Test: Blood Relations- 1


10 Questions MCQ Test Quantitative Aptitude for Banking Preparation | Test: Blood Relations- 1


Description
This mock test of Test: Blood Relations- 1 for LR helps you for every LR entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for LR Test: Blood Relations- 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Blood Relations- 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. LR students definitely take this Test: Blood Relations- 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Blood Relations- 1 extra questions, long questions & short questions for LR on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Pointing to Ketan, Namrata said, “He is the son of my father’s only son.” How is Ketan’s mother related to Namrata?

Solution:

Namarata's father's only son's Namarata's brother.
So, ketan is the son of Namarata's brother. thus. Ketan's mother is the wife of Namarata's brother i.e. Namarata's Sister-in-law.

QUESTION: 2

Pointing towards a man, a woman said, "His mother is the only daughter of my mother." How is the woman related to the man?

Solution:

Only daughter of my mother → myself.

Hence, the woman is the mother of the man.

QUESTION: 3

Q. Pointing to a lady in the photograph, Shaloo said, “Her son’s father is the son-in-law of my mother.” How is Shaloo related to the lady?

Solution:

Lady’s son’s father is lady’s husband. So the lady’s husband is the son-in-law of Shaloo’s mother , i.e. the lady is the daughter of Shaloo’s mother. Thus, Shaloo is the lady’s sister.

QUESTION: 4

If P + Q means P is the mother of Q; P – Q means P is the brother Q; P % Q means P is the father of Q and P x Q means P is the sister of Q, which of the following shows that P is the maternal uncle of Q?

Solution:

P – M → P is the brother of M

M + N → M is the mother of N

N x Q → N is the sister of Q

Therefore, P is the maternal uncle of Q.

QUESTION: 5

M is brother of K. P is sister of K. R is father of P. How is K related to R? 

Solution:
QUESTION: 6

Pointing to a boy Uma said, “He is the son of my mother-in-law’s only child”. How is the boy related to Uma?

Solution:

Mother in law's only child means his wife and and the boy is son of his mother in law means his wife child me and his son.

QUESTION: 7

Pointing to a boy, Seema said “He is the son of my grandfather’s only child”. How is boy related to Seema?

Solution:

Seema’s grandfather’s only son is Seema's father. Son of her Father is his brother.

QUESTION: 8

Pointing to a person, Rohit said to Neha, “his mother is the only daughter of your father”. How is Neha related to the person?

Solution:

Neha is the mother of that person.

Say X is the pointed person. Rohit reeres to his mother in the first sentence. If that mother is the only daughter of Neha’s father then it is understood that Neha is the daughter in question. This makes her the mentioned mother of the X.

QUESTION: 9

B is the husband of P. Q is the only grandson of E, who is wife of D and mother-in-law of P. How is B related to D?

Solution:

B is the husband of P and E is mother-in-law of P. So, B is the son of E. Also, E is wife of D. Thus, B is the son of D.

QUESTION: 10

Pointing to a girl, Mr. Suraj said “She is the only daughter of my father’s son-in-law”. How is the girl related to Mr. Suraj? 

Solution:

The only daughter of Suraj's brother-in-law means niece of Suraj.

Related tests