Revisal Problems (Past 13 Year) JEE Advanced (Carboxylic Acids & Its Derivatives)


30 Questions MCQ Test Chemistry for JEE Advanced | Revisal Problems (Past 13 Year) JEE Advanced (Carboxylic Acids & Its Derivatives)


Description
This mock test of Revisal Problems (Past 13 Year) JEE Advanced (Carboxylic Acids & Its Derivatives) for JEE helps you for every JEE entrance exam. This contains 30 Multiple Choice Questions for JEE Revisal Problems (Past 13 Year) JEE Advanced (Carboxylic Acids & Its Derivatives) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Revisal Problems (Past 13 Year) JEE Advanced (Carboxylic Acids & Its Derivatives) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. JEE students definitely take this Revisal Problems (Past 13 Year) JEE Advanced (Carboxylic Acids & Its Derivatives) exercise for a better result in the exam. You can find other Revisal Problems (Past 13 Year) JEE Advanced (Carboxylic Acids & Its Derivatives) extra questions, long questions & short questions for JEE on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Only One Option Correct Type

Direction (Q. Nos. 1-10) This section contains 10 multiple choice questions. Each question has four choices (a), (b), (c) and (d), out of which ONLY ONE is correct.

Q.

Reduction of 4-oxobutyric acid, also called succinic semialdehyde, by sodium borohydride followed by aqueous acid gives a C4H6O2 product. This product is which of the following compounds?

Solution:

NaBH4 reduces carbonyls (aldehydes and ketones) but does not reduce carboxylic acid.

QUESTION: 2

Which of the following would not be a useful method for converting a carboxylic acid into an ester derivative?

Solution:

SN2 reaction usually fail to occur at tertiary α-carbon of alkyl halides.

QUESTION: 3

On heating in the presence of bromine, 2, 2-dimethyl-3-oxobutyric acid produces 3-bromo-3-methyl-2-butanone. What unstable intermediate is involved in this reaction?

Solution:

QUESTION: 4

Fischer esterification of mesitoic acid (2, 4, 6-trimethylbenzoic acid) is extremely slow compared with benzoic acid itself. What is the major factor accounting for this difference in reactivity?

Solution:

 The two ortho methyl group makes —COOH highly sterically hinderded for attack of ROH. 

QUESTION: 5

The major product in the following reaction is :

Solution:

In Cross cannizaro reaction, aldehyde group under influence of electron withdrawing group undergo reduction.

QUESTION: 6

What donor and acceptor reactants should be used to prepare the following compound by Claisen condensation?

Solution:

QUESTION: 7

Device a series of reactions to convert ethyl 3-oxobutyrate to ethyl 4-oxopentanoate. Select the reagents and conditions from the following table, listing them in the order of use,

I. sodium ethoxide in ethanol
II. ethanol + acid catalyst and heat
III. H3O+ and heat
IV. CO2 then H3O+
V. Mg in ether
VI. PBr3
VII. NaBH4 in alcohol
VIII. CH2I2 in ether Zn(Cu)
IX. BrCH2CO2C2H5
X. (CH3CO)2O + pyridin

Solution:


QUESTION: 8

Dibutyl amine (C4H9)2NH and anisole (C6H5OCH3), have similar boiling points, and are relatively insoluble in water. How might a mixture of these compounds be separated into pure components?

Solution:

Amine will form salt with HCI and it will be extracted into aqueous layer.

QUESTION: 9

Amines are well known to be stronger bases and nucleophiles than alkenes. Why do enamines, such as 1-dimethylamino cyclopentene, preferentially reacts with electrophiles at a double bond carbon rather than at nitrogen

Solution:

QUESTION: 10

Which of the following substitution would increase rate of base catalysed hydrolysis of the compound shown below?

Solution:

Nitro group at C-4 would increase electrophilicity at carboxyl carbon at C-1.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 11

One or More than One Options Correct Type

Direction (Q. Nos. 11-16) This section contains 6 multiple choice questions. Each question has four choices (a), (b), (c) and (d), out of which ONE or MORE THAN ONE are correct.

Q. 

A carboxylic acid X is treated with bromine (1 mole) in the presence of a little phosphorus. The isolated product is heated with a strong base and then oxidised with O3/Zn - H2O. One of the two oxidation products is a neutral compound which reacts with hydroxylamine to give an oxime; X can be

Solution:





Carbonyls formed from others (a, b) form more than one oximes. 

*Multiple options can be correct
QUESTION: 12

Which one of the following statements is/are true?

Solution:


*Multiple options can be correct
QUESTION: 13

Which of the following reaction will produce isopropyl acetate in the best yield?

Solution:




 

*Multiple options can be correct
QUESTION: 14

When acetic acid is dissolved in H2O18, which of the following species is(are) expected to exist in solution?

Solution:

Exchange of oxygen between acid and water takes place.


*Multiple options can be correct
QUESTION: 15

The expected products(s) in the following reaction is (are)

Solution:

(a) Amides are more stable acid derivative than ester.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 16

The expected product(s) in the following Hofmann’s bromamide reaction is/are

Solution:

In Hofmann's bromamide reaction, no cross-over products are formed.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 17

Statement Type

Direction (Q. Nos. 17 and 18) This section is based on Statement I and Statement II. Select the correct answer from the codes given below.

Q. 

Statement I : Consider the following two amides undergoing Hofmann’s bromamide reaction,





Reaction (I) occur more easily than (II).

