Alkyl Halides MCQ - 1 (Advanced)


25 Questions MCQ Test Chemistry for JEE Advanced | Alkyl Halides MCQ - 1 (Advanced)


Description
This mock test of Alkyl Halides MCQ - 1 (Advanced) for JEE helps you for every JEE entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for JEE Alkyl Halides MCQ - 1 (Advanced) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Alkyl Halides MCQ - 1 (Advanced) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. JEE students definitely take this Alkyl Halides MCQ - 1 (Advanced) exercise for a better result in the exam. You can find other Alkyl Halides MCQ - 1 (Advanced) extra questions, long questions & short questions for JEE on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following figures represent correctly the structure of transition state in this reaction?

Solution:

[Mechanism of SN2 reaction]

QUESTION: 2

From each of the following pairs select the compound that will react faster with sodium iodide in acetone


Solution:



QUESTION: 3

Which of the following compound will be most reactive for SN1 and SN2 reactions

Solution:


most reactive for SN1 or SN2
[leaving tendency of leaving
in above option leaving tendency of leaving group.
So, (A) Most reactive for SN1 or SN2

QUESTION: 4

Best method for preparation of

 by williamson's ether synthesis is

Solution:



3º alkyl halide react with sodium methoxide and gives alkene not ether because reaction will be elimination not substitution

QUESTION: 5

In the acid catalyzed dehydration of alcohols to alkenes, the intermediate species formed is

Solution:


Corbocation as intermidiate

QUESTION: 6

Most reactive towards SN1 reaction

Solution:

rate of SN1 α stability of carbocation reactivity order of Alkyl halide towards SN1 reaction

QUESTION: 7

Most reactive towards SN2 reaction ?

Solution:

Steric

[rate of SN2 a (less hindered T.S)]
reactivity order of Alkyl halide towards SN2 reaction

QUESTION: 8

Most reactive towards E2 reaction ?

Solution:

Most reactive towards E2 is t-bulyl chloride

It gives more stable alkene

QUESTION: 9

Most reactive towards E1 reaction ?

Solution:

Most reactive towards E1 is also t - butyl chloride because it gives most stable carbocation

QUESTION: 10

   + ZnBr2

This reaction is a case of

Solution:


both Br are eliminate from adjacent corbon that is called B elimination.

QUESTION: 11

The major products obtained when this substrate is subjected to E2 reaction will be

Solution:

QUESTION: 12

Which of following cannot undergo an E2 reaction ?

(A)  (B)  (C) 

Solution:

Following comp. cannot undergoes an E2 reaction.

QUESTION: 13

Which alkylbromide will yield-3-methyl-1-hexene as the major product upon treatment with potassium t-butoxide in t-butyl alcohol (solvent) ?

Solution:


(B) 
(C) 
(D) 
Less steric hindred proton will be eliminate so hoffmann product will be formed.

QUESTION: 14

Total number of SN1 products of given compound are

Solution:


This compound gives four SN1 product.

QUESTION: 15

The major product obtained when this substrate is subjected to E2 reaction will be

Solution:


Both H are same side of Br. So, H or Br are not eliminate. Reaction are not possible.

QUESTION: 16

If the following E2 reaction proceeds through an anti-periplaner transition state, what products are expected ?

Solution:

QUESTION: 17

  ?
major products is :

Solution:

QUESTION: 18

   ;   

Product (X) and (Y) respectively is

Solution:


QUESTION: 19

The major product obtained when this substrate is subjected to E1 reaction will be

Solution:

*Multiple options can be correct
QUESTION: 20

Consider the given reaction

Which of following statement are correct for above reaction.

Solution:



This SN2 reaction.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 21

Which are possible products in following

 

Solution:

*Multiple options can be correct
QUESTION: 22

The following question may have more than 1 correct option:

SN1 & SN2 product are same in (excluding steroisomer)

Solution:

SN1 Product





*Multiple options can be correct
QUESTION: 23

  product are

Solution:

*Multiple options can be correct
QUESTION: 24

(p) 

compound (p) is

Solution:




*Multiple options can be correct
QUESTION: 25

  (p). The product (p) is

Solution: