Test: Building Material & Construction - 1


25 Questions MCQ Test Civil Engineering SSC JE (Technical) | Test: Building Material & Construction - 1


Description
This mock test of Test: Building Material & Construction - 1 for Civil Engineering (CE) helps you for every Civil Engineering (CE) entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for Civil Engineering (CE) Test: Building Material & Construction - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Building Material & Construction - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Civil Engineering (CE) students definitely take this Test: Building Material & Construction - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Building Material & Construction - 1 extra questions, long questions & short questions for Civil Engineering (CE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The rocks which are formed due to cooling of magma at a considerable depth from earth's surface are called

Solution:

Plutonic rocks are the igneous rocks formed at considerable depths, generally between 7-10 km below the surface of the earth. Explanation: Because of a very slow rate of cooling at the depths, the rocks resulting from magma are coarse grained. 

QUESTION: 2

The rocks formed by gradual deposition, are called

Solution:
QUESTION: 3

Rocks formed due to alteration of original structure due to heat and excessive pressure, are called

Solution:

The rocks formed due to alteration of original structure under heat and excessive pressure are called metamorphic rocks.

QUESTION: 4

Lime stones are generally known as

Solution:
QUESTION: 5

Geologically marble is known as

Solution:

Marble is a metamorphic rock composed of recrystallized carbonate minerals, most commonly calcite or dolomite. Marble is typically not foliated, although there are exceptions. In geology, the term "marble" refers to metamorphosed limestone, but its use in stonemasonry more broadly encompasses unmetamorphosed limestone.

QUESTION: 6

Chemically, marble is known as

Solution:

Marble is a metamorphic rock composed of recrystallized carbonate minerals, most commonly calcite or dolomite. Marble is typically not foliated, although there are exceptions. In geology, the term "marble" refers to metamorphosed limestone, but its use in stonemasonry more broadly encompasses unmetamorphosed limestone.Chemically, marble is known as calcareous rock.

QUESTION: 7

Kaolin is chemically classified as

Solution:

Kaolin is a type of clay found in nature. It can also be made in a laboratory. 

As main constituent is clay so it is argillaceous rock as argillaceous means made up of clay, and kaolin is a clay.

 

QUESTION: 8

Quartzite is a

Solution:

Quartzite is a hard, non-foliated metamorphic rock which was originally pure quartz sandstone, Sandstone is converted into quartzite through heating and pressure usually related to tectonic compression within orogenic belts.

QUESTION: 9

Basalt is

Solution:

Extrusive igneous rocks erupt onto the surface, where they cool quickly to form small crystals. Some cool so quickly that they form an amorphous glass. These rocks include andesite, basalt, dacite, obsidian, pumice, rhyolite, scoria, and tuff.

QUESTION: 10

Sand stone is

Solution:

Sandstone is a sedimentary rock composed of sand-size grains of mineral, rock, or organic material. It also contains a cementing material that binds the sand grains together and may contain a matrix of silt- or clay-size particles that occupy the spaces between the sand grains.

QUESTION: 11

Limestone is not a

Solution:

Limestone is not a metamorphic rock. 

QUESTION: 12

Pegmatite is a/an

Solution:
QUESTION: 13

Laterite is a/an

Solution:

Laterite is a soil and rock type rich in iron and aluminium, and is commonly considered to have formed in hot and wet tropical areas. Nearly all laterites are of rusty-red coloration, because of high iron oxide content. They develop by intensive and prolonged weathering of the underlying parent rock and hence called Arigillaceous rock as it contains clay sized particles..

QUESTION: 14

Granite mainly composed of quartz and felsper particles, is obtained, from

Solution:
QUESTION: 15

Gneiss is obtained from

Solution:

Gneiss is a high grade metamorphic rock, meaning that it has been subjected to higher temperatures and pressures than schist. It is formed by the metamorphosis of granite, or sedimentary rock. Gneiss displays distinct foliation, representing alternating layers composed of different minerals.

Gneiss usually forms by regional metamorphism at convergent plate boundaries. It is a high-grade metamorphic rock in which mineral grains recrystallized under intense heat and pressure. This alteration increased the size of the mineral grains and segregated them into bands, a transformation which made the rock and its minerals more stable in their metamorphic environment.

QUESTION: 16

Dolomite is a lime stone which contains carbonate of magnesia upto

Solution:
QUESTION: 17

The colour of statuary marble used for sculptor’s work is

Solution:

White Statuary Marble is the most precious and sought-after marble in the World and it has always been prefered by the artists and especially sculptors for their masterpieces. 

QUESTION: 18

Black marble is generally found in the district of

Solution:

Generally, white marble is found in Jabalpur district (M.P) & Black marble in Jaipur.

QUESTION: 19

The rocks having alumina or clay as their major constituents, are known as

Solution:

"Argillaceous" is also used to define rocks in which clay minerals are a secondary but significant component. For example, argillaceous limestones are limestones consisting predominantly of calcium carbonate, but including 10-40% of clay minerals: such limestones, when soft, are often called marls.

QUESTION: 20

The hardest rock is

Solution:
QUESTION: 21

The softest rock is

Solution:
QUESTION: 22

The specific gravity of marble, is

Solution:

Correct Answer :- d

Explanation : Limestone(CaCO3) being the main compound it is liable to acid attacks, if MgCO3 is the major constituent then it is more acid resistant. Its specific gravity is 2.72.

QUESTION: 23

Shingle is

Solution:

Correct Answer :- a

Explanation : The shingle is decomposed laterite.

In civil engineering, Shingle is a thin piece of building material, usually with a butt end thicker than the other. Shingles are widely used as roof covering on residential buildings and sometimes for siding. They are of stock sizes and various materials—including wood, asphalt, and slate. They are attached in overlapping courses, or rows.

QUESTION: 24

The rock generally used for roofing, is

Solution:

Slate can be made into roofing slates, which are installed by a Slater. And, are a type of roof shingle, or more specifically a type of roof tile. Slate has two lines of break ability "Cleavage and grain" which make it possible to split the stone into thin sheets. When broken, slate retains a natural appearance while remaining relatively flat and easy to stack.

QUESTION: 25

Laterite is found in

Solution:

In India, laterite soil is widespread, covering over 10% of the total geographical area, namely on the summits of the Western Ghats, Eastern Ghats (Rajamahal Hills, Vindhyas, Satpuras, and Malwa Plateau), southern parts of Maharashtra, parts of Karnataka, Andhra Pradesh, West Bengal Orissa, Jharkhand, Kerala, Assam, and Meghalaya.

Similar Content

Related tests