metaphorical treatment of a literal subject, while literal means not figurative or not metaphorical. Parabolic means pertaining to a parable, a short work that conveys meaning in an indirect manner. Hence that option is also correct. Replaced parabolic by euphemistic. 

QUESTION: 51

Find out the two words that are nearly the same or opposite in meaning and indicate the correct combination provided in the four options.

I. attenuate
II. repent
III. Make thin
IV. Force

Solution:

Attenuate and make thin  are similar 

QUESTION: 52

Choose the word nearest in meaning to the word underlined.

A rapier is a

Solution:

Rapier - a thin, light sharp-pointed sword used for thrusting. We see it being used by sports people in the sport – fencing 

QUESTION: 53

Choose the correct alternatives for the following idioms.

Raise Cain

Solution:

Raise Cain means to make a lot of trouble; to raise hell.

QUESTION: 54

Choose the correct alternatives for the following idioms.

Go to seed

Solution:

To go to seed or to run to seed means to decline in looks, status, or utility due to lack of care. This old coat is going to seed. Have to get a new one. The front of the house is going to seed. Let's get it painted. 

QUESTION: 55

(DIRECTIONS for questions 55 to 58:) Read the following passage and answer the questions that follow.

The next ingredient is a very remarkable one: Good Temper. "Love is not easily provoked". Nothing could be more striking than to find this here. We are inclined to look upon bad temper as a very harmless weakness. We speak of it as a mere infirmity of nature, a family failing, a matter of temperament, not a thing to take into very serious account in estimating a man's character. And yet here, right in the heart of this analysis of love, it finds a place; and the Bible again and again returns to condemn it as one of the most destructive elements in human nature. The peculiarity of ill temper is that it is the vice of the virtuous. It is often the one blot on an otherwise noble character. You know men who are all but perfect, and women who would be entirely perfect, but for an easily ruffled quick-temper or "touchy" disposition. This compatibility of ill temper with high moral character is one of the strongest and saddest problems of ethics. The truth is there are two great classes of sins—sins of the Body, and sins of disposition. The prodigal son may be taken as a type of the first, the Elder Brother of the second. Now society has no doubt whatever as to which of these is the worse. Its brand falls, without a challenge, upon the Prodigal. But are we right? We have no balance to weigh one another's sins, and coarser and finer are but human words; but faults in the higher nature may be less venial than those in the lower, and to the eye of Him who is love, a sin against love may seem a hundred times more base. No form of vice, not worldliness, not greed of gold , not drunkenness itself does more to un-christianise society than evil temper. For embittering life, for breaking up communities, for destroying the most sacred relationships, for devasting homes, for withering up men and women, for taking the bloom off childhood; in short for sheer gratuituos misery-producing power, this influence stands alone. Jealousy, anger, pride, uncharity, cruelty, selfrighteousness, touchiness, doggedness, sullenness-in varying properties these are the ingredients of all ill temper. Judge if such sins of disposition are not worse to live in, and for others to live with than sins of the body. There is really no place in Heaven for a disposition like this. A man with such a mood could only make Heaven miserable for all the people in it.

Q. What is the popular notion about bad temper?

Solution:
QUESTION: 56

The next ingredient is a very remarkable one: Good Temper. "Love is not easily provoked". Nothing could be more striking than to find this here. We are inclined to look upon bad temper as a very harmless weakness. We speak of it as a mere infirmity of nature, a family failing, a matter of temperament, not a thing to take into very serious account in estimating a man's character. And yet here, right in the heart of this analysis of love, it finds a place; and the Bible again and again returns to condemn it as one of the most destructive elements in human nature. The peculiarity of ill temper is that it is the vice of the virtuous. It is often the one blot on an otherwise noble character. You know men who are all but perfect, and women who would be entirely perfect, but for an easily ruffled quick-temper or "touchy" disposition. This compatibility of ill temper with high moral character is one of the strongest and saddest problems of ethics. The truth is there are two great classes of sins—sins of the Body, and sins of disposition. The prodigal son may be taken as a type of the first, the Elder Brother of the second. Now society has no doubt whatever as to which of these is the worse. Its brand falls, without a challenge, upon the Prodigal. But are we right? We have no balance to weigh one another's sins, and coarser and finer are but human words; but faults in the higher nature may be less venial than those in the lower, and to the eye of Him who is love, a sin against love may seem a hundred times more base. No form of vice, not worldliness, not greed of gold , not drunkenness itself does more to un-christianise society than evil temper. For embittering life, for breaking up communities, for destroying the most sacred relationships, for devasting homes, for withering up men and women, for taking the bloom off childhood; in short for sheer gratuituos misery-producing power, this influence stands alone. Jealousy, anger, pride, uncharity, cruelty, selfrighteousness, touchiness, doggedness, sullenness-in varying properties these are the ingredients of all ill temper. Judge if such sins of disposition are not worse to live in, and for others to live with than sins of the body. There is really no place in Heaven for a disposition like this. A man with such a mood could only make Heaven miserable for all the people in it.

