Retro (Past 13 Year)JEE Main (Alcohols Phenols And Ethers)


12 Questions MCQ Test Chemistry for JEE Advanced | Retro (Past 13 Year)JEE Main (Alcohols Phenols And Ethers)


Description
This mock test of Retro (Past 13 Year)JEE Main (Alcohols Phenols And Ethers) for JEE helps you for every JEE entrance exam. This contains 12 Multiple Choice Questions for JEE Retro (Past 13 Year)JEE Main (Alcohols Phenols And Ethers) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Retro (Past 13 Year)JEE Main (Alcohols Phenols And Ethers) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. JEE students definitely take this Retro (Past 13 Year)JEE Main (Alcohols Phenols And Ethers) exercise for a better result in the exam. You can find other Retro (Past 13 Year)JEE Main (Alcohols Phenols And Ethers) extra questions, long questions & short questions for JEE on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The most suitable reagent for the conversion of 

(JEE Main 2014)

Solution:

Mild oxidising agents like PCC (Pyridinium chlorochromate) are particularly used for the conversion of 

QUESTION: 2

An unknown alcohol is treated with the ‘Lucas reagent' to determine whether the alcohol is primary, secondary or tertiary. Which alcohol reacts fastest and by what mechanism?

(JEE Main 2013)

Solution:

The reaction of alcohol with Lucas reagent is mostly SN1 reaction and the rate of reaction is directly proportional to the stability of carbocation formed in the reaction.
Since, 3° R—OH forms 3° carbocation (most stable) hence, it will react fastest by SN1 reaction.

QUESTION: 3

Consider the follow ing reaction, 

Among the following, which one cannot be formed as a product under any conditions? 

(AIEEE 2011)

Solution:


Options (a), (b) and (d) may be formed but option (c) is never formed.

QUESTION: 4

From amongst the following alcohols the one that would react fastest with conc. HCI and anhydrous ZnCI2 is

Solution:

The reaction of alcohol with cone. HCI and anhydrous ZnCI2 follows SN1 pathway, so greater the stability of carbocation formed, faster is the reaction,2-methylpropan-2-ol gives 3° carbocation. Hence, it reacts rapidly with cone. HCI and anhydrous ZnCI2 (Lucas reagent).

QUESTION: 5

The main product of the following reaction is 

(AIEEE 2010)

Solution:



QUESTION: 6

In the following sequence of reactions, 

the compound D is 

Solution:


QUESTION: 7

Among the following the one that gives positive iodoform test upon reaction with I2 and NaOH is

(AIEEE 2006)

Solution:

For positive iodoform test, alcohol molecule must have 

Thus, iodoform test is given by only (d) while others will not give this test.

QUESTION: 8

Acid catalysed hydration of alkenes except ethene leads to the formation of

(AIEEE 2005)

Solution:

Hydration of ethene gives 1° alcohol (ethanol) while all other alkenes give either 2° or 3° alcohols.



QUESTION: 9

Among the following compounds which can be dehydrated very easily?

(AIEEE 2004)

Solution:

Dehydration of alcohol is in the order 1°< 2° < 3°
Thus (c), a 3° alcohol is dehydrated very easily.

QUESTION: 10

An ether is more volatile than an alcohol having the same molecular formula. This is due to

Solution:

Alcohol has polar H which makes intermolecular H-bondin g possible. Ether is non-polar, hence has no H-bonding. Lack of H-bonding in ether makes it more volatile than alcohol.

QUESTION: 11

During dehydration of alcohols to alkenes by heating with concentrated H2SO4 the initiation step is

(AIEEE 2003)

Solution:

Protonation of —OH is first step. It involves conversion of poor leaving group (—OH)  into good leaving group 

QUESTION: 12

Maximum dehydration takes place in that of

(AIEEE 2002)

Solution:

Dehydration takes place with the formation of more stable carbocation. Among the given compounds, only compound (b) forms conjugated carbocation. Thus, maximum amount of dehydration takes place in compound (b).