Test: Rise Of Popular Movements


10 Questions MCQ Test Polity and Constitution (Prelims) by IAS Masters | Test: Rise Of Popular Movements


Description
Attempt Test: Rise Of Popular Movements | 10 questions in 10 minutes | Mock test for UPSC preparation | Free important questions MCQ to study Polity and Constitution (Prelims) by IAS Masters for UPSC Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Chipko Movement started in which of the following states?

Solution:

The Chipko Movement was started by a group of peasants in the Uttarakhand region of India who acted to prevent the felling of trees and reclaim their traditional forest rights that were threatened by the contractor system of the state Forest Department.

QUESTION: 2

In which state the Chipko movement started?​

Solution:

The movement began when the forest department refused permission to the villagers to fell ash trees for making agricultural tools. But forest areas were given to the private owners. Villagers protested this.

QUESTION: 3

On what issue the villagers related to Chipko movement protested?

Solution:

Villagers protested against the practices of commercial logging that the government had permitted. The movement began when the forest department refused permission to the villagers to fell ash trees for making agricultural tools. But forest areas were given to the private owners for logging.

QUESTION: 4

One of the most successful social movement of eighties was

Solution:

The farmer's movements were one of the most successful movements of the eighties.

QUESTION: 5

Anti-Arrack Movement demanded the ban on the

Solution:

The Anti-Arrack Movement started in Andhra Pradesh. It demanded a ban on the sale of alcohol.

QUESTION: 6

What was the very novel aspect of the Chipko movement?

Solution:

Women’s active participation in the Chipko agitation was a very novel aspect of the movement. Women held sustained agitations against the habit of alcoholism and broadened the agenda of the movement to cover other social issues.

QUESTION: 7

The non-political organization ‘Bharatiya Kisan Union’ was formed by

Solution:

Mahendra Singh Tikait is a popular Indian leader of farmer's from Western Uttar Pradesh in India. He has led a number of mass Kisan movements against the state and central governments in India to support the rights of the farmers.

QUESTION: 8

Mazdoor Kisan Shakti Sangathan started in 1990 in

Solution:

Mazdoor Kisan Shakti Sangathan (MKSS) is a grassroots organization that was formed in 1990, working in rural Rajasthan, India. Its objective was to use modes of struggle and constructive action for changing the lives of its primary constituents — the rural poor. It was the pioneer of the right to information movement in India. It is a a non-party people’s process working towards a just and equitable society. The organisation played a crucial role making Right to Information Act.

QUESTION: 9

Dalit Panthers is a:

Solution:

The correct option is A.

The Dalit Panthers are a social organisation that seeks to combat caste discrimination. The organisation was founded by Namdeo Dhasal and J. V. Pawar on 29 May 1972 in the Indian state of Maharashtra.

QUESTION: 10

In early 1990s, the BKU pressurised the state to accept its

Solution:

In early 1990s, the Bhartiya Kisan Union (BKU) succeeded in getting some of the economic demands accepted.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code