Q. What does the word "venial" mean?

Solution:
QUESTION: 57

The next ingredient is a very remarkable one: Good Temper. "Love is not easily provoked". Nothing could be more striking than to find this here. We are inclined to look upon bad temper as a very harmless weakness. We speak of it as a mere infirmity of nature, a family failing, a matter of temperament, not a thing to take into very serious account in estimating a man's character. And yet here, right in the heart of this analysis of love, it finds a place; and the Bible again and again returns to condemn it as one of the most destructive elements in human nature. The peculiarity of ill temper is that it is the vice of the virtuous. It is often the one blot on an otherwise noble character. You know men who are all but perfect, and women who would be entirely perfect, but for an easily ruffled quick-temper or "touchy" disposition. This compatibility of ill temper with high moral character is one of the strongest and saddest problems of ethics. The truth is there are two great classes of sins—sins of the Body, and sins of disposition. The prodigal son may be taken as a type of the first, the Elder Brother of the second. Now society has no doubt whatever as to which of these is the worse. Its brand falls, without a challenge, upon the Prodigal. But are we right? We have no balance to weigh one another's sins, and coarser and finer are but human words; but faults in the higher nature may be less venial than those in the lower, and to the eye of Him who is love, a sin against love may seem a hundred times more base. No form of vice, not worldliness, not greed of gold , not drunkenness itself does more to un-christianise society than evil temper. For embittering life, for breaking up communities, for destroying the most sacred relationships, for devasting homes, for withering up men and women, for taking the bloom off childhood; in short for sheer gratuituos misery-producing power, this influence stands alone. Jealousy, anger, pride, uncharity, cruelty, selfrighteousness, touchiness, doggedness, sullenness-in varying properties these are the ingredients of all ill temper. Judge if such sins of disposition are not worse to live in, and for others to live with than sins of the body. There is really no place in Heaven for a disposition like this. A man with such a mood could only make Heaven miserable for all the people in it.

Q. The Bible condemns which of the following as one of the most destructive elements in human nature?

Solution:
QUESTION: 58

The next ingredient is a very remarkable one: Good Temper. "Love is not easily provoked". Nothing could be more striking than to find this here. We are inclined to look upon bad temper as a very harmless weakness. We speak of it as a mere infirmity of nature, a family failing, a matter of temperament, not a thing to take into very serious account in estimating a man's character. And yet here, right in the heart of this analysis of love, it finds a place; and the Bible again and again returns to condemn it as one of the most destructive elements in human nature. The peculiarity of ill temper is that it is the vice of the virtuous. It is often the one blot on an otherwise noble character. You know men who are all but perfect, and women who would be entirely perfect, but for an easily ruffled quick-temper or "touchy" disposition. This compatibility of ill temper with high moral character is one of the strongest and saddest problems of ethics. The truth is there are two great classes of sins—sins of the Body, and sins of disposition. The prodigal son may be taken as a type of the first, the Elder Brother of the second. Now society has no doubt whatever as to which of these is the worse. Its brand falls, without a challenge, upon the Prodigal. But are we right? We have no balance to weigh one another's sins, and coarser and finer are but human words; but faults in the higher nature may be less venial than those in the lower, and to the eye of Him who is love, a sin against love may seem a hundred times more base. No form of vice, not worldliness, not greed of gold , not drunkenness itself does more to un-christianise society than evil temper. For embittering life, for breaking up communities, for destroying the most sacred relationships, for devasting homes, for withering up men and women, for taking the bloom off childhood; in short for sheer gratuituos misery-producing power, this influence stands alone. Jealousy, anger, pride, uncharity, cruelty, selfrighteousness, touchiness, doggedness, sullenness-in varying properties these are the ingredients of all ill temper. Judge if such sins of disposition are not worse to live in, and for others to live with than sins of the body. There is really no place in Heaven for a disposition like this. A man with such a mood could only make Heaven miserable for all the people in it.

Q. Find the exact word in the passage which means easily or quickly offended.

Solution:
QUESTION: 59

Fill in the blank with the correct option.

"If you are morose." you feel ______________

Solution:

morose - glowering, moody, sullen, saturnine, glum, dour, dark, sour 

QUESTION: 60

Name the part of speech of the underlined word in the following sentences.

Q. We scored as many goals as them.

Solution:

Them is an object pronoun

QUESTION: 61

Name the part of speech of the underlined word in the following sentences.

Q. There is more evidence yet to be offered

Solution:

Yet is an adverb of time. 

QUESTION: 62

Identify a synonym to replace the underlined word (s).

Q. The baby is in the carrying basket.

Solution:

A perambulator or commonly known as pram is one in which you keep a baby and move him around. A bassinet is an oblong basketlike bed for an infant. 

QUESTION: 63

Which of the following does not denote the underlined word(s)?

Q. The festival of Christmas.

Solution:

all others are Christmas or related to it.
Halloween - the night of 31 October, the eve of All Saints' Day, often celebrated by children dressing up in frightening masks and costumes. Halloween is thought to be associated with the Celtic festival Samhain, when ghosts and spirits were believed to be abroad.
Yule or Yuletide ("Yule time") is a pagan religious festival observed by the historical Germanic peoples, later being absorbed into and equated with the Christian festival of Christmas.
Crimbo is a slang word for Christmas. Noel Christmas, especially as a refrain in carols and on Christmas cards 

QUESTION: 64

Choose the correct option to fill in the blank with the correct grammatical usage.

