Important Questions (1 mark): Electoral Politics


20 Questions MCQ Test Polity and Constitution (Prelims) by IAS Masters | Important Questions (1 mark): Electoral Politics


Description
Attempt Important Questions (1 mark): Electoral Politics | 20 questions in 20 minutes | Mock test for Class 9 preparation | Free important questions MCQ to study Polity and Constitution (Prelims) by IAS Masters for Class 9 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Which is the new reform introduced in the electoral process by the Election Commission?

Solution:

Electronic Voting Machine ( EVM ) is an electronic device for recording votes. This will enable the voter to cast his vote by pressing the blue button on the Balloting Unit against the candidate and symbol of his choice.

QUESTION: 2

Who has given the slogan ‘Garibi Hatao’?

Solution:

The Congress party led by Indira Gandhi gave the slogan of Garibi Hatao (Remove poverty) in the Lok Sabha elections of 1971. The party promised to reorient all the policies of the government to remove poverty from the country.

QUESTION: 3

Which of these is not a good reason to say that Indian elections are democratic?

Solution:
We can say that Indian Elections are democratic  as:-
1) every citizen in India above the age of 18 have voting rights iirrespective of their age, gender, cast, religion etc.
2) people have the right to protest and take actions against government when they are not satsatisfied with the current government rule. Then cay even vote them out of office at the time of election. 
QUESTION: 4

Which of the following statements is against the democratic process of elections? 

Solution:

The spirit of democracy means government by the people , for the people and to the people. Therefore, giving right to vote is foremost criteria to hold on.

QUESTION: 5

Following is a weakness (challenge to) Indian election system: 

Solution:
Misuse of official machinery:
Though some steps have been taken by the Election Commission and the election laws to check the misuse of official machinery during the elections, yet the ruling party makes use of government servants, vehicles and discretionary grants to win the voters in their favour.
QUESTION: 6

Members of Election Commission are appointed by ?

Solution:  In India, Members of Election Commission are appointed by the President on the advice of the Prime Minister who is advised by the Council of Ministers. Hence, 'A' is the correct answer.
QUESTION: 7

Which of the following does not include election procedure? 

Solution:

Booth Capturing is a practice carried out by members of a political party during an election, that involves staying in a polling booth for long periods of time, stopping people entering who are registered to vote, and voting in their place in order to give the party an unfair advantage.

QUESTION: 8

Which one of the following provisions fails to ensure fair and equal chance to compete to candidates and political parties?

Solution:

For ensuring that there is just ways to function there should be proper guidelines and therefore mandated code of conduct.

QUESTION: 9

Which among the following is not correct? 

Solution:

When the five-year limit is up, or the legislature has been dissolved and new elections have been called, the Election Commission puts into effect the machinery for holding an election. The Commission normally announces the schedule of elections in a major Press Conference a few weeks before the formal process is set in motion. A separate date for counting is fixed and the results declared for each constituency by the concerned Returning Officer.

QUESTION: 10

The number of Lok Sabha Constituencies in India at present is:

Solution:

There are currently 543 constituencies in Lok Sabha. Maximum size of Lok Sabha as outlined in the Constitution of India is 550 in which 530 members represent people of the states of India and 20 members representing people from the Union Territories on the basis of their population.

QUESTION: 11

The voter’s list is also known as: 

Solution:

The electoral roll is a list of persons who are eligible to vote in a particular electoral district and who are registered to vote, if required in a particular jurisdiction.

QUESTION: 12

Which of the following statements regarding elections and election commission hold true ?
(i) Election Commission of India has enough powers to conduct free and fair elections in the country.
(ii) There is a high level of popular participation in the elections in our country.
(iii) It is very easy for the party in power to win an election.
(iv) Many reforms are needed to make our elections completely free and fair.

Solution:

The party in power often loses elections. It is always the anti-incumbency factor working against it.

QUESTION: 13

During election the voters make many choices. Select the correct options. 

Solution:

The voters choose their government. They choose who will govern them and make rules and policies for their governance and betterment.

QUESTION: 14

What is the age of a person who can contest election for Lok Sabha in India?

Solution: Article 84 (b) of Constitution of India provides that the minimum age for becoming a candidate for Lok Sabha election shall be 25 years. Similar provision exists for a candidate to the Legislative Assemblies vide Article 173 (b) of the Constitution read with Sec. 36 (2) of the R. P. Act, 1950.
QUESTION: 15

In Democracy Elections are important because :

Solution:

The nature of democracy is that elected officials are accountable to the people, and they must return to the voters at prescribed intervals to seek their mandate to continue in office. For that reason most democratic constitutions provide that elections are held at fixed regular intervals.

QUESTION: 16

Which of the following is not allowed while carrying out an election campaign?

Solution:

The elections should be free and fair. Use of money or muscle power are considered unfair means of campaigning.

QUESTION: 17

By-Election is the election which is held ?

Solution: In the UK a writ for a by-election must be issued within three months of a vacancy arising. In the United States, special elections are held when a seat in the House of Representatives, state legislature, or local legislature becomes vacant.
QUESTION: 18

Elections in India for Parliament and State Legislatures are conducted by ?

Solution:
QUESTION: 19

The number of seats reserved for scheduled caste in Lok Sabha is: 

Solution:

A total of 131 seats (24.03%) are reserved for representatives of Scheduled Castes (84) and Scheduled Tribes (47).

QUESTION: 20

Who appoints the Chief Election Commissioner (CCE) of India?

Solution: The Chief election commission of India is appointed by the president on the recommendation of council minister of India under article 324(2) constitution of India.
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code