Test: Market Equilibrium - 2


20 Questions MCQ Test Economy and Indian Economy (Prelims) by Shahid Ali | Test: Market Equilibrium - 2


Description
This mock test of Test: Market Equilibrium - 2 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Market Equilibrium - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Market Equilibrium - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Market Equilibrium - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Market Equilibrium - 2 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Deficient demand occurs when

Solution:

Deficient demand refers to the situation when aggregate demand (AD) is less than the aggregate supply (AS) corresponding to full employment level of output in the economy.

QUESTION: 2

At Equilibrium price

Solution:
QUESTION: 3

The equilibrium price is determined by

Solution:
QUESTION: 4

Market equilibrium is a situation when

Solution:
QUESTION: 5

The factor that causes a change in quantity demanded is

Solution:
QUESTION: 6

The factor that causes a change in quantity supplied is

Solution:
QUESTION: 7

The factor that causes a change in demand is

Solution:
QUESTION: 8

The factor that causes a change in supply is

Solution:

Supply is not constant over time. It constantly increases or decreases. Whenever a change in supply occurs, the supply curve shifts left or right. There are a number of factors that cause a shift in the supply curve: input prices, number of sellers, technology, natural and social factors, and expectations

QUESTION: 9

A rise in the price of the complementary good leads to

Solution:

Complementary good or complement is a good with a negative cross elasticity of demand, in contrast to a substitute good. This means a good's demand is increased when the price of another good is decreased. ... When two goods are complements, they experience joint demand.
A complementary good is a good whose use is related to the use of an associated or paired good. Two goods (A and B) are complementary if using more of good A requires the use of more of good B. For example, the demand for one good (printers) generates demand for the other (ink cartridges).

QUESTION: 10

An imposition of tax on a good leads to

Solution:

The correct option is C.

Supply of goods are inversely related with cost of production. This means higher the cost of production , lower will be supply of goods as the profits will reduce. Increase in taxes will increase cost of production and reduce the profits for the firms  , so they will supply less goods .Hence the supply curve will shift towards the left. Also since the prices of the goods will increase, demand for goods will decrease. Hence the demand curve will shift towards the left.

QUESTION: 11

A fall in the price of the good for a seller leads to

Solution:

Price is what the producer receives for selling one unit of a good or service. A rise in price almost always leads to an increase in the quantity supplied of that good or service, while a fall in price will decrease the quantity supplied.

QUESTION: 12

Unfavorable change in the taste for a good leads to

Solution:

The demand curve contracts due to changes in price.The correct option is D.

QUESTION: 13

Market for a good is in equilibrium. An increase in demand for the good will

Solution:

The correct option is A.

Market for a good is in equilibrium . This means that demand for good is equal to supply of good at a given price. So if the demand increases then the supply fails to meet the whole demand, as a result the supply is less than demand. So the prices will increase so that demand decreases and demand is met by supply.

QUESTION: 14

Market for a good is in equilibrium. A decrease in demand for the good will

Solution:
QUESTION: 15

Market for a good is in equilibrium. An increase in supply for the good will

Solution:

According to basic economic theory, the supply of a good will increase when its price rises. Conversely, the supply of a good will decrease when its price decreases. There's also price elasticity of demand. This measures how responsive the quantity demanded is affected by a price change.

QUESTION: 16

Market for a good is in equilibrium. A decrease in supply for the good will

Solution:

A decrease in demand and an increase in supply will cause a fall in equilibrium price, but the effect on equilibrium quantity cannot be determined. ... For any quantity, consumers now place a lower value on the good, and producers are willing to accept a lower price; therefore, price will fall.

QUESTION: 17

Market for a good is in equilibrium. An increase in demand for the good will

Solution:
QUESTION: 18

Market for a good is in equilibrium. An increase in supply for the good will

Solution:
QUESTION: 19

Market for a good is in equilibrium. An increase in the price of the good will

Solution:
QUESTION: 20

Market for a good is in equilibrium. A decrease in price for the good will

Solution:

When only price will decrease or increase then moment will occur and other factors being constant.

Related tests