Test: People As Resource - 2


15 Questions MCQ Test Economy and Indian Economy (Prelims) by Shahid Ali | Test: People As Resource - 2


Description
This mock test of Test: People As Resource - 2 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for UPSC Test: People As Resource - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: People As Resource - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: People As Resource - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: People As Resource - 2 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Why is literacy rate is low in the females?

Solution:

Society thinks that women are just for doing household works and for taking care of their families. they don't think that women can also do jobs or can stand equal to a man . that's y women or females donot get equal education opportunity.

QUESTION: 2

Which state has highest literacy rate as per 2001?

Solution:

The sex ratio according to 2001 census was even less. There were only 933 females per 1000 males. While Kerala had the highest sex ratio of 1058, the lowest sex ratio was found in Haryana which was as low as 861 females per thousand males. The literacy rate in India was 65.38 percent. The percentage of males in the total literacy rate was 75.85 % whereas it was 54.16% for the females. Kerala had the highest literacy rate of 90.92 percent even then whereas Bihar was the state with the least number of literates. It only had 47.53 per cent literates.

QUESTION: 3

Which of the following is a significant step towards providing basic education to the children in the age group of 6-14 years?

Solution:

Sarva Shiksha Abhiyan or SSA, is an Indian Government programme aimed at the universalisation of elementary education "in a time bound manner", as mandated by the 86th Amendment to the Constitution of India making free and compulsory education to children between the ages of 6 to 14 (estimated to be 205 million children in 2001) a fundamental right. The programme was pioneered by former Indian Prime Minister Atal Bihari Vajpayee.

QUESTION: 4

Market activity known as production for

Solution:

In a general sense, market production refers to the production of a product or service which is intended for sale at a money-price in a market. The product or service in principle has to be tradable for money.

QUESTION: 5

Increase in longevity of life is an indicator of

Solution:

A lifestyle of wellness is an indicator of longevity. People who adopt a lifestyle to eat healthy diets, rest, exercise, sleep enough hours, manage stress, enjoy sexuality and have a spiritual life are more likely to live longer. Countries or communities that offer such environment are usually populated by people who live longer and have less illnesses. As countries and communities develop, life expectancy improves. Good healthcare, and a healthy environment increase longevity. People who move to an enviroment of a lifestyle of wellness will enjoy a happier and healthier longevity.

QUESTION: 6

What is Self-consumption is called

Solution:

Non-market Activities: When some product or service is produced for self-consumption, it is called non-market activity. If a farmer produces just enough to meet his family needs, then his activity is a non-market activity.

QUESTION: 7

Which one from the following is include in Secondary sector includes

Solution:

Secondary sector include industries those transform the raw mateial to a finished product whereas tertiary doesn't change the product.They only facilitate the delivery of product efficiently and effectively

QUESTION: 8

One who can read and write in any language with understanding is termed as

Solution:

Literacy means the ability to read and write. Being able to read and write is animportant skill in modern societies. Usually, people learn how to read and write at school. People who can read and write are called literate; those who cannot arecalled illiterate.

QUESTION: 9

What is India’s position in scientifically and technically manpower in the world?

Solution:

The third-largest scientific and technical manpower in the world with 634 universities awarding over 16,000 doctorates degrees annually. India ranks ninth globally in terms of the number of scientific publications. During 2008-2010, India registered an annual growth rate of scientific publications at 12 per cent as against the global average of 4 per cent. India’s share in global research publication increased from 2.2 per cent in 2000 to 3.5 per cent in 2010.

QUESTION: 10

Investment in human capital is expenditure on

Solution:

That is because they raise earnings, improve health, or add to a person’s good habits over much of his lifetime. Therefore, economists regard expenditures on education, training, medical care, and so on as investments in human capital. They are called human capital because people cannot be separated from their knowledge, skills, health, or values in the way they can be separated from their financial and physical assets.

QUESTION: 11

What is your projection about India’s literacy rate in 2010?

Solution:

The projection about India's literacy rate in year 2010 would be between 75% to 85%.

QUESTION: 12

What is the percentage of male members in 1999-2000 in urban areas -

Solution:

QUESTION: 13

Domestic work by house wife is a ........ activity.           

Solution:

Domestic work has always been treated as a noneconomic activity performed by housewives for free, where no economic value is produced. Even when these tasks have become remunerated, the tradi-tional cultural devaluation of the work depresses wages and working conditions. 

QUESTION: 14

....................... is an example of economic activity.           

Solution:

Economic Activities : All these activities that give income to the people are called economic activities. All the economic activities contribute to the flow of goods and services in an economy. e.g. - 
1. A teacher teaching in a class. 
2. A man or women working in a bank. 
3. A farmer ploughing his field. 
4. A worker working in a mine. 

QUESTION: 15

In which state was the literacy rate highest as per 2001 study?

Solution:

A is the correct option.Kerala
Kerala, with a literacy rate of 91 percent, tops the list, followed by Mizoram and Lakshadweep (88 percent each).

Similar Content

Related tests