Test: The Female Reproductive System (NCERT)


10 Questions MCQ Test Biology Class 12 | Test: The Female Reproductive System (NCERT)


Description
Attempt Test: The Female Reproductive System (NCERT) | 10 questions in 10 minutes | Mock test for NEET preparation | Free important questions MCQ to study Biology Class 12 for NEET Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Bartholin's glands are situated.

Solution:

Bartholin's glands are a pair of small glands situated on each side of the vaginal opening in human females. They secrete a thick, viscid secretion for lubrication during copulation.

QUESTION: 2

The process of growth is maximum during :

Solution:

Maximum growth takes place during exponential or log phase.

QUESTION: 3

Which part of the ovary in mammals acts as an endocrine gland after ovulation?

Solution:

Release of ovum from the ovary is called ovulation. The Graafian follicle rises to the surface, sends out a protuberance or stigma and everts to release the ovum into peritoneal cavity. The empty Graafian follicle contains a blood clot which is called corpus haemorrhagic. Its granulosa cells continue to proliferate, develop yellow carotene pigment or lutein and get converted into lutein cells. This converts the ruptured follicle into yellow body called corpus luteum. It becomes a temporary endocrine gland secreting progesterone with small quantity of estrogen.

QUESTION: 4

Given here is the figure of a section of Graafian follicle. Identify the labelled parts A to E and select the correct option.

Solution:
QUESTION: 5

A human female is born with a million of eggs(primary oocyte) at the time of birth, only some 500 eggs get a chance of maturity. What is the destiny of rest of the eggs?

Solution:

The total number of follicles in two ovaries of a normal young adult woman is about four lakhs but only about 500 eggs reach maturity because many ovarian follicles (during primary oocyte stage) undergo degeneration. This degenerative process of follicles is called follicular atresia and such follicles are known as atretic follicles.

QUESTION: 6

Identify the parts labelled as A to F from the given diagram of human female reproductive system and select the correct option.

Solution:

In the given figure, A is cervix, B is vagina, C is Uterus, D is urinary bladder, E is clitoris and F is vanginal orifice

QUESTION: 7

The female external genitalia include 
(i) Ovary
(ii) Mammary gland 
(iii) Mons pubis 
(iv) Clitoris 
(v) Labia majora 

Solution:

The female external genitalia include mons pubis, labia majora, labia minora, hymen and clitoris.

QUESTION: 8

Lower narrow end of uterus is called 

Solution:

Lower end of uterus is called cervix that opens into vagina.

QUESTION: 9

In the given T.S. of human ovary identify A to F and select the correct option.

Solution:
QUESTION: 10

A sectional view of mammary gland shows
(i) Nipple + Areola
(ii) Mammary lobe, Alveolus, and Duct
(iii) Antibodies + Pectoralis major muscles + Ribs
(iv) Ampulla + Lactiferous duct

Solution:

Mammary glands or breasts are modified sweat glands that lie over the pectoral muscles. Each breast has a broad multiporous tip called nipple for the release of milk. A circular pigmented area called areola lies below it. Each breast contains 15-20 glandular lobes separated from one another by dense connective tissue and adipose tissue. Each lobe is further made of several lobules having glandular or secretory alveoli. The cells of alveoli produce milk which is stored in the cavities or lumens of alveoli. Alveoli open into mammary tubules and then into mammary ducts. Mammary ducts form a mammary ampulla from which a lactiferous duct develops. Each lobe produces a separate lactiferous duct. The various lactiferous ducts open at the nipple by separate pores.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code