Test: Fertilisation, Embryonic Development And Parturition


10 Questions MCQ Test Biology Class 12 | Test: Fertilisation, Embryonic Development And Parturition


Description
This mock test of Test: Fertilisation, Embryonic Development And Parturition for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for NEET Test: Fertilisation, Embryonic Development And Parturition (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Fertilisation, Embryonic Development And Parturition quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Fertilisation, Embryonic Development And Parturition exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Fertilisation, Embryonic Development And Parturition extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Blastopore is the opening of:

Solution:

It is the opening of the archenteron in the gastrula that develops into the anus of some animals

QUESTION: 2

Which of the germ layers is best associated with development of heart?

Solution:

The mesoderm germ layer forms in the embryos of triploblastic animals. During gastrulation, some of the cells migrating inward contribute to the mesoderm, an additional layer between the endoderm and the ectoderm.The formation of a mesoderm leads to the development of a coelom. 

QUESTION: 3

Egg is liberated from ovary in

Solution:

In humans, ovum is released from the ovary in the secondary oocyte stage. The wall of the ovary gets ruptured to release the oocyte. In humans ovulation occurs about 14 days before the onset of the next menstruation. Ovulation is induced by LH.

QUESTION: 4

A fluid-filled cavity present within blastula is called:

Solution:

A single-celled zygote will undergo multiple rounds of cleavage, or cell division, in order to produced a ball of cells, called a blastula, with a fluid-filled cavity in its center, called a blastocoel.

QUESTION: 5

Antrum is the cavity of:

Solution:

A graafian follicle can be defined structurally as a heterogeneous family of relatively large follicles (0.4 to 23 mm) characterized by a cavity or antrum containing a fluid called follicular fluid or liquor folliculi. The characteristic structural unit of all graafian follicle is the antrum. For this reason, the term antral follicle is used correctly as a synonym for graafian follicle. 

QUESTION: 6

Morula is a developmental stage:

Solution:

The embryo with 8 to 16 blastomeres is called a morula. Morula is the solid mass of cells and is mulberry like. Morula is a developmental stage between the zygote and blastocyst.

QUESTION: 7

An example of centrolecithal egg is:

Solution:

Centrolecithal Eggs
When the yolk is aggregated at the centre of the egg and the active cytoplasm remains in the peripheral layer around the yolk. These eggs are called centrolecithal eggs and are found in some Hydrozoa and in some insects. The yolk-free cytoplasm is found in many insects and the cleav­age is total in Collembola.

QUESTION: 8

Which hormone is the basis for pregnancy test?

Solution:

HCG (Human chorionic gonadotropic hormone) is the basis for pregnancy test. It is seen in the urine.

QUESTION: 9

Choose the incorrect statement from the following:

Solution:

Polyspermy describes on egg that has been fertilized by more than one sperm. During Fertilization, binding of the sperm to the egg induces depolarization of the egg plasma membrane that block the entry of additional sperms.
 

QUESTION: 10

Which one of the following arises from endoderm?

Solution:

The endoderm is the innermost of the three germ layers. Cells derived from the endoderm eventually form many of the internal linings of the body, including the lining of most of the gastrointestinal tract, the lungs, the liver, the pancreas and other glands that open into the gastrointestinal tract, and certain other organs, such as the upper urogenital tract and female vagina.