Test: Health And Disease 3 - From Past 28 Years Questions


25 Questions MCQ Test Biology Class 12 | Test: Health And Disease 3 - From Past 28 Years Questions


Description
This mock test of Test: Health And Disease 3 - From Past 28 Years Questions for NEET helps you for every NEET entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for NEET Test: Health And Disease 3 - From Past 28 Years Questions (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Health And Disease 3 - From Past 28 Years Questions quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. NEET students definitely take this Test: Health And Disease 3 - From Past 28 Years Questions exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Health And Disease 3 - From Past 28 Years Questions extra questions, long questions & short questions for NEET on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Typhoid fever is caused by

[1998]

Solution:

Typhoid fever is caused by Salmonella typhi (S. typhosa). This is fasillus type. Bacterial genus Shigella causes shigellosis or bacillar y dysentr y. Escherichia coli is a facultative anaerobe found in the intestine of human beings.
Giardia is a flagellate protozoan, Glamblia causes giardiasis  a prolonged diarroheal disease of  humans.

QUESTION: 2

Vaccines are

[1999]

Solution:

Vaccine contains dead, attenuated form or antigen of a pathogen which can be injected to provide immunity towards that pathogen.  Monoclonal antibodies are homogenous immunological reagents of defined specificity, so that these can be utilized for diagnosis and screening with certainty.

QUESTION: 3

The cell in the human body invaded by the human immuno-deficiency virus (HIV) is

[1999, 2006]

Solution:

AIdS is characterized by reduction in the number  of helper T- lymphocytes because of HIV infection. It suppresses human immune system due to which any secondary infection may lead to death. T-lymphocytes are main cells of immune system.

QUESTION: 4

It is not possible to apply Koch's postulates to

[1999]

Solution:

Koch's postulates are not applicable to the bacteria causing leprosy and syphilis.
Mycobacterium leprae causing leprosy produces endospores on which Koch’s postulates are not applicable, because Mycobacterium leprae cannot be cultured in vitro.

QUESTION: 5

During blood typing agglutination indicates that the

[1999]

Solution:

Antibodies bind to specific antigens to produce large insoluble complexes which render them  harmless and facilitate their destruction by other cells of the immune system this process is called agglutination.

QUESTION: 6

Hybridoma cells are

[1999]

Solution:

Myeloma is a type of cancer associated with abnormal production of irregular antibodies. It occurs in antibody producing cells that have lost their normal control. Hybridomas are clones of hybrid cell resulting from fusion of normal antibody producing B-cells with myeloma cells.

QUESTION: 7

Correctly match sexually transmitted disease with its pathogen?

[2000]

Solution:

AIDS  is caused by HIV virus and Gonorrhoea is caused by Neisseria gonorrhoea. Urethritis is inflammed of the urethra by bacteria.

QUESTION: 8

Bovine spongiform encephalopathy, a bovine disease is related to which human disease ?

[2000]

Solution:

Bovine Spongifor m Ence phalopathy (BSE) is a total brain disease known to exist in beef and other dairy cattle in U.K. It is also known  as mad cow disease. It is caused by prions.
Creutzfeldt- Jacob disease (CJD) is a slow degenerative disease among human affecting central nervous system with dysfunction and degeneration of the brain. It has been suggested that a few people in Britain might have contracted CJD by eating BSE- infected beef. So both are related. Encephalitis is an acute inflammation of the brain mostly due to viral  infection.

QUESTION: 9

Small proteins produced by vertebrate cells in response to viral infections inhibiting viral multiplication are known as

[2000]

Solution:

Lipoproteins are conjugated proteins having polypeptides in association with lipids. Immunoglobulins are the constituent of antibodies. Inteferons (INFs) are a group of three vertebrate  glycoproteins (i.e. a, b, g,) Out of these three a & b are produced within virally infected cells.
Interferon  induces among adjacent cells, as antiviral state by inducing synthesis of  the enzymes which inhibit the viral production cycle.

QUESTION: 10

For which of the following disease, there is preventive vaccine?

[2000]

Solution:

Hepatitis is a viral disease; two subgroups are hepatitis type A virus (HAV) and hepatitis type B virus (HBV). HBV causes serum hepatitis, it is most frequently transmitted by blood, products of blood or  blood contaminated instruments. Since only adults are susceptible to HBV, but vaccines are available. While children and young adults are susceptible to HAV, no vaccines are acceptable.

QUESTION: 11

Which one of the following is correct match?

[2001]

Solution:

Morphine is an opiate narcotic, Bhang is a hallucinogen, Reserpine derived form Rauwolfia, is used as  tranquilizer, cocaine is a stimulant.

