CAT  >  IIFT Mock Test Series  >  Sample IIFT General Knowledge Quiz Download as PDF

Sample IIFT General Knowledge Quiz


Test Description

28 Questions MCQ Test IIFT Mock Test Series | Sample IIFT General Knowledge Quiz

Sample IIFT General Knowledge Quiz for CAT 2022 is part of IIFT Mock Test Series preparation. The Sample IIFT General Knowledge Quiz questions and answers have been prepared according to the CAT exam syllabus.The Sample IIFT General Knowledge Quiz MCQs are made for CAT 2022 Exam. Find important definitions, questions, notes, meanings, examples, exercises, MCQs and online tests for Sample IIFT General Knowledge Quiz below.
Solutions of Sample IIFT General Knowledge Quiz questions in English are available as part of our IIFT Mock Test Series for CAT & Sample IIFT General Knowledge Quiz solutions in Hindi for IIFT Mock Test Series course. Download more important topics, notes, lectures and mock test series for CAT Exam by signing up for free. Attempt Sample IIFT General Knowledge Quiz | 28 questions in 20 minutes | Mock test for CAT preparation | Free important questions MCQ to study IIFT Mock Test Series for CAT Exam | Download free PDF with solutions
1 Crore+ students have signed up on EduRev. Have you?
Sample IIFT General Knowledge Quiz - Question 1

Match the celebration days given in column 1 with their dates given in column 2. 

Detailed Solution for Sample IIFT General Knowledge Quiz - Question 1

Solution: Option 2.

Sample IIFT General Knowledge Quiz - Question 2

In which state is the Dharoi dam located?

Detailed Solution for Sample IIFT General Knowledge Quiz - Question 2

Solution: Option 3.

Sample IIFT General Knowledge Quiz - Question 3

Which scheme was recently launched by Prime Minister Narendra Modi to provide solar powered irrigation pumps to farmers at a subsidized price?

Detailed Solution for Sample IIFT General Knowledge Quiz - Question 3

Solution: Option 2.

Sample IIFT General Knowledge Quiz - Question 4

Match the International Organizations with their headquarters. 

Detailed Solution for Sample IIFT General Knowledge Quiz - Question 4

Solution: Option 4.

Sample IIFT General Knowledge Quiz - Question 5

Arrange the rivers in the descending order of their length?

i. Narmada

ii. Volga

iii. Rhine

iv. Yellow

Detailed Solution for Sample IIFT General Knowledge Quiz - Question 5

Solution : Option 4.

Sample IIFT General Knowledge Quiz - Question 6

Match the description given in column 1 with the description given in column 2.

Detailed Solution for Sample IIFT General Knowledge Quiz - Question 6

a) The first census after Independence was taken in 1951. The report of 1951 census by the Census Commissioner for India was a complete departure from the pattern of previous census reports. This report attempted to interpret the past changes in the size and structure of India's population and to point out their implications for the level of living of the population. The report also made a plea for a reduction in the birth rate of the country. The 1951 census also attempted for the first time in the history of Indian census to make an assessment of the accuracy of the census count by a re-check in the field.
b) Argentina's Constitution, first drafted in 1853, has been one of the most stable in the world, undergoing little change since a number of major amendments made in 1860.  Miller, at vii.  The Constitution of 1853 remained at least nominally in force under a number of military regimes that seized power over the course of the 20th century, the only exception being the Peronist Constitution in force between 1949 and 1956
c) The first postal stamp in India was introduced on 1 July 1852 in the Scinde district. In 1854 the introduction of uniform postage rates led to the development of the first postage stamps valid for use throughout India.
d) The history of Indian Railways dates back to over 160 years ago. On 16th April 1853, the first passenger train ran between Bori Bunder (Bombay) and Thane, a distance of 34 km. It was operated by three locomotives, named Sahib, Sultan and Sindh, and had thirteen carriages.
 

Sample IIFT General Knowledge Quiz - Question 7

In November 2016, the RBI gave instructions to banks to dispense more notes of what denominations?

Detailed Solution for Sample IIFT General Knowledge Quiz - Question 7

Solution: Option 2.

Sample IIFT General Knowledge Quiz - Question 8

Who recently won the German Green Talent award?

Detailed Solution for Sample IIFT General Knowledge Quiz - Question 8

Solution: Option 1.

Sample IIFT General Knowledge Quiz - Question 9

In Bharatnatyam what does Vachika refer to?

Detailed Solution for Sample IIFT General Knowledge Quiz - Question 9

Solution: Option 4.

Sample IIFT General Knowledge Quiz - Question 10

When is World Polio Day observed?

Detailed Solution for Sample IIFT General Knowledge Quiz - Question 10

Solution: Option 3.