He has his finger ____________ the pulse of the nation.

Solution:

To have a finger on the pulse of something - knowledge of what is happening now in a particular area. They've got their finger on the pulse of popular culture in Latvia. 

QUESTION: 65

Identify the error in the following sentence by choosing from the given alternatives "Where do you live" asked the stranger?

Solution:

The quotation mark which ends a sentence has to be within the inverted commas. 

QUESTION: 66

In each of the following questions, the part of the sentence which is in capitals and has been underlined may have an error. Correct the error.

Q. Unless he DOES NOT GIVE UP smoking, we cannot be sure of any improvement in his health

Solution:

Unless and does not together change the meaning of the sentence. What we want to say is that if he does not give up smoking then there will be no improvement in his health.

QUESTION: 67

A recently carried out meta-analysis of two decades of published research DOES NOT SUGGEST THAT THERE SHOULD BE AN ASSOCIATION BETWEEN COFFEE DRINKING AND CORONARY AILMENTS.

Solution:

A report would suggest something happens or something doesn’t happen. Hence option 1 is the best construction.

QUESTION: 68

In the following sentences, the order of the sentences has been jumbled up. Make the best choice to find out the correct sequence so as to form a meaningful paragraph

A. The following represents a condensed statement of what we think we now know about the relationship between education and employment
B. Although the linkages between education and employment are complex, and in the past, often analysed with simplistic notions of causality, recent research results have yielded new insights about the nature of these linkages.
C. In the interests of brevity, the argument is put forward as a series of major propositions and derivatives strategies relating to the education employment nexus.
D. Intensive research efforts are currently being supported through the developing world both by national governments and international donor agencies in the hope of improving, understanding of the nature and causes of rising unemployment.
E. The massive problems of widespread and chronic unemployment and underemployment in less developed nations will remain among the most serious challenges to the development policy during the next several decades.

Solution:

The passage is about the relationship between education and employment.  
In order to understand the nature and causes of rising unemployment, research is being conducted, and this research have provided some insights. Hence D and then B.  

We know that A and C will be together. As there are no derivatives strategies being talked about, C cannot be linked to any other statement in the paragraph. Thus it works best as the last sentence of the paragraph. 

QUESTION: 69

Given below are four sentences, each of which may or may not have an error. Following them are four options. Select the option indicating the error free statement (s).

A. Fruits from Madhavs' garden were stolen.
B. Fruit's are sold here
C. All the students of the students' council agreed to raise funds.
D. The dress's texture was coarse.

Solution:

The corrections are outlined below:

A – Madhav’s garden.
B – Fruits are. 
D – dress’ texture.. 

QUESTION: 70

Choose the odd word out

Solution:

Esoteric means mystical, mysterious or occult. Exigent means urgent. 

QUESTION: 71

Choose the word or phrase that best completes the sentence:

The rebels sought to overcome the _____________ strength of the police forces by engaging in ____________ tactics

Solution:

As the rebels sought to overcome the ….. strength, they would use tactics which are not open or are more of a surprise. Hence preponderant (meaning superior in weight, force, influence, numbers, etc.) and guerilla fit in well with the meaning of the sentence.
A guerilla is a member of an irregular usually politically motivated armed force that combats stronger regular forces, such as the army or police. 

QUESTION: 72

(DIRECTIONS for questions 72 to 74:) Read the following passage and answer the questions that follow.

My new mistress proved to be all she appeared when I first met her at the door- a woman of the kindest heart and feelings. She had never had a slave under her control previously and prior to her marriage she had been dependent upon her own industry for a living. She was by trade a weaver, and by constant application to her business, she had been in a good degree preserved from the lighting and dehumanizing effects of slavery. I was utterly astonished at her goodness. I scarcely knew how to behave towards her. My early instruction was all out of place. The crouching servility, usually so acceptable a quality in a slave, did not answer when manifested toward her. Her favor was not gained by it; she seemed to be disturbed by it. She did not deem it to be impudent or unmannerly for a slave to look in the face. The meanest slave was put fully at ease in her presence, and none left without feeling better for having seen her. But alas! This kind heart had but a short time to remain such. The fatal poison of irresponsible power was already in her hands, and soon commenced its internal work.

Very soon I went to live with Mr. and Mrs. Auld; she very kindly commenced to teach me the A, B, C. After I had learnt this, she assisted me in learning to spell words of three and four letters. Just at this point of my progress, Mr. Auld found out what was going on , and at once forbade Mrs. Auld to instruct me further, telling her that it was unlawful, as well as unsafe, to teach a slave to read. Further he said, "If you give a slave an inch, he will take a mile. A slave should know nothing but to obey his master - to do as he is told to do. Learning would spoil the best slave in this world. "Now," said he, "If you teach that boy (speaking of myself) how to read, there would be no keeping him. It would forever unfit him to be a slave. He would at once become unmanageable, and of no value to his master. As to him, it could do him no good, but a great deal of harm. It would make him discontented and unhappy. "These words sank deep into my heart, stirred up sentiments within that lay slumbering, and called into existence an entirely new train of thought. I now understood what had been to me a most perplexing difficulty - the white man's power to enslave the black man. From that moment, I understood that pathway from slavery to freedom. Though conscious of the difficulty of learning without a teacher, I set out with high hope, and a fixed purpose, at whatever cost of trouble, to learn how to read. The very decided manner with which my master spoke, and strove to impress his wife with the evil consequences of giving me instruction, served to convince me that he was deeply sensible of the truths he was uttering. It gave me the best assurance that I might rely with the utmost confidence on the results which, he said, would flow from teaching me to read. What he most dreaded, that I most desired. What he most loved, that I most hated. That which to him was great evil, to be carefully shunned, was to me a great good, to be diligently sought; and the argument which he so warmly urged, against my learning to read, only served to inspire me with a desire and determination to learn. In learning to read, I owe almost as much to the bitter opposition of my master, as to the kindly aid of my mistress. I acknowledge the benefit of both.

