Test: Poverty As A Challenge - 3


25 Questions MCQ Test Economy and Indian Economy (Prelims) by Shahid Ali | Test: Poverty As A Challenge - 3


Description
This mock test of Test: Poverty As A Challenge - 3 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Poverty As A Challenge - 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Poverty As A Challenge - 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Poverty As A Challenge - 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Poverty As A Challenge - 3 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Every _________ person in India is poor.

Solution:

The correct option is B.
Every fourth person in India is poor.

QUESTION: 2

Vulnerability to poverty is determined by the options for finding an alternative living in terms of

Solution:
  • Vulnerability to poverty is a measure which describes the greater probability of certain communities or individuals of becoming or remaining poor in the coming years.
  • Vulnerability is determined by the options available to different communities for finding an alternative living in terms of assets, education, health and job opportunities.
  • Vulnerability describes the greater probability of being more adversely affected than other people when bad times prevails for everybody, whether a flood or an earthquake or simply a shortage in the availability of jobs.
QUESTION: 3

Social exclusion denies certain individuals the

Solution: Social exclusion is the process in which individuals or people are systematically blocked from (or denied full access to) various rights, opportunities and resources that are normally available to members of a different group, and which are fundamental to social integration and observance of human rights.
QUESTION: 4

How many people in India live below the poverty line?

Solution:

Based on 2019's PPPs International Comparison Program, According to the United Nations Millennium Development Goals (MDG) programme,88 million people out of 1.2 billion Indians, roughly equal to 6.7% of India's population, lived below the poverty line of $1.25 in 2018–19.

QUESTION: 5

Which organisation carries out survey for determining the poverty line?

Solution:
The poverty line is estimated periodically once in five years, by conducting sample surveys. These surveys are carried out by the National Sample Survey Organisation (NSSO). The World Bank uses it own uniform standard for the poverty line world over. 
For your information : The National Sample Survey Organisation or NSSO is an organization in the ministry of statistics of the Government of India. It is the largest surveying body in India, with a staff of round 10000. 
The major activities of the NSSO pertain to Survey Design, Field Operations, Processing of data collected and releasing of the results based on surveys. It also carries out surveys on unemployment and poverty. 

QUESTION: 6

Which social group is most vulnerable to poverty in India?

Solution:

The correct option is D.
The social groups most vulnerable to poverty have been identified to be the scheduled caste households and the scheduled tribe households along with casual labourers groups having above average levels of poverty indicators in the rural and the urban population.

QUESTION: 7

Which two states of India continue to be the poorest states?

Solution:

Odisha ranks second among the poorest states in the country, with Bihar topping the chart. 33.7 percent of Odisha's population is poor, the report said. However, the figure is much higher in the Rangarajan committee report.

QUESTION: 8

Poverty line in rural areas is (As per 1999 – 2000 prices)

Solution:
QUESTION: 9

Who are the poorest of the poor?

Solution:

Women, elderly people and female infants are the poorest of the poor is society. Women, elderly people and the girl child are systematically denied equal access to the resources available in the family. That is why they and considered the poorest of the poor.

QUESTION: 10

What is the poverty ratio in the state of Orissa?

Solution:

B is the correct option.around 32.49% percent of Odisha's population living below the poverty line

QUESTION: 11

In which state has the high agricultural growth helped to reduce poverty?

Solution:
QUESTION: 12

In which state have the land reform measures helped to reduce poverty?

Solution:
QUESTION: 13

Which state has focused more on human resource development?

Solution:
QUESTION: 14

In which state is the public distribution system responsible for the reduction in poverty?

Solution:
QUESTION: 15

What is the main cause of poverty in India?

Solution:
QUESTION: 16

Which of the following is responsible for high poverty rates?

Solution:
QUESTION: 17

In rural areas, which of the following are not poor?

Solution:

A cultivator with a land holding of 1 hectare or less than 2.5 acres is known as medium farmer. According to the government law, these farmers are not poor.

QUESTION: 18

Nutritional level of food energy is expressed in the form of

Solution:
QUESTION: 19

As per Planning Commission, minimum daily intake of calories for determining poverty line for rural area is

Solution:

B is the correct option.The nutritional requirement recommends a national norm of “2,400” kilo calories a day for rural areas and 2,100 calories a day for urban areas, the difference being attributed to the lower rate of physical activity in urban areas.

QUESTION: 20

Poverty ratio in India as compared to Pakistan is

Solution:

Correct Answer :- c

Explanation:- India, the world's second fastest growing economy, has been ranked as poorer than its blighted enemy Pakistan in a United Nations report on global poverty. In absolute terms, 41.6 per cent of India's 1.1 billion people earned less than 78 pence per day compared with 22.6 per cent of Pakistan's 173 million.

Hence, Poverty ratio is twice in India as compared to Pakistan.

QUESTION: 21

What is the poverty line for the Urban areas in India at present?

Solution:

A is the correct option.According to the report of the committee, the new poverty line was Rs 32 in rural areas and Rs 47 in urban areas

QUESTION: 22

Swarna jayanti Gram Swarojgar Yojana was launched in -           

Solution:
QUESTION: 23

Prime Minister’s Rozgar Yojana was started in -           

Solution:

PMRY is being implemented since 1993. The Scheme is designed to create and provide sustainable self-employment opportunities to one million educated unemployed youth in the country during the 8th Plan period.

QUESTION: 24

The population of India in 2000-01 was -           

Solution:

The correct option  is C
The 2001 Census of India was the 14th in a series of censuses held in India every decade since 1871.

The population of India was counted as 1,028,737,436 consisting of 532,223,090 males and 496,514,346 females Tot.al population increased by 182,310,397, 21.5% more than the 846,427,039 people counted during the 1991 census.
 

QUESTION: 25

Contribution of agriculture in Indian economyis -      

Solution:

India is an agricultural country where the major occupation is to practice agricultural related activities. However, its  contribution to GDP  is as low as 35%.

Related tests