Test: Democracy In The Contemporary World Concepts - 2


20 Questions MCQ Test Polity and Constitution (Prelims) by IAS Masters | Test: Democracy In The Contemporary World Concepts - 2


Description
This mock test of Test: Democracy In The Contemporary World Concepts - 2 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Democracy In The Contemporary World Concepts - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Democracy In The Contemporary World Concepts - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Democracy In The Contemporary World Concepts - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Democracy In The Contemporary World Concepts - 2 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

When did the British colonies in America declare themselves independent?

Solution:
The Declaration of Independence, 1776. By issuing the Declaration of Independence, adopted by the Continental Congress on July 4, 1776, the 13 American colonies severed their political connections to Great Britain. The Declaration summarized the colonists' motivations for seeking independence.
QUESTION: 2

What is meant by Universal Adult Franchise?

Solution:

Universal Adult Franchise means that the right to vote should be given to all adult citizens without the discrimination of caste, class, colour, religion or gender. It is based on equality, which is a basic principle of democracy.

QUESTION: 3

When did Ghana become independent and from whom?

Solution: The 1956 election returned the Convention People's Party (CPP) to power with 71 of the 104 seats in the Legislative Assembly. Ghana became an independent state on March 6, 1957, when Britain relinquished its control over the Gold Coast and Ashanti, the Northern Territories Protectorate, and British Togoland.
QUESTION: 4

After Independence, who became the first Prime Minister and then the President of Ghana?

Solution:
QUESTION: 5

By 2005, about how many countries were holding multi-party elections in the world?

Solution:

Many of these countries became democracies immediately after the end of the Second World War in 1945. By 2005, about 140 countries were holding multi-party elections. This number was higher than ever before.

QUESTION: 6

When did Myanmar attain independence and what type of government did it adopt?

Solution: On 4 January 1948, the nation became an independent republic, named the Union of Burma, with Sao Shwe Thaik as its first President and U Nu as its first Prime Minister. Unlike most other former British colonies and overseas territories, Burma did not become a member of the Commonwealth.
QUESTION: 7

Which award has been won by Suu Kyi?

Solution:

Aung San Suu Kyi is a Burmese politician, diplomat, author, and a 1991 Nobel Peace Prize laureate. The first and incumbent State Counsellor of Myanmar, she is also the leader of the National League for Democracy and played a vital role in the state's transition from military junta to partial democracy. 

QUESTION: 8

Who is the Chief Administrative Officer of the U.N.?

Solution:
QUESTION: 9

Which organ of the U.N. is responsible for maintaining peace and security among the countries?

Solution:
QUESTION: 10

Name the body of the U.N. which acts like a Parliament.

Solution:
QUESTION: 11

How many members does the Security Council consist of ?

Solution:

The Council is composed of 15 Members: Five permanent members: China, France, Russian Federation, the United Kingdom, and the United States, and ten non-permanent members elected for two-year terms by the General Assembly (with end of term year): Belgium (2020)

QUESTION: 12

Name the five permanent members of the Security Council.

Solution:
QUESTION: 13

Which country contributes most of the money to U.N.?

Solution:
QUESTION: 14

The President of the World Bank has always been from

Solution: First of all Jim Yong Kim is the president of world bank. he has always been an american citizen and has been chosen by united states [USA]. the world bank was created in the year 1944.
QUESTION: 15

Who was Wolfowitz?

Solution:

C is the correct option.Paul Dundes Wolfowitz is an American political scientist and diplomat who served as the 10th President of the World Bank, U.S. Deputy Secretary of Defense, U.S. Ambassador to Indonesia, and former dean of Johns Hopkins SAIS. He is currently a visiting scholar at the American Enterprise Institute.

QUESTION: 16

Which party ruled Iraq since 1968?

Solution:
QUESTION: 17

In which year did Saddam Hussein become the President of Iraq? Which type of government did he set up?

Solution:

Sadam was the fifth President of Iraq from 16 July 1979 . Saddam Hussein was a secularist who rose through the Baath political party to assume a dictatorial presidency. Under his rule, segments of the populace enjoyed the benefits of oil wealth, while those in opposition faced torture and execution.

QUESTION: 18

What is the territory under the immediate political control of another state called?

Solution:
A colony is a territory under the immediate political control of a state” while. A territory is a defined area, including land and waters, considered to be a possession of a person, organization [or nation state]”.
With such a definition, I begin to see why the concept of a ‘territory” contrasted with the concept of a “colony” is a bit difficult to determine historically.  That is, a territory was often previously a colony of the current protector or possessor of the “territory”. (In other cases, the protected territory came into the hands of another state after one state gave up its colony or former colony to the United Nations or some other organization or regime.)
QUESTION: 19

Which one of the following does not lead to the spread of democracy?

Solution:
An invasion is a military offensive in which large parts of combatants of one geopolitical entity aggressively enter territory controlled by another such entity, generally with the objective of either conquering, liberating or re-establishing control or authority over a territory, forcing the partition of a country, altering the established government or gaining concessions from said government, or a combination thereof. An invasion can be the cause of a war, be a part of a larger strategy to end a war, or it can constitute an entire war in itself. 
QUESTION: 20

Use one of the following statements to complete the sentence : Democracy in the international organisations requires that ...

Solution:

Democratic rights in international organizations is where every country is equal. The international organization should be fair with every country in terms of freedom of speech and all the countries should be allowed to express their opinion.

The organizations should have respect for minority rights and freedom of judiciary. The countries should operate within the systems and put up their grievances against the system in a legal manner.