Q. The author's main purpose in this passage is to

Solution:

The author wants to put forth that the words which he was taught by his mistress helped him to understand that education was what would lead him to freedom. 

QUESTION: 73

My new mistress proved to be all she appeared when I first met her at the door- a woman of the kindest heart and feelings. She had never had a slave under her control previously and prior to her marriage she had been dependent upon her own industry for a living. She was by trade a weaver, and by constant application to her business, she had been in a good degree preserved from the lighting and dehumanizing effects of slavery. I was utterly astonished at her goodness. I scarcely knew how to behave towards her. My early instruction was all out of place. The crouching servility, usually so acceptable a quality in a slave, did not answer when manifested toward her. Her favor was not gained by it; she seemed to be disturbed by it. She did not deem it to be impudent or unmannerly for a slave to look in the face. The meanest slave was put fully at ease in her presence, and none left without feeling better for having seen her. But alas! This kind heart had but a short time to remain such. The fatal poison of irresponsible power was already in her hands, and soon commenced its internal work.

Very soon I went to live with Mr. and Mrs. Auld; she very kindly commenced to teach me the A, B, C. After I had learnt this, she assisted me in learning to spell words of three and four letters. Just at this point of my progress, Mr. Auld found out what was going on , and at once forbade Mrs. Auld to instruct me further, telling her that it was unlawful, as well as unsafe, to teach a slave to read. Further he said, "If you give a slave an inch, he will take a mile. A slave should know nothing but to obey his master - to do as he is told to do. Learning would spoil the best slave in this world. "Now," said he, "If you teach that boy (speaking of myself) how to read, there would be no keeping him. It would forever unfit him to be a slave. He would at once become unmanageable, and of no value to his master. As to him, it could do him no good, but a great deal of harm. It would make him discontented and unhappy. "These words sank deep into my heart, stirred up sentiments within that lay slumbering, and called into existence an entirely new train of thought. I now understood what had been to me a most perplexing difficulty - the white man's power to enslave the black man. From that moment, I understood that pathway from slavery to freedom. Though conscious of the difficulty of learning without a teacher, I set out with high hope, and a fixed purpose, at whatever cost of trouble, to learn how to read. The very decided manner with which my master spoke, and strove to impress his wife with the evil consequences of giving me instruction, served to convince me that he was deeply sensible of the truths he was uttering. It gave me the best assurance that I might rely with the utmost confidence on the results which, he said, would flow from teaching me to read. What he most dreaded, that I most desired. What he most loved, that I most hated. That which to him was great evil, to be carefully shunned, was to me a great good, to be diligently sought; and the argument which he so warmly urged, against my learning to read, only served to inspire me with a desire and determination to learn. In learning to read, I owe almost as much to the bitter opposition of my master, as to the kindly aid of my mistress. I acknowledge the benefit of both.

Q. For which of the following reasons does Mr. Auld forbid his wife to educate the slave?

A. Providing slaves with an education violates the law
B. He believes slaves lack the capacity for education
C. He fears education would leave the slave less submissive

Solution:
QUESTION: 74

My new mistress proved to be all she appeared when I first met her at the door- a woman of the kindest heart and feelings. She had never had a slave under her control previously and prior to her marriage she had been dependent upon her own industry for a living. She was by trade a weaver, and by constant application to her business, she had been in a good degree preserved from the lighting and dehumanizing effects of slavery. I was utterly astonished at her goodness. I scarcely knew how to behave towards her. My early instruction was all out of place. The crouching servility, usually so acceptable a quality in a slave, did not answer when manifested toward her. Her favor was not gained by it; she seemed to be disturbed by it. She did not deem it to be impudent or unmannerly for a slave to look in the face. The meanest slave was put fully at ease in her presence, and none left without feeling better for having seen her. But alas! This kind heart had but a short time to remain such. The fatal poison of irresponsible power was already in her hands, and soon commenced its internal work.

