Test: The Male Reproductive System (NCERT)


15 Questions MCQ Test Biology Class 12 | Test: The Male Reproductive System (NCERT)


Description
Attempt Test: The Male Reproductive System (NCERT) | 15 questions in 15 minutes | Mock test for NEET preparation | Free important questions MCQ to study Biology Class 12 for NEET Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Sertoli cells are regulated by the pituitary hormone known as

Solution:
  • FSH stimulates Sertoli cells of the testes to secrete an androgen liming protein that concentrates testosterone in the seminiferous tubules. 
  • Sertoli cells also secrete a hormone called inhibin which suppresses FSH synthesis.
QUESTION: 2

​If for some reason, the vasa efferentia in the human reproductive system get blocked, the gametes will not be transported from

Solution:

Vasa efferentia are fine ciliated ductules that arise from the seminiferous tubules of testis (where sperms are formed) and open into epididymis which is a mass of long narrow closely coiled tubule lying along the inner side of testis. Epididymis stores the sperms. Thus, if vasa efferentia get blocked, sperms will not be transposed from testes to epididymis.

QUESTION: 3

Consider the following three statements related to the human male reproductive system and select the correct option stating which ones are true (T) and which ones are false (F).

(i) Middle piece of spermatozoon is also termed as power house of spermatozoon.
(ii) Vas deferens joins a duct from seminal vesicle and form vasa efferentia.
(iii) Semen is a collection of secretions from the seminal vesicles, prostate gland and Cowper's glands and sperms from testes.

Solution:

Vas deferens joins a duct from seminal vescile to form ejaculatory duct.

QUESTION: 4

A sex gland which contributes fluid containing fructose that provides spermatozoa energy for swimming and hormone prostaglandins that stimulate actions in the female reproductive tract to aid sperm-ovum interaction is

Solution:

The seminal vesicles are a pair of sac like structures near the base of the bladder. Their ducts join the vasa deferentia to loan the ejaculatory ducts. They produce an alkaline secretion which contains fructose, prostaglandins and dotting proteins that are different from those in blood. The prostaglandins stimulate uterine contractions and thus may help the sperm to move towards female's oviducts, where fertilisation takes place. Fructose is present in the seminal fluid and is not produced anywhere else in the body. It provides energy to sperms for moving.

QUESTION: 5

The nutritive cells found in seminiferous tubules are

Solution:

Wall of each seminiferous tubule is formed of a single layered germinal epithelium. Majority of cells in this epithelium are male germ cells and at centain places, there are persent tall Sertoli cells. These cells act as nurse cells providing nutrition to the developing sperms.

QUESTION: 6

Seminal plasma in humans is rich in

Solution:

Secretion of seminal vesicle, prostrate gland and bulbourethral gland Constitute seminal plasma which is rich in fructose, calcium and certain enzymes.

QUESTION: 7

In most mammals, the testes are located in scrotal sac for

Solution:

In mammals, scrotal sacs (containing testes) act as thermoregulator, maintaining the temperature of the testes 2C lower than that of the body. This temperature is required for the spermatogenesis to occur, otherwise, the sperms could be destroyed by high temperature, resulting in sterility.

QUESTION: 8

Read the following statements about the given diagram carefully and state which of them are correct?

(i) A carries urine and C stores sperms.
(ii) B secretes a fluid that helps in the lubrication of penis.
(iii) D produces testosterone but not sperms
(iv) C stores sperms

Solution:

In the given figure, part 'A' is vs deferens that carries sperms. Part 'B' is Cowper's glands that secreate fluid which helps in the lubrication of the penis during copulation. Part 'C' is epididymis that stores sperms and part 'D' is testis that produces sperms and testosterone.

QUESTION: 9

The function of the secretion of prostate gland is to

Solution:

The prostate gland is a single large gland that surrounds the urethra. It produces a slightly alkaline, milky secretion which forms 25% of the volume of semen. It possesses citric acid, enzymes (add phosphatase, amylase, pepsinogen) and prostaglandins. Secretion of the prostate gland nourishes and activates the spermatozoa to swim.

QUESTION: 10

The head of the epididymis at the head of the testis is called

Solution:

The epididymis is a mass of long narrow closely coiled tubule which lies along the inner side of each testis. Coiling forms three parts - Upper - caput epididymis or head, Middle - corpus epididymis or body, and Lower - cauda epididymis or tail

QUESTION: 11

The given diagram shows LS. of testis showing various parts. Identify the parts labelled (A to G) from the list given below.

image

(i) Caput epididymis
(ii) Cauda epididymis
(iii) Vas deferens
(iv) Vasa efferentia
(v) Corpus epididymis
(vi) Seminiferous tubules
(vii) Tunica vaginalis
(viii) Tunica albuginea
(ix) Tunica vasculosa
(x) Rete testis

Solution:
  • The male sex accessory ducts are represented in the diagram that includes firstly a caput epididymis a narrow, tightly-coiled tube connecting the rear of the testicles to the vas deferens and involved in sperm storage.
  • Vasa efferentia ducts connect and transport sperms between rete testis to the epididymis.
  • Rete Testis network of delicate tubules located in the hilum of the testicle carries sperm from the seminiferous tubules to the efferent ducts.
  • The vas deferens has the cauda epididymis opening into it and it ascends to the abdomen and loops over the urinary bladder.
  • It also receives a duct from the seminal vesicle and opens into the urethra as the ejaculatory duct and is involved in the ejaculation of sperms.
  • Seminiferous tubules are located within the testes and are the specific location of meiosis, and the subsequent creation of male gametes, namely spermatozoa.
  • The whitish membrane within the penis that surrounds the spongy chambers (corpora cavernosa). The tunica albuginea helps to trap the blood in the corpora cavernosa, thereby sustaining an erection of the penis.
QUESTION: 12

Prostate glands are located below

Solution:

The prostate gland (small and walnut-shaped) is located beneath the seminal vesicle and secretes a fluid that nourishes and protects sperm. The prostate is just in front of the rectum. The urethra runs through the center of the prostate, from the bladder to the penis, letting urine flow out of the body.

QUESTION: 13

Which one is correct for mammalian testis?

Solution:

Graafian follicles are present in human ovaries.

QUESTION: 14

Match each function below with the associated part or parts of the human male reproductive system shown in the figure.
(i) Produces sperm
(ii) Conducts the sperm through the penis to the outside of the body
(iii) Produces seminal fluid
(iv) Connects the epididymis with the urethra

image

Solution:

In the given figure: 
A. Seminal vesicle
B. Vas deferens
C. Prostate gland
D. Bulbourethral gland
E. Urethra
F. Epididymis
G. Seminiferous tubules

QUESTION: 15

The given diagram refers toT.S. of testis showing sectional view of a few seminiferous tubules. Identify the parts labelled A-D and select the correct option.

Biology Question Image

Solution:

The testis consists of seminiferous tubules that consist of Sertoli cells that provide nutrition to the germ cells and these cells are lined on the inside along with Spermatogonia or the male germ cells. The regions towards the outside (interstitial spaces) contain interstitial cells. The matured spermatogonia are the spermatozoa or sperms that are present in the interior of the seminiferous tubule.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code