Test: Infertility (NCERT)


10 Questions MCQ Test Biology Class 12 | Test: Infertility (NCERT)


Description
Attempt Test: Infertility (NCERT) | 10 questions in 10 minutes | Mock test for NEET preparation | Free important questions MCQ to study Biology Class 12 for NEET Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Which of the following statements is correct with reference to a test tube baby?

Solution:

In test tube baby or in vitro fertilisation technique, the ovum is fertilised with the sperm outside the body of a woman providing the ovum with the same environmental conditions as it would have got inside the uterus. The zygote formed is grown inside a culture and when embryo (having 8 or more blastomeres) is formed, it is then implanted into uterus where it develops into foetus.

QUESTION: 2

Which of the following is wrongly matched?

Solution:

GIFT (Gamete Intra Fallopian Transfer) is transfer of an ovum collected from a donor into the Fallopian tube of another female who cannot produce ovum but can provide proper environment for fertilization and further development.

QUESTION: 3

Assisted reproductive technologies (ART)

Solution:

Inability to conceive or produce children even after unprotected sexual intercourse is called infertility. Specialised infertility clinics can help in diagnosis and proper treatment of infertile couples. But, when such treatment is not possible, the couples can be assisted to have children through certain special techniques called assisted reproductive technologies (ART).

QUESTION: 4

Consider the following statements and select the option stating which ones are true (T) and which ones are false (F).
(i) Abortions could happen spontaneously too.
(ii) Infertility is the inability to produce viable offspring due to defects in the female partner only.
(iii) Complete lactation could help in contraception.
(iv) Creating awareness can help create a reproductively healthy society.

Solution:

Abortions could occur spontaneously too. The reason for this could be any physiological problem in the mother or foetus or both. During complete lactation, there is no ovulation and thus chances of conceiving are nil or less during this period. Creating awareness about reproduction by audio-visual and print media, governmental and non-governmental agencies help in creating a reproductively healthy society. Infertility is the inability to produce viable offspring due to defects in either male or female or both the partners.

QUESTION: 5

The first case of IVF-ET technique success, was reported by

Solution:

The first test tube baby born by IVF-ET (in vitro Fertilisation-Embryo Transfer) technique was Louise Joy Brown. The baby was born on July 25, 1978 in Oldham, Lancashire, England under the supervision of Dr- Partrick Steptoe and Dr- Robert Edwards.

QUESTION: 6

Read the following statements:
(i) Birth control pills are likely to cause cardiovascular problems
(ii) A women who substitutes or takes the place of the real mother to nurse the embryo is called surrogate mother
(iii) Numerous children have been produced by in vitro fertilisation but with some abnormalities
(iv) Women plays a key role in the continuity of the family and human species
(v) Foetal sex determinatio test should bot be banned
Which of the following pair consists of incorrect statements?

Solution:

Numerous children have been produced by in vitro fertilisation without any abnormality. Foetal sex determination test should be banned as it is being misused for female foeticide.

QUESTION: 7

Which of the following statements are correct?
(i) MTP was legalized in 1971.
(ii) Inability to conceive or produce children even after 2 years of unprotected sexual cohabitation is called infertility.
(iii) Surgical method of contraception prevents gamete formation.
(iv) MTPs are relatively safe up to 12 weeks of pregnancy.

Solution:

Surgical method of contraception prevents gamete transport. In males it is called vasectomy and in females it is called tubectomy.

QUESTION: 8

The test-tube baby programme employes which one of the following techniqes?

Solution:

In test tube baby piogtamme, the zygote is allowed to divide upto 8 blastomeres in the labotatoiy, then it is transterred into the Fallopian tube. This technique is called ZIFT(Zygote Intra Fallopian Transfer)

QUESTION: 9

Which of these can be used to cure infertility in couples where male partner has very low sperm count?

Solution:

IUI (Intra-Uterine Insemination) is the technique where sperms either from husband or healthy donor are artificially introduced either into vagina or into uterus to carry out fertilisation.

QUESTION: 10

Which two of the following statements are incorrect regarding in vitro fertilization?
(i) In this method, ova from the wife/donor female and sperms from the husband/donor male are induced to form zygote in the uterus.
(ii) If the embryo is having 2 blastomeres, it is transferred into the uterus.
(iii) If the embryo is with more than 8 blastomeres, it is transferred into the uterus.
(iv) The baby thus produced is called test tube baby.

Solution:

In-vitro fertilization technique essentially involves the fusion of ovum and sperm outside the body of the female. The zygote is allowed to develop in-vitro and embryo with 6-8 blastomere is transferred into the uterus. the baby thus developed is called test tube baby.
(i) In IVF, ova from the wife/donor female and sperm from the husband/donor male are induced to form zygote in the test-tube or in-vitro.
(ii) Embryo with 2 blastomeres is not transferred into the uterus. It is allowed to develop.
(iii) If the embryo has achieved 6-8 blastomeres, it is tranferred into the uterus for implantation.
(iv) The baby thus developed is called the test tube baby.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code