Very soon I went to live with Mr. and Mrs. Auld; she very kindly commenced to teach me the A, B, C. After I had learnt this, she assisted me in learning to spell words of three and four letters. Just at this point of my progress, Mr. Auld found out what was going on , and at once forbade Mrs. Auld to instruct me further, telling her that it was unlawful, as well as unsafe, to teach a slave to read. Further he said, "If you give a slave an inch, he will take a mile. A slave should know nothing but to obey his master - to do as he is told to do. Learning would spoil the best slave in this world. "Now," said he, "If you teach that boy (speaking of myself) how to read, there would be no keeping him. It would forever unfit him to be a slave. He would at once become unmanageable, and of no value to his master. As to him, it could do him no good, but a great deal of harm. It would make him discontented and unhappy. "These words sank deep into my heart, stirred up sentiments within that lay slumbering, and called into existence an entirely new train of thought. I now understood what had been to me a most perplexing difficulty - the white man's power to enslave the black man. From that moment, I understood that pathway from slavery to freedom. Though conscious of the difficulty of learning without a teacher, I set out with high hope, and a fixed purpose, at whatever cost of trouble, to learn how to read. The very decided manner with which my master spoke, and strove to impress his wife with the evil consequences of giving me instruction, served to convince me that he was deeply sensible of the truths he was uttering. It gave me the best assurance that I might rely with the utmost confidence on the results which, he said, would flow from teaching me to read. What he most dreaded, that I most desired. What he most loved, that I most hated. That which to him was great evil, to be carefully shunned, was to me a great good, to be diligently sought; and the argument which he so warmly urged, against my learning to read, only served to inspire me with a desire and determination to learn. In learning to read, I owe almost as much to the bitter opposition of my master, as to the kindly aid of my mistress. I acknowledge the benefit of both.

Q. The tone of author in acknowledging his debt to his master can be best described as

Solution:

Option 1. The author remembers the good time – when his mistress teaches him to read - and also acknowledges the fact that though what his master did was incorrect it ultimately led to something positive – he was stimulated to read and learn. (Sentimental means expressive of or appealing to sentiment, especially the tender emotions and feelings, as love, pity, or nostalgia. Nostalgic means a wistful desire to return in thought or in fact to a former time in one's life, to one's home or homeland, or to one's family and friends; a sentimental yearning for the happiness of a former place or time.)
Option 4 : As it is a story which talks of  triumph, we cannot say that the tone is resigned - means submissive or acquiescent. Wistful means expressing or revealing thoughtfulness, usually marked by some sadness.
Option 3. He is not being moralistic, so self- righteous which means confident of one's own righteousness, especially when smugly moralistic and intolerant of the opinions and behavior of others, cannot be the answer. Petulant means moved to or showing sudden, impatient irritation, especially over some trifling annoyance
Option 2. It is not ironic because he doesn’t think something and it turns out to be something else. Moreover he is actually happy that the master stopped his learning because that later motivated him to work on his own. Cutting means wounding the feelings severely; sarcastic. Ironic means using words to convey a meaning that is the opposite of its literal meaning. 

QUESTION: 75

Replace the underlined phrase with the one which is closest to it in meaning.

I DROPPED A CLANGER when I mentioned her ex- husband.

Solution:

a clanger is a bad and embarrassing mistake. 

QUESTION: 76

Fill in the blanks in the sentences with the appropriate choices.

I should not have ____________ to talk in such a ____________ strain especially when I had not studied the man to whom I was talking.

Solution:

Venture to is the correct usage. The others can’t fit in the first blank. Peremptory means Offensively selfassured; dictatorial.

QUESTION: 77

Fill in the blanks in the sentences with the appropriate choices.

The ______________ of Agatha Christie's argument is that human nature remains the same, wherever you are.

Solution:

The sentence states that her argument is in short this. – crux fits is best – crux means the gist. 

QUESTION: 78

Fill in the blanks in the sentences with the appropriate choices.

The _____________ play caused me to squirm in my seat, but she began to ______________ her eyes in a way that irritated me.

Solution:

The only word that fits the second blank is daub. Maudlin means self pitying which fits the first blank too.

QUESTION: 79

There they stood on the top shelf, all 20 volumes, their red binding and gold lettering undoubtedly making them the most attractive between all the books on the bookshelf

Solution:
QUESTION: 80

Everything in the world decays, it comes to an end and also dies inevitably.

Solution:

Option 3 is incorrect because also and inevitably cannot be used together. After the comma, we cannot have a complete sentence. Hence option 1 and option 4 are incorrect. 

QUESTION: 81

What will be the measurement of the angle made by the hands of a clock when the time is 8.35? 

Solution:

Angle made by clock at 8:35

We know that Angle at 8’o clock is 2400 the relative speed of minute hand & hour hand 

Hence in 35min → the Angle covered by minute hand relative to hour hand

Angle b/w hour hand & minute will be = 2400 – 192.50 = 47.50

Hence answer is option 3. 

QUESTION: 82

Find the odd man out. 

Solution:
QUESTION: 83

Raghu is at point A. He walks 3 km to the north and then turns to his left. He walks 4 km in this direction. He turns left again and walks 6 km. If he wishes to reach point A again, in which direction should he be walking and what distance will he have to cover? 

Solution:

As per the question the shortest distance between point 

And the direction of point A from the point B is 5km, North east which is option 3.

QUESTION: 84

(DIRECTIONS for questions 84 and 85:) Read the following information carefully and answer the questions.

Six students A, B, C, D, E and F participated in a dancing competition wherein they won prizes 12000, 10000, 8000, 6000, 4000, 2000 according to the position secured. The following information is known to us: 1. A won less money than B 2. The differences between the winning of C and F was Rs. 2000 3. The differences between the winning of D and F was at least Rs. 4000 4. E won the Rs. 8000 prize. 

