Test: Constitution As A Living Document


10 Questions MCQ Test Polity and Constitution (Prelims) by IAS Masters | Test: Constitution As A Living Document


Description
Attempt Test: Constitution As A Living Document | 10 questions in 10 minutes | Mock test for UPSC preparation | Free important questions MCQ to study Polity and Constitution (Prelims) by IAS Masters for UPSC Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Article 368 of Indian constitution provides that

Solution:
QUESTION: 2

Amendment in our constitution can be effected:

Solution:

Amendment in our constitution can be effected according to the provision laid down in the constitution.

QUESTION: 3

When was the Indian Constitution was adopted and enacted?

Solution:

The Constitution of India was adopted on 26 November 1949. Its implementation formally started from 26 January 1950.

QUESTION: 4

The Indian constitution guaranteed the civil liberties that curtail the misuse of power by the...

Solution:

Civil liberties are invoked to limit the coercive power of the state: for example, freedom from arbitrary arrest, or detention,  freedom of speech; freedom of lawful assembly; freedom of association and of movement; etc

QUESTION: 5

According to the Indian Constitution, money bills can be introduced in:

Solution:

According to the Indian Constitution, money bills can be introduced in the Lok Sabha only.

QUESTION: 6

Political equality means every citizen should be given

Solution:

Political Equality is an important component of just and egalitarian society. It incorporates the basic human rights like right to vote, freedom of expression, movement and association, freedom of speech, etc.

QUESTION: 7

The amendment of the constitution can be initiated in

Solution:

Article 368 of the Indian constitution states the power of the Parliament to amend the Constitution and procedure.

QUESTION: 8

In the law making process in India, the bill is put to vote in both Houses of the Parliament after the __________

Solution:

In the law making process in India, the bill is put to vote in both Houses of the Parliament after the third reading.

QUESTION: 9

Democracy is considered better than the old feudal system because:

Solution:

Democracy is considered better than the old feudal system because it is more expressive of the people’s will.

QUESTION: 10

Which of the following, fundamental right of the Indian Constitution has been reinterpreted recently?

Solution:

Right to life is not just freedom from physical threat; the meaning of right to life has been expanded to include right to fresh air, safe and clean drinking water, good health and sanitation, right to dignity and privacy.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code