Test: Mendel’s Laws of Inheritance


10 Questions MCQ Test Biology Class 12 | Test: Mendel’s Laws of Inheritance


Description
Attempt Test: Mendel’s Laws of Inheritance | 10 questions in 10 minutes | Mock test for NEET preparation | Free important questions MCQ to study Biology Class 12 for NEET Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

The phenotypic ratio in the F2 generation of a dihybrid cross is​

Solution:

Because it produces produced nine plants with round, yellow seeds, three plants with round, green seeds, three plants with wrinkled, yellow seeds and one plant with wrinkled, green seeds.therefore the ratio is 9 : 3 : 3 : 1

QUESTION: 2

Cytoplasmic inheritance is due to
(1) Mitochondria
(2) Cilia
(3) Cytoplasmic particles
(4) Cell wall​

Solution:

Extranuclear inheritance orcytoplasmic inheritance is the transmission of genes that occur outside the nucleus. It is found in most eukaryotes and is commonly known to occur incytoplasmic organelles such as mitochondria and chloroplasts or from cellular parasites like viruses or bacteria.

QUESTION: 3

A pure tall and a pure dwarf plant were crossed and produced offspring. Offspring were self crossed.Then find out the ratio between true breeding tall to true breeding dwarf ?

Solution:

As true tall breeding and true dwarf breeding is seen only a single time in F2 generation, and the remaining are hybtid tall...so the ratio becomes 1 : 2 : 2 : 1.

But 1 : 1 is the ratio for only true tall breeding and true dwarf breeding in F2 generation.

QUESTION: 4

The term ‘Genetics’ was proposed by

Solution:

Bateson co-discovered genetic linkage with Reginald Punnett and Edith Saunders, and he and Punnett founded the Journal of Genetics in 1910. Bateson also coined the term "epistasis" to describe the genetic interaction of two independent loci.

QUESTION: 5

Genes present in the cytoplasm of eukaryotic cells are found in

Solution:

Genes present in the cytoplasm of eukaryotic cells are found in the mitochondria and inherited via egg cytoplasm. Maternal inheritances are the genetic effects that are transmitted via the maternal line. There are many such effects some resulting from the purely maternal origin of mitochondria or chloroplasts, others from effects on the phenotype of the embryo by easily development within the female, such as maternal influence on coiling of snails.

QUESTION: 6

The gene which controls many characters is called

Solution:

A single gene may have two or more phenotypic expressions. The multiple phenotypic effect of a single gene is called pleiotropism. Hence the gene associated with this phenomenon is called Pleiotropic gene.

QUESTION: 7

Heterozygous purple flower is crossed with recessive white flower. The progeny has the ratio:

Solution:

QUESTION: 8

Mating of an organism to a double recessive in order to determine whether it is homozygous or heterozygous for a character under consideration is called

Solution:

 Test cross is across made to identify hidden recessive alleles in an individual of unknown genotye. This individual is crossed with one that is homozygous for the allele being investigated (i.e., a homozygous recessive). The homozygous recessive individual may be the parent of the individual being investigated.

QUESTION: 9

Which of the following is not a Mendelian disorder?

Solution:

All humans have 46 chromosomes, which determine who and what we are genetically. Boys have an X and Y chromosome. Girls have 2 X chromosomes. Turner Syndrome is a chromosomal disorder in girls in which part or all of one of the X-chromosomes is missing.
This loss of genetic material causes 2 primary features: namely, short stature and underdeveloped ovaries causing delayed or absent puberty. It is usually diagnosed when a girl is noted to be very short and a chromosome blood test is obtained. It should also be suspected if a girl has not developed breasts by 13-14 years of age or had her menstrual period by 15-16 years of age.  Effective hormonal treatment is available for both the short stature and to stimulate normal pubertal changes.

QUESTION: 10

Which of the blood groups can be given to any person?

Solution:

Group O is often referred to as the universal red cell donor.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code