Q. Which of the following could be the ranking from first place to sixth places of students?  

Solution:

The possible ranking could be:- using options.
1. As per statement 1. A won less than B, hence ADEBFC is wrong.
2. BAECFD → is wrong because the minimum gap b/w F & D is Rs. 4000, which is not as per question
3. FBEACD → is wrong because the gap of winning b/w C & F is 2000, which is not as per the question
4. option 4 is right as it satisfy all the given criteria

QUESTION: 85

Six students A, B, C, D, E and F participated in a dancing competition wherein they won prizes 12000, 10000, 8000, 6000, 4000, 2000 according to the position secured. The following information is known to us: 1. A won less money than B 2. The differences between the winning of C and F was Rs. 2000 3. The differences between the winning of D and F was at least Rs. 4000 4. E won the Rs. 8000 prize. 

Q. If A won Rs. 4000, how much in total did C and F win?

Solution:

As the difference b/w C & F in amount winning is Rs. 2000, hence the only possible case is when amount won be C & F is 12k & 10k. hence sum of Amount won by C & F = 22000. Which is option 3. 

QUESTION: 86

Where should the number 17 be placed to fit into the sequence?  

18, 11, 15, 14, 19, 16, 20, 12 

Solution:

The correct placement is between 19 × 16 So that then will be 2 sequence 1. -3 & +4  
2. +3 as shown in figure 

QUESTION: 87

There are three facts and you are given three more statements. You have to determine which of these, if any is also a fact.  
Fact 1. All kids like to play.  
Fact 2. Some kids like ice cream.  
Fact 3. Some kids look like their mothers. 

Statement 1. All kids who like ice cream look like their mothers.  
Statement 2. Kids who like ice cream also like to play.  
Statement 3. Kids who like to play do not look like their mothers. 

Solution:

To minimize the intersection; only statement 2 is a fact i.e. kids who like ice cream also like to play. 

QUESTION: 88

Insert the mis sing letter

Solution:

H – A = 6 ; T – M = 6 
M – F = 6 ; T – R = 6 
R – K = 6 ; O – H = 6 
Hence answer is option 1 i.e. 0. 

QUESTION: 89

Six statements are followed by options consisting of three statements put together in a specific order. Choose the option which indicates a valid argument, that is, the third argument is a conclusion drawn from the earlier two statements.

A. Amar is unhappy
B. Amar is honest
C. Some magicians are honest
D. No honest man is a magician
E. No magician is happy
F. Amar is not a magician

Solution:

As all option contains F i.e Amar is not a magician Hence BDF is the right pair 

QUESTION: 90

DIRECTIONS for questions 90 and 91: Read the information given below and answer the question.

The table below presents data on Gross National Product (GNP) and Net National Product (NNP) for India for six years. Answer questions based on these data. 

Gross National Product and Net National Product 

Q. The year during which both GNP and NNP have shown almost equal rate of growth:

Solution:

Hence the answer is option 1989 – 90

QUESTION: 91

The table below presents data on Gross National Product (GNP) and Net National Product (NNP) for India for six years. Answer questions based on these data. 

Gross National Product and Net National Product 

Q. Which of the following statements could be stated to be true: 

Solution:

Visually we can compare that The growth pattern has been different for both indicators during period under review , hence answer is option 3

QUESTION: 92

If PEACE is coded as RGCEG then how is MICKY coded in that code? 

Solution:

PEACE → RGC EG 
R → P = +2 ; E → C = 2 
G → E = +2 ; G → E = 2 
C → A = +2 
Hence
MICKY → OKEMA
Which is option 2 

QUESTION: 93

A set of symbols is given indicating the terms for which they will be used in the questions following them. 

Θ = equal to, φ = not equal to, Δ = greater than, x= less than, + = not greater than, $ = not less than A Δ B Δ C does not imply which of the following options?

Solution:

As per question A > B > C ; which is not true?







Hence A < B = C is not correct. Hence answer is option 3. 

QUESTION: 94

Given below are 4 pictures of a cube 

Which number is on the face opposite to 3? 

Solution:

From Figure 1,3 and 4 we observed that number adjacent to 4 are 6,5,1 and 2 so 2 lies opposite to 4.
Hence the correct answer is option D.

QUESTION: 95

DIRECTIONS for questions 95 and 96: Read the information given below and answer the questions.

Rectangle indicates Faculty members, Square indicates Research scholars, Circle indicates Indians and Triangle indicates Americans. 

Q. In the given figure show the area which indicates faculty members who are research scholars but are neither Americans nor Indians 

Solution:

By visualisig the Area which indicate faculty members who are research scholars but one neither Americans nor Indians = k i.e. option 3. 

QUESTION: 96

Rectangle indicates Faculty members, Square indicates Research scholars, Circle indicates Indians and Triangle indicates Americans. 

Q. In the given figure show the area which indicates Indian Americans who are faculty members but not research scholars. 

Solution:

By visualising “C” is the Area which indicate Indian Americans who are faculty members but not research scholars. i.e. option 3. 