Statement II : The rate determining step in Hofmann’s bromamide reaction is unimolecular elimination of bromide (Br-) forming isocyanate

Solution:

Electron releasing methoxy group from para position increases the reactivity in Hofmann's reaction.

QUESTION: 18

Statement I : When one mole of the following compound is treated with one mole of ammonia, the indicated product is formed as the major product.

Statement II : Ester amide is more stable than anhydride amide.

Solution:

In nucleophilic acyl substitution (SNAc), a more reactive acid derivative is always converted into more stable acid derivative.

QUESTION: 19

Comprehension Type

Direction (Q. Nos. 19-24) This section contains 2 paragraphs, each describing theory, experiments, data, etc. Six questions related to the paragraphs have been given. Each question has only one correct answer among the four given options (a), (b), (c) and (d).

Passage I

An organic compound A(C9H6O3) does not react with aqueous solution of NaHCO3 as well as does not change the colour of litmus paper. A on acid hydrolysis gives B(C9H8O4) as major product whereas, Aon treatment with one equivalent of methanol in acidic medium gives C(C10H10O4) as the major product (other minor isomer of C is also formed). B on heating with soda lime gives toluene.

Q. 

The structure of A satisfying the above conditions is

Solution:

A is an ester as it does not gives effervescence with NaHCO3.


QUESTION: 20

Passage I

An organic compound A(C9H6O3) does not react with aqueous solution of NaHCO3 as well as does not change the colour of litmus paper. A on acid hydrolysis gives B(C9H8O4) as major product whereas, Aon treatment with one equivalent of methanol in acidic medium gives C(C10H10O4) as the major product (other minor isomer of C is also formed). B on heating with soda lime gives toluene.

Q. 

The most likely structure of B is

Solution:

A is an ester as it does not gives effervescence with NaHCO3.

QUESTION: 21

Passage I

An organic compound A(C9H6O3) does not react with aqueous solution of NaHCO3 as well as does not change the colour of litmus paper. A on acid hydrolysis gives B(C9H8O4) as major product whereas, Aon treatment with one equivalent of methanol in acidic medium gives C(C10H10O4) as the major product (other minor isomer of C is also formed). B on heating with soda lime gives toluene.

Q. 

The structure of product C is

Solution:

A is an ester as it does not gives effervescence with NaHCO3.


Aliphatic ester is more electrophilic than aromatic ester.

QUESTION: 22

Passage II

Consider the following reaction scheme.

Chiral gives of CO2 with NaHCO3

Q. 

The most likely structure of A is

Solution:

A has a —COOH group as well as it has a chiral centre. Also D (an alcohol) giving iodoform test, it must have a —CH(OH)CH3 group.


QUESTION: 23

Passage II

Consider the following reaction scheme.

Chiral gives of CO2 with NaHCO3

Q. 

Which of the following regarding B is not true?

Solution:

A has a —COOH group as well as it has a chiral centre. Also D (an alcohol) giving iodoform test, it must have a —CH(OH)CH3 group.

B is chiral compound, shown in solution of Q. No. (22).

QUESTION: 24

Passage II

Consider the following reaction scheme.

Chiral gives of CO2 with NaHCO3

Q. 

The structure of C and D respectively are

Solution:

A has a —COOH group as well as it has a chiral centre. Also D (an alcohol) giving iodoform test, it must have a —CH(OH)CH3 group.

Both C and D are shown above in solution of Q. No. (22).

QUESTION: 25

Matching List Type

Direction (Q. Nos. 25 and 26) Choices for the correct combination of elements from Column I and Column It are given as options (a), (b), (c) and (d), out of which one is correct.

Q. 

Match the reactions from Column I with their major products from Column II and mark the correct option from the codes given below.

Solution:

(i) Reaction proceeds by alkyl-oxygen cleavage dut to formation of a stable  carbocation.


(iv) Either of  COOH may under decarboxlation.

QUESTION: 26

Match the reactions from Column I with their major products from the Column II and mark the correct option from the codes given below.

Solution:

(i) No cross-over product is formed.
(ii) Nucleophlic attack may occour from either nitrogen of hydrazoic acid (N3H)
(iii) P is formed by Claisen condensation of ethylacetate while Q is formed by nucleophlic attack of -CH2COOC2Hon ethyl propanoate.

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 27

One Integer Value Correct Type

Direction (Q. Nos. 27-30) This section contains 4 questions. When worked out will result in an integer from 0 to 9 (both inclusive).

Q. 

An organic acid X has m olecular form ula C8H16O2. X on heating with NH3 forms Y. Y on treatment with alkaline Br2 solution forms Z. Z on treatment with nitrous acid followed by heating with concentrated H2SO4 solution gives 2, 4-dimethyl-2-pentene. How many different acids X can satisfy the above mentioned condition?


Solution:


All of the above shown acids satisfy the given condition

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 28

How many different isomers exist for C4H11N ?


Solution:


*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 29

If a mixture containing ethyl acetate and ethyl propanoate is refluxed with C2H5ONa / C2H5OH, ester condensation takes place. How many different condensation would be formed?


Solution:


*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 30

How many of the following gives visible change when treated with nitrous acid (NaNO2 + HCI)?
i. CH3CH2CH2NH2
ii. CH2CH2NHCH3

v. CH3CH2CONH2
vi. CH3CH2CH(CH3)NO2
vii. CH3CH2N(CH3)2

ix. CH3COOC2H5 


Solution:

Only primary and secondary amines (i, ii, iv and viii) give visible change with nitrous acid.