Test: Oogenesis


25 Questions MCQ Test Biology Class 12 | Test: Oogenesis


Description
Attempt Test: Oogenesis | 25 questions in 25 minutes | Mock test for NEET preparation | Free important questions MCQ to study Biology Class 12 for NEET Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

During oogenesis, each diploid cell produces:

Solution:
  • In human females, certain cells in the germinal epithelium divide by mitosis to produce a large number of oogonia (diploid).
  • The oogonia multiply by mitotic divisions to form primary oocytes (diploid). Each primary oocyte undergoes two maturation divisions.
  • In the first meiotic division, the primary oocyte divides into two very unequal haploid daughter cells- a large secondary oocyte and a small first polar body.
  • In the second maturation division (mitotic), the first polar body may divide to form two second polar bodies and the secondary oocyte divides to form two unequal daughter cells, a large ootid, and a small polar body.
  • The ootid grows into a haploid ovum. Thus, from one oogonium, one ovum and three polar bodies are formed.
QUESTION: 2

Oogenesis is the process in the ovary that results in the production of female gametes. Which statement about oogenesis in humans is FALSE?

Solution:
  • The first menstruation begins at puberty and is called menarche.
  • Oogenesis continues till the time the ovarian follicles are receptive to hormones like FSH and oestrogen.
  • And it stops around the age of 50 years known as menopause.
QUESTION: 3

The ovum in the stroma of the mammalian ovary is enclosed in a perforated membrane. It is:

Solution:

Zona pellucida is a thick, transparent, noncellular membrane that encloses a mammalian ovum.

Female egg structure:
36 BEST "Zona Pellucida" IMAGES, STOCK PHOTOS & VECTORS | Adobe Stock

QUESTION: 4

The first polar body:

Solution:

The tertiary follicle grows in size and completes its first meiotic division. It is an unequal division resulting in the formation of a large haploid secondary oocyte and a tiny first polar body.

QUESTION: 5

The function of the corpus luteum is to:

Solution:

The Corpus luteum produces progesterone and a small amount of estrogen.

The ovarian cycle and the formation of the Corpus Luteum:
Corpus Luteum - an overview | ScienceDirect Topics

QUESTION: 6

Ovum is released from the ovary:

Solution:

The secondary oocyte forms a new membrane called zona pellucida surrounding it. The Graafian follicle ruptures to release the secondary oocyte(ovum) from the ovary by the process called ovulation.

QUESTION: 7

During growth and differentiation of oogenesis, the nucleus of primary oocytes remains in:

Solution:

These cells start division and enter into Diplotene of prophase-I of the meiotic division and get temporarily arrested at that stage, called primary oocytes.

QUESTION: 8

In human beings the eggs is 

Solution:

In human beings, the eggs are alecithal i.e. they do not contain yolk. Mesolecithal eggs contain a moderate amount of yolk e.g., frog. Microlecithal eggs contain a little amount of yolk e.g., Amphioxus. Macrolecithal eggs contain a large amount of yolk e.g. birds.

QUESTION: 9

Ovulation is triggered by the increase of:

Solution:

In women luteinizing hormone stimulates the last stage of oogenesis, ovulation, development of corpus luteum. Ovulation is controlled by the increased level of LH in the blood.

QUESTION: 10

The female hormone that causes deposition of fat in the breasts and hips, as well as growth of pubic hair, during puberty is:

Solution:

Estrogen release from follicle is responsible for development of secondary sexual character.

QUESTION: 11

In the absence of pregnancy, corpus luteum:

Solution:

Without pregnancy or fertilization corpus luteum get degenerated as level of LH decrease.

QUESTION: 12

A human female has the maximum number of primary oocytes in her ovaries:

Solution:

Oogenesis is initiated during the embryonic development stage when a couple of million gamete mother cells (oogonia) are formed within each fetal ovary; no more oogonia are formed and added after birth.

QUESTION: 13

Which of the following present in foetal ovary, not adult:

Solution:

Oogenesis is initiated during the embryonic development stage when a couple of million gamete mother cells (oogonia) are formed within each fetal ovary.

QUESTION: 14

Which of the following is haploid:

Solution:

Secondary spermatocytes & sec. Oocytes both are product of meiosis I and haploid.

QUESTION: 15

Number of eggs released in the lifetime of a woman is approximately:

Solution:
  • When a woman is born there are usually one million eggs in each ovary and one egg will be released, when she ovulates every month during her menstrual cycle, which is approximately 400-500 eggs over her lifetime.
  • As a woman gets older the rest of the eggs disappear, break down or deteriorate and by the time she reaches menopause, there are no eggs left.
QUESTION: 16

Antrum is filled with fluid and is found in:

Solution:
  • During oogenesis, each primary oocyte gets surrounded by a layer of granulosa cells and then called the primary follicle.
  • The primary follicles get surrounded by more layers of granulosa cells and a new theca and called secondary follicles.
  • The secondary follicle soon transforms into a mature tertiary follicle or Graafian follicle, which is characterized by a fluid-filled cavity, called an antrum.

Chapter 3 Human Reproduction - NCERT Solutions for Class 10 Biology  Maharashtra - TopperLearning

QUESTION: 17

One of the following is the Glycoprotein layer:

Solution:

Zona pellucida is made up of glycoprotein.

QUESTION: 18

Graffian follicle is found in:

Solution:

Graffian follicle form before ovulation.

QUESTION: 19

The endocrine structure formed after ovulation (release of ovum from graafian follicle) is:

Solution:

Corpus luteum is temporary endocrine structure form in ovary.

QUESTION: 20

Corpus albicans  is:

Solution:

Corpus albicans are non- Endocrine structure develop after corpus luteum.

QUESTION: 21

In a 30-year-old lady, eggs are released in form of:

Solution:

In all female between age of puberty till 50, all egg is released in form of secondary oocyte

QUESTION: 22

Corpus luteum develops from:

Solution:

The tertiary follicle further changes into the mature follicle or Graafian follicle The secondary oocyte forms a new membrane called zona pellucida surrounding it. The Graafian follicle now ruptures to release the secondary oocyte (ovum) from the ovary by the process called ovulation.

QUESTION: 23

In case of non fertilization, corpus luteum                              

Solution:

Explanation In case of non fertilization, corpus luteum Changes to corpus albicans and not produce progesterone.

QUESTION: 24

Antrum is cavity for:

Solution:

The tertiary follicle further changes into the mature follicle or Graafian follicle. The secondary oocyte forms a new membrane called zona pellucida surrounding it.

QUESTION: 25

Which part of ovary in mammals acts as an endocrine gland after ovulation?

Solution:

Corpus luteum have endocrine role develp after ovulation.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code