QUESTION: 97

While facing East you turn to your left and walk 10 yards. Then turn to your left and walk 10 yards, and now turn 45 ° to your right and go straight to cover 50 yards. Now in what direction are you with respect to the starting point?  

Solution:

The correct direction is North West. Hence answer is option 4. 

QUESTION: 98

If P - Q means Q is son of P, P × Q means P is brother of Q, P ÷ Q means Q is sister of P and P + Q means P is mother of Q , which of the following is definitely true about N×K-M÷L? 

Solution:

N × K – M ÷ L 
M ÷ L M is sister of L
N × K → N is Brother of K.
K – M → M is son of K 

Hence answer is option 2. 

QUESTION: 99

DIRECTIONS for questions 99 and 100: Read the information given below and answer the question.

Five girls Rama, Sudha, Tara, Uma and Veena share an apartment and have distributed the task as one girl making breakfast per day, Monday through Friday, one of the five dishes upama, dosa, idli, uttapa and paratha.

Veena does not make uttapa and does not cook on Tuesday.
Sudha makes parathas but not on Monday or Friday.
Upama is made on Thursday.
Tara makes her dish which is not uttapa on Wednesday.
Idli is made on Friday but not by Uma.
Rama cooks on Monday

Q. What does Tara cook on Wednesday? 

Solution:


Taracook dosa on Wednesday option 4 

QUESTION: 100

Five girls Rama, Sudha, Tara, Uma and Veena share an apartment and have distributed the task as one girl making breakfast per day, Monday through Friday, one of the five dishes upama, dosa, idli, uttapa and paratha.

Veena does not make uttapa and does not cook on Tuesday.
Sudha makes parathas but not on Monday or Friday.
Upama is made on Thursday.
Tara makes her dish which is not uttapa on Wednesday.
Idli is made on Friday but not by Uma.
Rama cooks on Monday

Q. What day does Uma prepare her dish? 

Solution:


Uma pnpares upama on Thursday option 3. 

QUESTION: 101

Answer the following question on the basis of the following data. 

Kunal, Rahul, Mohit and Charan are constables on duty in Delhi, and they are trying to recollect who amongst them has been working the most number of days without leave. Here are the facts: Kunal has put in more days of consecutive duty than has Rahul, who has got in five days of consecutive duty. Mohit has gone fifteen days straight without leave, more than Kunal and Rahul combined. Charan has put in eight consecutive days of duty, which is less than what Kunal has done. 

Q. How many days has Kunal gone without leave? 

Solution:

→ Kunal + Rahul < 14
→ Kunal > Charan & Rahul = 5
Hence kunal = 9 

QUESTION: 102

DIRECTIONS for questions 102 to 104: Read the information given below and answer the questions.

Five hundred school children were asked about cricketers they liked. 80 said they like Sachin Tendulkar, 60 said they liked Sourav Ganguly, 90 said they liked Mahendra Singh Dhoni. 10 said they liked all three. 40 said they liked Sachin and Sourav, 50 liked Sachin and Dhoni, while 30 said they liked Sourav and Dhoni.

Q. How many, out of the 500, didn't choose Sachin, Sourav or Dhoni? 

Solution:

Total number of student don’t choose Sachin, Sourav or Dhoni
Number of student choose at least 1 = (80+90+60 – 40 – 50 – 30 + 10) = 120
Number of student + didn’t choose anyone = 500 – 120 = 380

QUESTION: 103

Five hundred school children were asked about cricketers they liked. 80 said they like Sachin Tendulkar, 60 said they liked Sourav Ganguly, 90 said they liked Mahendra Singh Dhoni. 10 said they liked all three. 40 said they liked Sachin and Sourav, 50 liked Sachin and Dhoni, while 30 said they liked Sourav and Dhoni.

Q. How many like Sourav but not Tendulkar? 

Solution:

How many like sourav but not tendulkar. ⇒ By figure the correct answer is option 4. i.e. none of these = 20 

QUESTION: 104

Five hundred school children were asked about cricketers they liked. 80 said they like Sachin Tendulkar, 60 said they liked Sourav Ganguly, 90 said they liked Mahendra Singh Dhoni. 10 said they liked all three. 40 said they liked Sachin and Sourav, 50 liked Sachin and Dhoni, while 30 said they liked Sourav and Dhoni.

Q. How many like fewer than two cricketers? 

Solution:

How many like fewer than two cricketers = 500 – (Exactly 2 + Exactly 3)
= 500 – (100) = 400 

QUESTION: 105

If 7 is coded as CBRT343, then 9 is 

Solution:

7 → CB RT 343 coded as cuberoot 343 = 7  
Hence cuberoot 729 = CBRT 729 = 9. Hence answer is option 3. 

QUESTION: 106

If HELLO is coded as 15|12|12|5|8, then WHERE is 

Solution:

⇒ reverse of alphabnet position 15 12 12 5 8 

Hence is coded as:- 

⇒ 5 18 5 8 2 3 i.e. option 2.

QUESTION: 107

Complete the following series 3 10 59 

Solution:

10 – 3 = 7 = 71
59 – 10 = 49 = 72
73 + 59 = 343 + 59 = 402.

Which is option 1. 

