Test: Federalism


10 Questions MCQ Test Polity and Constitution (Prelims) by IAS Masters | Test: Federalism


Description
Attempt Test: Federalism | 10 questions in 10 minutes | Mock test for UPSC preparation | Free important questions MCQ to study Polity and Constitution (Prelims) by IAS Masters for UPSC Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

The State Reorganisation Commission recommended the creation of

Solution:

The States Reorganisation Act of 1956 made major reform in the boundaries and governance of India's states and territories. The act reorganized the boundaries of India's states along linguistic lines.

QUESTION: 2

According to the Constitution, India is a

Solution:

According to the Constitution, India is a union of states.

QUESTION: 3

Article 356 of the Indian Constitution deals with:

Solution:

The President can proclaim President's rule in a state on the recommendation of a Governor, if he/she is satisfied that the constitutional machinery of a state has broken down.

QUESTION: 4

Caribbean community was established by

Solution:

Treaty of Chaguaramas established the Caribbean Community including the Caribbean Single Market and Economy which was signed by Barbados, Guyana, Jamaica and Trinidad and Tobago on 4th July, 1973.

QUESTION: 5

Which state of India used to have its own constitution:

Solution:

Under Article 370 Jammu and Kashmir had a special status among states of India and it has its own constitution.

QUESTION: 6

Residuary powers are vested with

Solution:

Parliament can make laws on all those subjects that are not included in any of the three lists, i.e., union, state, and concurrent list.

QUESTION: 7

"The Constitution of India is neither purely federal nor unitary but it is a combination of both. It is a composite state of a novel type." The quote is given by

Solution:

The Indian constitution is federal in structure but unitary in spirit. Indian Union of States is characterized by Unitarian Federalism.

QUESTION: 8

Appointment of the Governor is dealt under the article

Solution:

The Governor of a state is appointed by the President. The same person can hold the post of Governor for more than one state.

QUESTION: 9

The concept of separate, sovereign national and state governments is known as

Solution:

Unlike a unitary state, sovereignty is constitutionally split between at least two territorial levels so that units at each level have final authority and can act independently of the others in some area.

QUESTION: 10

The union territory that was given a special status in the year 1991 was

Solution:

Delhi was made the National Capital Territory in 1991 and is on its way to statehood.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code