QUESTION: 12

Salmonella is related with

[2001]

Solution:

Tetanus is caused by Clostridium tetani. Tuberculosis is caused by Mycobacterium tuberculosae. Polio is caused by virus. Salmonella typhi causes typhoid fever. The incubation period is about two weeks. The patient  first suffers from high fever of 40°C and continual headache.

QUESTION: 13

Which of the following is most infectious disease?

[2001]

Solution:

We know that HBV causes serum hepatitis. It is most frequently transmitted by blood or by blood contaminated instruments.

QUESTION: 14

Reason of lung cancer

[2001]

Solution:

Asbestos fibres present in atmosphere due to industrial emission cause lung cancers (asbestosis).

QUESTION: 15

L. S. D. is

[2001]

Solution:

LSD or (Lysergic acid diethylamide) is an extract of ergot of fungus Claviceps purpurea. It is most powerful hallucinogen which causes horrible dreams, chronic psychosis etc.

QUESTION: 16

Which statement is correct about centre of origin of plant?

[2001]

Solution:

Green manure comprises of a quick growing herbaceous crop. They are mixed with the soil  to enrich the soil. They supply organic matter and also additional nitrogen. 

QUESTION: 17

Cancerous cells can easily be destroyed by radiations due to

[2002]

Solution:

The ability of radiations to kill cells is highest in the tissue with the highest number of dividing cells. Tumour cells proliferate rapidly. Hence, tumours are killed more rapidly by radiations.

QUESTION: 18

Short-lived immunity acquired from mother to foetus across placenta or through mother's milk to the infant is categorised as

[2003]

Solution:

Passive immunity.

QUESTION: 19

Carcinoma refers to

[2003]

Solution:

Carcinomas are malignant growths of the epithelial tissue that cover or line body organs.

QUESTION: 20

What is true about T- lymphocytes in mammals?

[2003]

Solution:

T cells account for about 80% of all lymphocytes. They are named T cells because they mature in the thymus, a gland found in the chest. There are three types of T cell lymphocytes:

 Cytotoxic T cell

 Suppressor T cell

 Helper T cell

Helper T cells are arguably the most important cells in adaptive immunity, as they are required for almost all adaptive immune responses. They not only help activate B cells to secrete antibodies and macrophages to destroy ingested microbes, but they also help activate cytotoxic T cells to kill infected target cells. A cytotoxic T cell is a T lymphocyte (a type of white blood cell) that kills cancer cells, cells that are infected (particularly with viruses), or cells that are damaged in other ways. The regulatory T cells formerly known as suppressor T cells are a subpopulation of T cells that modulate the immune system, maintain tolerance to self-antigens, and prevent autoimmune disease.

So, the correct answer is 'There are three main types-cytotoxic T-cells, helper T-cells, and suppressor T-cells'.

QUESTION: 21

Which one of the following conditions though harmful in itself, is also a potential saviour from a mosquito borne infectious disease ?

[2003]

Solution:

A sickle cell anaemia affected person is more resistant to mosquito born infectious  disease because the sickle - cell shaped RBCs are hostile to the protozoa Plasmodium.

QUESTION: 22

ELISA is used to detect viruses, where

[2004]

Solution:

ELISA test is a technique used to detect and quantitate extremely small amount of a protein, antibody or antigen with the help of enzyme. The commonly used enzymes are peroxidase and alkaline phosphatase. Southern blotting  and DNA probes are used in molecular analysis of DNA. Catalase is not involved in ELISA.

QUESTION: 23

AIDS is caused by HIV that principally infects:

[2005]

Solution:

AIdS virus infects T4 lymphocytes (also called Helper cells). Cytotoxic T cells called T8 lymphocytes.

QUESTION: 24

Which one of the following depresses brain activity and produced feelings of calmness, relaxation and drowsiness?

[2005]

Solution:

Amphetamines bring about increased alertness and sleeplessness. Hashish is a hallucinogen. Valium is  a tranquilizer. Valium depresses brain activity and produces feeling of calmness,  relaxation  and drowsiness. Morphine is an opiate narcotic.

QUESTION: 25

A person showing unpredictable moods, outbursts of emotion, quarrelsome behaviour and conflicts with other is suffering from

[2006]

Solution:

In Border line Personality Disorder (BPD) a person suffers from emotionally unstable personality, unpredictable moods, highly reactive, anxeity and irritability. While in Schizophrenia a person suffers from distorted thoughts, he/she shows some extreme responses, sometimes auditory hallucinations.