Surface Chemistry MCQ - 1 (Advanced)


20 Questions MCQ Test Chemistry for JEE Advanced | Surface Chemistry MCQ - 1 (Advanced)


Description
This mock test of Surface Chemistry MCQ - 1 (Advanced) for JEE helps you for every JEE entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for JEE Surface Chemistry MCQ - 1 (Advanced) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Surface Chemistry MCQ - 1 (Advanced) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. JEE students definitely take this Surface Chemistry MCQ - 1 (Advanced) exercise for a better result in the exam. You can find other Surface Chemistry MCQ - 1 (Advanced) extra questions, long questions & short questions for JEE on EduRev as well by searching above.
*Multiple options can be correct
QUESTION: 1

Which of the following is/are correct statements

Solution:

When liquid is dispersed in liquid it is called emulsion.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 2

Which statement(s) is /are correct ?

Solution:

Physical adsorption is due to vander waal force net by free valency.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 3

Which of the following is/are correct for aq. lyophilic sols ?

Solution:

Refer properties of lyophillic sols.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 4

Which statement(s) is /are correct

Solution:

Gold number is the index of protective power of lyophillic colloidal  for standard gold sol.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 5

Colloidal solution can be purified by

Solution:
*Multiple options can be correct
QUESTION: 6

Coagulation of colloids can be achieved by

Solution: Coagulation is the destabilization of Colloids by neutralizing the electric charge of the dispersed phase particles, which results in aggregation of the colloidal particles.Addition of an electrolyte to the colloid. The colloidal particles are neutralized by the oppositely charged electrolyte ions.
QUESTION: 7

Whenever a mixture of gases is allowed to come in contact with a particular adsorbent under the same conditions, the more strong adsorbate is adsorbed to greater extent irrespective of its amount present, e.g. H2O is adsorbed to more extent on silica gel than N2 and O2. This shows that some adsorbates are preferentially adsorbed. It is also observed that preferentially adsorbable adsorbent can displace a weakly adsorbed substance from the surface of an adsorbent.

Q.

Which of the gas can displace remaining all the gases.

Solution:

Co can displace remaining gas as CO involve dipole-dipole interation but O2, N2, H2 involves london force which is weakest in nature & hence CO as more tendency as adsorption.

QUESTION: 8

Whenever a mixture of gases is allowed to come in contact with a particular adsorbent under the same conditions, the more strong adsorbate is adsorbed to greater extent irrespective of its amount present, e.g. H2O is adsorbed to more extent on silica gel than N2 and O2. This shows that some adsorbates are preferentially adsorbed. It is also observed that preferentially adsorbable adsorbent can displace a weakly adsorbed substance from the surface of an adsorbent.

Q.

 When temperature is increased

Solution:

As per Le chatelier principle increase in temperature causes deadsorption.

QUESTION: 9

Whenever a mixture of gases is allowed to come in contact with a particular adsorbent under the same conditions, the more strong adsorbate is adsorbed to greater extent irrespective of its amount present, e.g. H2O is adsorbed to more extent on silica gel than N2 and O2. This shows that some adsorbates are preferentially adsorbed. It is also observed that preferentially adsorbable adsorbent can displace a weakly adsorbed substance from the surface of an adsorbent.

Q.

Activated charcoal is prepared by

Solution:

Activated charcoal is more porous & hence adsorbs gases quantitively.

QUESTION: 10

The clouds consist of charged particles of water dispersed in air. Some of them are + vely charged, others are negatively charged. When + vely charged clouds come closer they have cause lightening and thundering whereas when + ve and -ve charged colloids closer they cuase heavy rain by aggregation of minute particles. It is possible to cause artificial rain by throwing electrified sand or silver iodide from an aeroplane and thus coagulation the mist hanging in air.

Q.

When excess of AgNO3 is treated with KI solution, Agl forms

Solution:

AgI adsorbs Ag+ ion from excess AgNO3 & forms AgI/Ag+ +ve charge colloidal particle.

QUESTION: 11

The clouds consist of charged particles of water dispersed in air. Some of them are + vely charged, others are negatively charged. When + vely charged clouds come closer they have cause lightening and thundering whereas when + ve and - ve charged colloids closer they cuase heavy rain by aggregation of minute particles. It is possible to cause artificial rain by throwing electrified sand or silver iodide from an aeroplane and thus coagulation the mist hanging in air.

Q.

Clouds are colloids solution of

Solution:

Clouds are colloidal solution due to presence of liquid in gas.

QUESTION: 12

The clouds consist of charged particles of water dispersed in air. Some of them are + vely charged, others are negatively charged. When + vely charged clouds come closer they have cause lightening and thundering whereas when + ve and - ve charged colloids closer they cuase heavy rain by aggregation of minute particles. It is possible to cause artificial rain by throwing electrified sand or silver iodide from an aeroplane and thus coagulation the mist hanging in air.

Q.

Electrical chimneys are made on the principle of

Solution:

Electrical chimneys are based on the principle of charged nature of smoke.

QUESTION: 13

Assertion : Isoelectric point is pH at which colloidal can move towards either of electrode

Reason : At isoelectric point, colloidal particles become electrically neutral.

Solution:
QUESTION: 14

Assertion : When AgNO3 is treated with excess of potassium iodie, colloidal particles gets attracted towards anode.

Reason : Precipitate adsorb common ion (excess) and thus become charged.

Solution:

AgI/I colloidal particles are formed.

QUESTION: 15

Assertion : For adsorption ΔG, ΔH, ΔS all have - ve values

Reason : Adsorption is a spontaneous exothermic process in which randomness decreases due to force of attraction between adsorbent and adsorbate.

Solution:

ΔS = 0

QUESTION: 16

Assertion : A gas with higher critical temperature gets adsorbed to more extent than a gas with lower critical temperature.

Reason : The easily liquifiable gases get adsorbed to more extent.

Solution:

Extent at adsorption ∞ critical temperature µ case of liquification

QUESTION: 17

Assertion : Physical adsorption of molecules on the surface requires activation energy. 

Reason : Heat of adsorption is –ve.

Solution:

Refer theory

QUESTION: 18

Match the Column

Column -I                                                                       Column - II

(A) Both Dispersed phase(DP) and Dispersion                    (P) Milk

Medium (DM) are in same physical state

(B) DP and DM are in different Physical state                     (Q) Fog

(C) DM is liquid                                                                  (R) Smoke

(D) DP is liquid                                                                  (S) Foam


Solution:
QUESTION: 19

Among the electrolytes Na2SO4, CaCl2, Al2(SO4)3 and NH4Cl, the most effective coagulating agent for Sb2S3 sol is

Solution:
QUESTION: 20

 Column I                                        Column II

A. Electrophoresis                            P. Movement of molecules of D M

B. Electro-Osmosis                          Q.Mechanical property

C. Tyndall effect                                R. Optical property

D. Brownian movement                      S. Determination of charge on colloidal particle


Solution: