Test: Drugs & Alcohol Abuse


10 Questions MCQ Test Biology Class 12 | Test: Drugs & Alcohol Abuse


Description
Attempt Test: Drugs & Alcohol Abuse | 10 questions in 10 minutes | Mock test for NEET preparation | Free important questions MCQ to study Biology Class 12 for NEET Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Marijuana and charas are

Solution:

Hallucinogens
Examples: LSD, Mescalin, psilocybin, Bhang (Hashish), Ganja Charas, Marijuana
Effects: Alters thought, feelings and perceptions cause illusions.

QUESTION: 2

Cannabis plant is used in the production of:

Solution:

Cannabis Plant: Female flowers used for extraction of hallucinogenic narcotics-hashish, charas, marijuana, bhang, ganja, etc. alter thoughts, feelings and perceptions; causes addiction.

QUESTION: 3

Select the correct statement from the ones given below:

Solution:

Sertumer, a pharmacist isolated the active principle of opium in 1806 and named it morphine. Morphine is a phenanthrene opioid receptor agonist, its main effect is binding to and activating the u-opioid receptors in the central nervous system. In clinical settings, morphine exerts its principal pharmacological effect on the central nervous system and gastrointestinal tract. Its primary actions of therapeutic value are analgesic and sedation.

QUESTION: 4

Cyclosporine is a drug that is used as:

Solution:

Cyclosporine is an immunosuppressant drug that has been used since the early 1980s to prevent organ rejection after transplantation such as a liver transplant.

QUESTION: 5

Opiate narcotic drugs are:

Solution:

Opiate narcotic use as a analgesic for example morphine.

QUESTION: 6

Marijuana is extracted from

Solution:

The dried leaves and flowers of the cannabis plant are known as marijuana, which can be smoked (through a pipe or bong or hand-rolled into a joint) or taken orally with food (baked in cookies).

QUESTION: 7

Which one of the following is a stimulant?

Solution:

Stimulants, sometimes called “uppers,” temporarily increase alertness and energy. The most commonly used street drugs that fall into this category are cocaine and amphetamines.

QUESTION: 8

The drug used to increase cardiovascular effects in human beings is:

Solution:

Cocaine is a stimulant which temporeory stimulate cardio vascular activity.

QUESTION: 9

Which of the following non-ionizing radiations causes cancer?

Solution:

QUESTION: 10

Consumption of alcohol may lead to:

Solution:

A. consumption of alcohol may lead to accumulation of acetaldehyde in the liver. Acetaldehyde is the product of ethanol metabolism in the liver and it covalently binds to a variety of protein hence, altering liver function and structure. 

B. Consumption of alcohol may lead to the synthesis of fat in liver. Due to heavy drinking, liver reduces its capacity to process most toxins, including fats which ultimately leads to fatty liver.

C. Consumption of alcohol also leads to lowering of blood glucose level of the body. Moderate amount of alcohol may cause the blood sugar to rise, whereas the excess lead to decrease in blood sugar level.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code