P Block MCQ -1 (Advanced)


20 Questions MCQ Test Chemistry for JEE Advanced | P Block MCQ -1 (Advanced)


Description
This mock test of P Block MCQ -1 (Advanced) for JEE helps you for every JEE entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for JEE P Block MCQ -1 (Advanced) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this P Block MCQ -1 (Advanced) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. JEE students definitely take this P Block MCQ -1 (Advanced) exercise for a better result in the exam. You can find other P Block MCQ -1 (Advanced) extra questions, long questions & short questions for JEE on EduRev as well by searching above.
*Multiple options can be correct
QUESTION: 1

Which of the following oxides are basic ?

Solution:

(A) B2O3(acidic)
(B) Tl2O (basic)
(C) In2O3 (basic)
(D) Al2O3 (ampho)

*Multiple options can be correct
QUESTION: 2

Stability of monovalent and trivalent cations of Ga, In, lie in following sequence :

Solution:

According to inert pair effect
B+3 < Al+3 < Ga+1 < In+3 < Tl+1

*Multiple options can be correct
QUESTION: 3

Which of the following elements do not form carbide ?

Solution:

In & Ga does not form carbide.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 4

Orthoboric acid (H3BO3) and metaboric acid (HBO2) differ in respect of :

Solution:

See theory

*Multiple options can be correct
QUESTION: 5

Which of the given si/are amphoteric ?

Solution:

(A) BeO (ampho)
(B) Ag2O(acidic)
(C) CO2 (basic)
(D) SnO2 (ampho)

*Multiple options can be correct
QUESTION: 6

Decomposition of oxalic acid in presence of conc. H2SO4 gives :

Solution:

*Multiple options can be correct
QUESTION: 7

Which of the following are true about silicones ?

Solution:

*Multiple options can be correct
QUESTION: 8

Which among the following statements are correct ?

Solution:

See theory

*Multiple options can be correct
QUESTION: 9

The metals which produce hydrogen only with very dilute nitric acid are :

Solution:

Mg from H2 with very dil HNO3

*Multiple options can be correct
QUESTION: 10

Which of the following form oxychlorides as precipitate on hydrolysis ?

Solution:

BiCl3 + H2O → BiOCl + 2HCl

QUESTION: 11

When a mixture of sodium carbonate and calcium carbonate is fused with silica at 1500ºC, a liquid consisting silicates of sodium and calcium is formed. When this liquid is cooled, it becomes viscous and eventually ceases to flow. It becomes solid and called glass. By varying the proportions of the three basic ingredients and by adding other substances, the properties of glass can be altered. An approximate formula for ordinary glass may be given as,     

R2O.MO.6SiO2
Where R = Na or K and M = Ca, Ba, Zn and Pb. 
SiO2 may be replaced by Al2O3, B2O3, P2O5

Coloured glasses are obtained by adding certain metallic oxides or salts in the fused mass. Class is attacked by HF and this property is used to make marking on the glass. This is known as etching. 
The glass if cooled rapidly becomes brittle and fragile. The articles of glass are cooled neither very slowly nor very rapidly. The articles are cooled gradually. This process is termed annealing.  

Q.

Annealing is the best described as:

Solution:

See theory

QUESTION: 12

When a mixture of sodium carbonate and calcium carbonate is fused with silica at 1500ºC, a liquid consisting silicates of sodium and calcium is formed. When this liquid is cooled, it becomes viscous and eventually ceases to flow. It becomes solid and called glass. By varying the proportions of the three basic ingredients and by adding other substances, the properties of glass can be altered. An approximate formula for ordinary glass may be given as,     

R2O.MO.6SiO2
Where R = Na or K and M = Ca, Ba, Zn and Pb. 
SiO2 may be replaced by Al2O3, B2O3, P2O5

Coloured glasses are obtained by adding certain metallic oxides or salts in the fused mass. Class is attacked by HF and this property is used to make marking on the glass. This is known as etching. 
The glass if cooled rapidly becomes brittle and fragile. The articles of glass are cooled neither very slowly nor very rapidly. The articles are cooled gradually. This process is termed annealing.  

Q.

A blue colour can be imparted to glass by use of :

Solution:

CoO give blue colour.

QUESTION: 13

When a mixture of sodium carbonate and calcium carbonate is fused with silica at 1500ºC, a liquid consisting silicates of sodium and calcium is formed. When this liquid is cooled, it becomes viscous and eventually ceases to flow. It becomes solid and called glass. By varying the proportions of the three basic ingredients and by adding other substances, the properties of glass can be altered. An approximate formula for ordinary glass may be given as,     

R2O.MO.6SiO2
Where R = Na or K and M = Ca, Ba, Zn and Pb. 
SiO2 may be replaced by Al2O3, B2O3, P2O5

Coloured glasses are obtained by adding certain metallic oxides or salts in the fused mass. Class is attacked by HF and this property is used to make marking on the glass. This is known as etching. 
The glass if cooled rapidly becomes brittle and fragile. The articles of glass are cooled neither very slowly nor very rapidly. The articles are cooled gradually. This process is termed annealing.  

Q.

A special type of glass which contains cerium oxide and does not allow the passage of ultraviolet rays. This glass is used for making lenses. The glass is colled:

Solution:

See theory

QUESTION: 14

Match the Column

Column–I                                                      Column–II

(A) Colemanite                                   (P) Na3AlF6

(B) Cryolite                                         (Q) KAl(SO4)2.12H2O

(C) Bauxite                                         (R) Ca2B6O11.5H2 O

(D) Borax                                            (S) Na2B4O710H2 O

(E) Potash alum                                  (T) Al2O3.2H2O


Solution:
QUESTION: 15

 Match the Column

Column–I                                         Column–II

(A) Cu + dil. HNO3                          (P) NO

(B) Cu + conc. HNO3                      (Q) NO2

(C) Zn + dil. HNO3                          (R) N2O

(D) Zn + conc. HNO3                      (S) Cu(NO3)2

                                                       (T) Zn(NO3)2


Solution:

See theory.

QUESTION: 16

Statement-1 : BF3 is a weaker Lewis acid than BCl3

Statement-2 : BF3 molecule is stabilized to a greater extent than BCl3 by B-F p-bonding


Solution:

However both statements are true and the second statement is the correct explanation of the first statement. BF3 is more stable than BCl3 due to greater extent of p-p back bonding in BF3 due to closer distance between B and F.

QUESTION: 17

Statement-1 : Silicones are hydrophobic in nature.

Statement-2 : Si–O–Si linkages are moisture sensitive.


Solution:
QUESTION: 18

 H3PO3 and are tribasic acids as they contain three hydrogen atoms each.

Statement-2 : Both H3PO3 and H3PO4 are reducing in nature.


Solution:
QUESTION: 19

Statement-1 : H2SO4 forms only one series of salts.

Statement-2 : The molecule of H2SO4 consists of only one oH group.


Solution:
QUESTION: 20

Statement-1 : All the halogens are coloured.

Statement-2 : Halogen molecules absorb some wavelengths of visible light and the electrons are promoted to higher energy molecular orbitals.


Solution: