Test: Alternative Centres Of Power- 1


10 Questions MCQ Test Polity and Constitution (Prelims) by IAS Masters | Test: Alternative Centres Of Power- 1


Description
Attempt Test: Alternative Centres Of Power- 1 | 10 questions in 10 minutes | Mock test for UPSC preparation | Free important questions MCQ to study Polity and Constitution (Prelims) by IAS Masters for UPSC Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

WTO stands for

Solution:

The World Trade Organisation (WTO) is the only global international organisation dealing with the rules of trade between nations.

QUESTION: 2

In which year ASEAN was established?

Solution:

ASEAN was established in 1967 by five countries of south east Asian region — Indonesia, Malaysia, the Philippines, Singapore and Thailand — by signing the Bangkok Declaration. One of objective of ASEAN was to accelerate economic growth and through that ‘social progress and cultural development’.

QUESTION: 3

EURATOM is known as

Solution:

The Euratom Treaty establishing the European Atomic Energy Community (Euratom) was initially created to coordinate the Member States' research programmes for the peaceful use of nuclear energy. The Euratom Treaty today helps to pool knowledge, infrastructure, and funding of nuclear energy.

QUESTION: 4

Which of the following is the only country that suffered the destruction caused by nuclear bombs?

Solution:

In spite of this, Japan is the second largest economy.

QUESTION: 5

In January 2007, the two countries that joined EU were

Solution:

Britain and Denmark joins EU in 1973 January, Italy and France in 1951 April and Finland and Sweden joins EU in 1995 January.

QUESTION: 6

The second largest contributor to the regular budget of the UN is

Solution:

The current contributions scale, valid for 2019 to 2021, was adopted by the UN General Assembly in December 2018. The four largest contributors to the United Nations – the US (22% of the UN budget), China (12.005%), Japan (8.564%) and Germany (6.090%) – together finance some 49% of the entire UN budget.

QUESTION: 7

What is the name given to the 13 members of the European Union who have adopted Euro?

Solution:

The zone of 13 member countries where 'Euro' is being used is called Euro zone.

QUESTION: 8

ASEAN stands for ___________.

Solution:

ASEAN is a geo-political and economic organisation of 10 countries located in Southeast Asia. It was formed on August 8, 1967.

QUESTION: 9

The European Economic Community was formed in 1958 by

Solution:

The countries are France, Italy, West Germany, Belgium, Netherlands and Luxembourg.

QUESTION: 10

The major landmark in the Indo-China relations was

Solution:

Rajiv Gandhi visited China in 1988 which improved Indo-China relations.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code