General Organic Chemistry MCQ -1 (Advanced)


15 Questions MCQ Test Chemistry for JEE Advanced | General Organic Chemistry MCQ -1 (Advanced)


Description
Attempt General Organic Chemistry MCQ -1 (Advanced) | 15 questions in 50 minutes | Mock test for JEE preparation | Free important questions MCQ to study Chemistry for JEE Advanced for JEE Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Which of the following statements are incorrect with respect to the allotropes of carbon? 
I) Diamond is extremely hard while graphite is soft 
II) Diamond is ionic but graphite is covalent 
III) Diamond is a non-conductor but graphite is a good conductor of electricity
IV) Diamond has a layered structure while graphite has a network structure 

Solution: Here the correct answer is C as in the question we can see that there is S. I. R effect so the c 1 and c5 bond lengths are of the same length and longer than the c3 bond length.... M.
*Multiple options can be correct
QUESTION: 2

Choose the incorrect statement:

Solution:

In salicylic acid, there is H-bonding in conjugate base.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 3

In which of the following pairs the first one is the stronger base than second.

Solution:

 

 

*Multiple options can be correct
QUESTION: 4

Which statement among the followijng are corect?

Solution:
*Multiple options can be correct
QUESTION: 5

Resonance structures of a molecule should have.

Solution: Resonating structures must have identical arrangements of atoms, nearly same energy content and same number of unpaired electrons .
QUESTION: 6

The correct heat of hydrogenation order is (p) 1,3-Pentadiene (q) 1,3-Butadiene (r) 2,3-Dimethyl-1, 3-butadiene (s) Propadiene

Solution:

 

 

 

QUESTION: 7

An organic compound on analysis gave C = 48 gm, H =  8 gm and N = 56 gm. Volume of 1.0 g of the compound was found to be 200 ml at NTP. Molecular formula of the compound is

Solution:
*Multiple options can be correct
QUESTION: 8

The most stable resonating structure of following compound is O = 

Solution:

Maximum charge separation stability increases

 

Then and is (D).

*Multiple options can be correct
QUESTION: 9

2.34 The correct resonation structre of 1, 3-butadiene is -

Solution:
*Multiple options can be correct
QUESTION: 10

The correct stable resonating structure of benzene is -

Solution:
QUESTION: 11

Identify the correct sequence according to electronegativity.

Solution:

In the sequence ” F` > OH` > NH2` > CH3`”, F’ is the most stable one and CH3‘ is the least stable one, as the stability of the anions increases on moving towards the right of the periodic table.

QUESTION: 12

Match the following

 

p) m is more
(q) m is less
(r) Larger C– N compared to C – NO2
(s) Larger C – N bond largteer compared to aniline

Solution:

Stearic inhibition of resonance cause no change in bond length.

QUESTION: 13

Match the pKa values with the given compounds

(p) 4
(q) 9
(r) 5
(s) 0.74

Solution:

Remember

NH is acidic instead of basic due to three resonating of  Conjugate base. As Shown in the adjacent diagram 

It shows that conjugate base is very stable. The basic site in phthalimide is 0 not be N atom. Again it is due to resonance stabilisation

QUESTION: 14

Partial reduction of phenyl cyanide with stannous chloride and passing dry HCl gas in ether solution followed by hydrolysis of the aldimine stannic chloride with water to form benzaldehyde is called as which of the following method of preparation of benzaldehyde?

Solution:

Partial reduction of phenyl cyanide with stannous chloride and passing dry HCl gas in ether solution followed by hydrolysis of the aldimine stannic chloride with water to form benzaldehyde is called as Stephan’s reaction.

QUESTION: 15

 The number of sigma and pi-bonds in 1-butene 3-yne are

Solution:
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code