Sample IIFT General Knowledge Quiz - Question 11

Aditi Chauhan became the first Indian woman to play in which of the following leagues?

Detailed Solution for Sample IIFT General Knowledge Quiz - Question 11

Solution: Option 2.

Sample IIFT General Knowledge Quiz - Question 12

Which Indian National Award winning documentary won the first prize at CAM International Film Festival?

Detailed Solution for Sample IIFT General Knowledge Quiz - Question 12

Solution: Option 2.

Sample IIFT General Knowledge Quiz - Question 13

Who won the 2016 WTA Elite Singles Trophy?

Detailed Solution for Sample IIFT General Knowledge Quiz - Question 13

Solution: Option 3.

Sample IIFT General Knowledge Quiz - Question 14

Which film won the Best Feature Film award at the 63rd National Film Awards?

Detailed Solution for Sample IIFT General Knowledge Quiz - Question 14

Solution: Option 2.

Sample IIFT General Knowledge Quiz - Question 15

Which of the following is the oldest surviving brand of Hindustan Unilever India?

Detailed Solution for Sample IIFT General Knowledge Quiz - Question 15

Solution: Option 4 .

Sample IIFT General Knowledge Quiz - Question 16

Which of these member states of NATO is not a nuclear weapon state?

Detailed Solution for Sample IIFT General Knowledge Quiz - Question 16

Solution: Option 4.

Sample IIFT General Knowledge Quiz - Question 17

Which company has tied up with the Archaeological Survey of India for virtual tour of Indian monuments?

Detailed Solution for Sample IIFT General Knowledge Quiz - Question 17

Solution: Option 2.

Sample IIFT General Knowledge Quiz - Question 18

Who among the following recently resigned as the Editor-in- Chief of Times Now?

Detailed Solution for Sample IIFT General Knowledge Quiz - Question 18

Solution: Option 2.

Sample IIFT General Knowledge Quiz - Question 19

Who among the following has never won the Nobel Prize in the field of Literature?

Detailed Solution for Sample IIFT General Knowledge Quiz - Question 19

Solution: Option 3.

Sample IIFT General Knowledge Quiz - Question 20

What is the name of the scheme launched by the Union Ministry for Minority Affairs to engage with poor minority youth and provide emplyment opportunities?

Detailed Solution for Sample IIFT General Knowledge Quiz - Question 20

Solution: Option 1.

Sample IIFT General Knowledge Quiz - Question 21

Which of the following is not the goals of the Millennium Development Goal?

1. To eradicate extreme poverty and hunger

2. To achieve universal primary education

3. To promote gender equality and empower women

4. To eradicate child labor

Detailed Solution for Sample IIFT General Knowledge Quiz - Question 21

Solution: Option 2.

Sample IIFT General Knowledge Quiz - Question 22

Which is the smallest district in India?

Detailed Solution for Sample IIFT General Knowledge Quiz - Question 22

Solution: Option 3.

Sample IIFT General Knowledge Quiz - Question 23

The nomenclature of which of the following government schemes is incorrect?

Detailed Solution for Sample IIFT General Knowledge Quiz - Question 23

Solution: Option 3.

Sample IIFT General Knowledge Quiz - Question 24

Arrange the following union territory capitals from west to east.

i. Silvassa

ii. Port Blair

iii. Kavaratti

iv. Pondicherry

Detailed Solution for Sample IIFT General Knowledge Quiz - Question 24

Solution: Option 2.

Sample IIFT General Knowledge Quiz - Question 25

Where is the world’s largest declared Marine Protected Area present?

Detailed Solution for Sample IIFT General Knowledge Quiz - Question 25

Solution: Option 4.

Sample IIFT General Knowledge Quiz - Question 26

Who among the following was recently re-elected as the Prime Minister of Spain?

Detailed Solution for Sample IIFT General Knowledge Quiz - Question 26

Solution: Option 2.

Sample IIFT General Knowledge Quiz - Question 27

Which of the following term is used in ecology to describe the habits of an herbivorous animal whose diet consists primarily (often solely) of wood?

Detailed Solution for Sample IIFT General Knowledge Quiz - Question 27

Solution: Option 1.

Sample IIFT General Knowledge Quiz - Question 28

Which of the following emperors of India embraced Jainism in the latter part of his life?

Detailed Solution for Sample IIFT General Knowledge Quiz - Question 28

Solution: Option 3.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code
Information about Sample IIFT General Knowledge Quiz Page
In this test you can find the Exam questions for Sample IIFT General Knowledge Quiz solved & explained in the simplest way possible. Besides giving Questions and answers for Sample IIFT General Knowledge Quiz, EduRev gives you an ample number of Online tests for practice