QUESTION: 108

If WOOD is coded as 23|225|4 then MEET is 

Solution:

WOOD  → 23 | 225 | 4 

W = 23 
O = 15 
O = 15 
D = 4

Hence 23 | 15 × 15 | 4.  
Hence = MEET i.e.
= 13 | 5 × 5 | 20 
= 13 | 25 | 20 i.e. option 3. 

QUESTION: 109

DIRECTIONS for questions 109 and 110: The following table gives data on Sectoral Investment during the Eight plan. Read the data and answer the questions.

Q. Which of the following sectors has shown a steady increase in investments during last three plan periods? 

Solution:

In this question we have to find the sector in which % composition is increasing:- The only sector which is increasing 6th & 7th plan is communication. Hence Ans. is option 2. 

QUESTION: 110

The following table gives data on Sectoral Investment during the Eight plan. Read the data and answer the questions.

Q. During the eight plan period, in which sector the percentage share of Public Sector investment has been the highest? 

Solution:

In 8th plan period → the % share in public sector investment has been highest :- will be that sector which have highest figure in the public sector column i.e. Electricity, Gas and water. Hence answer is option 2. 

QUESTION: 111

The economically diverse region of MENA nations refers to the countries in  

Solution:
QUESTION: 112

Open market operations refers to the sale and purchase by the RBI of  

Solution:
QUESTION: 113

The agency that estimates national income in India is  

Solution:
QUESTION: 114

Panchatantra was written by  

Solution:
QUESTION: 115

IRDA is the Indian regulator for the  

Solution:
QUESTION: 116

The Speaker of the Lok Sabha is elected by:  

Solution:
QUESTION: 117

The Finance Minister's Budget speech presented to the Indian parliament every year usually has two parts. What does the Part A relate to: 

Solution:

The Finance Minister's Budget speech presented to the Indian parliament every year usually has two parts. What does the Part A relate to: 

QUESTION: 118

Which two institutions are popularly referred to as the 'Bretton Woods Twins? 

Solution:
QUESTION: 119

Based on the statements given below, Special Drawing Rights is best described to include which of the following statements

i. It is a basket of currencies reviewed every 5 years  
ii. It was created to reduce the dependencies on gold and US dollar  
iii. It is a supplementary foreign exchange reserve assets maintained by IMF 

Solution:
QUESTION: 120

Which NATO country's parliament was the first to vote in favour of the move to make military service compulsory for women  

Solution:
QUESTION: 121

The market for government securities is also referred to as 

Solution:
QUESTION: 122

From April 2010 the savings bank interest is calculated  

Solution:

From April 1, 2010interest on all savings bank account deposits is being calculated on a daily basis, thereby earning account holdres higher interest income. This is due to the fact that the Reserve Bank of India has instructed banks to change the mechanism of interest income calculation.

QUESTION: 123

Financial Action Task Force (FATF) is an Inter-governmental Body established in 1989. It is concerned with  

Solution:
QUESTION: 124

Which of the following sectors in India was not nationalised by the government at any point of time  

Solution:
QUESTION: 125

Which of the following is not a Palindrome  

Solution:
QUESTION: 126

The movie 'Life of Pi' is based on an award winning novel written by  

Solution:
QUESTION: 127

LIDL, Walgreen, ASDA and Kroger are  

Solution:
QUESTION: 128

Which bank was the first to introduce the Automated Teller Machine (ATM) in India  

Solution:
QUESTION: 129

The Three Gorges Dam, is the world's largest hydropower project and is located in  

Solution:
QUESTION: 130

India signed the Kyoto Protocol in the year:  

Solution:
QUESTION: 131

Given below are the creators of some well-known cartoon characters. Identify the creator - cartoon pair that does not match  

Solution:
QUESTION: 132

The goals of monetary policy do not include  

Solution:
QUESTION: 133

The Corporate Head Quarters of Tata Group is  

Solution:
QUESTION: 134

Dronacharya Award for Coaching for the year 2013 was received by Narinder Singh Saini for which discipline  

Solution:
QUESTION: 135

This company signed an agreement with the Government of India for the Passport Seva Project in 2008  

Solution:
QUESTION: 136

Recommendations of which committee led to the reforms in the banking sector in India in the nineties  

Solution:
QUESTION: 137

Which country is the largest producer of newsprint?  

Solution:
QUESTION: 138

India's Direct Cash Transfer Scheme draws similarities from models of which country  

Solution:
QUESTION: 139

Who put forth the theory of 'Zero Defects':  

Solution:
QUESTION: 140

Logic of induction is very close to  

Solution:
QUESTION: 141

How many pairs of chromosomes exist in a human cell?  

Solution:
QUESTION: 142

International Date Line roughly follows the longitude of  

Solution:
QUESTION: 143

Daylight saving time (DST) implies adjusting the clock by one hour:  

Solution:
QUESTION: 144

Who among the following sports persons are twins  

Solution:
QUESTION: 145

Individuals with this blood type are universal red cell donors  

Solution:
QUESTION: 146

'Relationship beyond banking' is the tag line of  

Solution:
QUESTION: 147

Find the odd man out:  

Solution:
QUESTION: 148

Which instrument measures Blood Pressure?  

Solution:
QUESTION: 149

Find the odd person out:  

Solution:
QUESTION: 150

Extradition is a process whereby  

Solution:
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code