Test: The Story Of Palampur - 4


25 Questions MCQ Test Economy and Indian Economy (Prelims) by Shahid Ali | Test: The Story Of Palampur - 4


Description
This mock test of Test: The Story Of Palampur - 4 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for UPSC Test: The Story Of Palampur - 4 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: The Story Of Palampur - 4 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: The Story Of Palampur - 4 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: The Story Of Palampur - 4 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

'Bigha' and 'Guintha' are:

Solution:

Bigha and guintha are used as measuring units of land area in villages.

QUESTION: 2

Modern farming methods were tried in India for the first time in

Solution:

The farmers of Punjab, Haryana and Western Uttar Pradesh were the first to try out the modern farming methods in India.

The method used by them:

(i)They set up tubewells for irrigation.

(ii)They made use of HYV seeds, chemical fertilizers and pesticides in farming.

(iii)They made ploughing and harvesting easier by using tractors and threshers.

QUESTION: 3

Which of the following is a modern farming method?

Solution:

The method used by them:

(i)They set up tubewells for irrigation.

(ii)They made use of HYV seeds, chemical fertilizers and pesticides in farming.

(iii)They made ploughing and harvesting easier by using tractors and threshers.

QUESTION: 4

Which is the most abundant factor of production in India? 

Solution:

Labour being the most abundant factor of production, it would be ideal if new ways of farming used much more labour. Unfortunately, such a thing has not happened. The use of labour on farms is limited. The labour, looking for opportunities is thus migrating to neighbouring villages, towns and cities. Some labour has entered the non-farm sector in the village.

QUESTION: 5

Which one is a natural resource?

Solution:

Natural resources are useful raw materials that we get from the Earth. They occur naturally, which means that humans cannot make natural resources. Instead, we use and modify natural resources in ways that are beneficial to us. The materials used in human-made objects are natural resources. Some examples of natural resources and the ways we can use them are: 

Air-Wind energy, tires

Animals - Foods (milk, cheese, steak, bacon) and clothing (wool sweaters, silk shirts, leather belts)

Coal- Electricity

Minerals - Coins, wire, steel, aluminum cans, jewelry

QUESTION: 6

High yielding variety seeds (HYV) were introduced to Indian farmers as a result of

Solution:

Green Revolution in India was introduced in the 20th century during the decade’s of 1970s for adopting a new agricultural strategy. It changed India’s status from a food-deficient country into one of the world's leading agricultural nations.

QUESTION: 7

Which Kharif crop is used for cattle feed?

Solution:

Jowar is one of the important food and fodder cereal crops cultivated across India, Sorghum popularly known as “Jowar” in India. The advantage of this cereal crop is that it can be cultivated in both Kharif and Rabi season. Jowar is the 5th most important cereal crop in the world after rice, wheat, maize & barley. 

QUESTION: 8

The activities such as small manufacturing, transport, shopkeeping are referred to as

Solution:

Non - Farming activities includes activities excluding agriculture. Some of the non - farming activities are:

Dairy - It is a common activity in many villages. People feed their buffaloes on various kinds of grass and Jowar and Bajra. Then the milk is sold in nearby villages and towns. It is alos transported to far away towns and cities.

Small - Scale Manufacturing - Unlike manufacturing that takes place in big factories in the towns and cities, small scale manufacturing involves very simple production methods.

Shops - People involved in Trade(shopkeepers) buy various goods from wholesale markets in the cities and sell them in the village. A few families whose house is near the bus stop set up small shops that sell eatables.

Transport - People with rickshaws, tongas, tractors, truks, bogey and bullock carts are the ones in the transport service and they transport goods and services from one place to another and in return get paid for it.

QUESTION: 9

High Yielding Variety (HYV) seeds are developed in

Solution:

HYV seeds are the one which is prepared by many types of research to improve the yield of crops so they are developed in research institutes.

QUESTION: 10

What was the concept of white revolution is associated with?

Solution:

White revolution (Operation Flood),The revolution which aimed at milk production was started in 1970 .It's aim was to change india from a milk deficient nation to the largest producer of milk in the world.Amul is the company which intiated this journey.Dr vargeshe kurien is known as The fathere of white revolution.It had three phases:Phase I(1970-1980), Phase II(1981-1985) and Phase III (1985-1996).

QUESTION: 11

Who is a person who puts together land, labour and capital?

Solution:

An entrepreneur is a person who organises the other factors and undertakes the risks and uncertainties involved in the production. He hires the other three factors, brings them together, organises and coordinates them so as to earn maximum profit. For example, Mr. X who takes the risk of manufacturing television sets will be called an entrepreneur.

QUESTION: 12

A farmer who works on a piece of 1 hectare of land is treated as

Solution:

 A farmer with 1 hectare of land shall put under the category of small farmer. Most of the work would be done by the farmer and his family members. The farmer will normally use a pair of bullocks to plough the field. His family members would assist him in sowing the seeds. During harvest time, he may require to hire some labourers.

QUESTION: 13

Scope of farming activity is limited in Palampur due to

Solution:

Fixed Land for Cultivation

  1. The main problem the farmers of this village face is land - land that can be brought under cultivation.
  2. In the year 1960 waste land was brought under cultivation. Today there is no scope of bringing more land under the plough. So, the farmers of Palampur are left with only a fixed area for cultivation.
QUESTION: 14

What is done to surplus wheat in Palampur?

Solution:

Surplus is the excessive amount of production produced by the farmers. Farmer’s excessive production is sold in the market and the profit is gained. This profit is called surplus.

The farmers use the surplus as capital for the next harvest. Small farmers such as Gobind’s son and Savita are poor and have little surplus wheat. They kept most of the share for their own family needs. Big farmers such as Tejpal Singh have a surplus and sell the surplus wheat in the market. A part of their earnings is saved in the bank and used for buying farm machines.

QUESTION: 15

Which product is sold by Mishri Lal traders in Shahapur

Solution:

Mishrilal sells his jaggery to traders in Shahpur and not in his village because of the demand from other town. Trade takes place between the region of abundance and place of scarcity. It must have been remunerative or profitable for him to trade his jaggery to other nearby places than his own place where he might be having competition.

QUESTION: 16

People of Palampur sell milk in the near by large village named

Solution:

Dairy is a common activity in many families of Palampur. People feed their buffalos on various kinds of grass and the jowar and bajra that grows during the rainy season. The milk is sold in Raiganj, the nearby large village. Two traders from Shahpur town have set up collection cum chilling centres at Raiganj from where the milk is transported to far away towns and cities.

QUESTION: 17

Out of the total cultivated areas in the country, how much area is irrigated today:

Solution:

According to the World Bank, only about 35% of total agricultural land in India was reliably irrigated in 2010.

QUESTION: 18

'Operation Flood' is related to:

Solution:

Operation Flood was started by National Dairy Development Board (NDDB) in 1970s. The objective of this programme was to create a nationwide milk grid. The result was that India became the largest producer of Milk and Milk Products. Operation flood is called White Revolution of India.

QUESTION: 19

Green Revolution is related to :

Solution:

The Green Revolution in India was an effort to increase agricultural production with the help of industrial agriculture technologies, such as hybrid seeds, fertilizers, pesticides, and irrigation. It was funded by the U.S. and Indian governments and the Ford and Rockefeller Foundations.

QUESTION: 20

Where do most of the small farmers borrow money to arrange for the capital in Palampur?

Solution:

In Palampur village, the small farmers used to borrow the money from the traders, big farmers or moneylenders to arrange the capital that is used for the cultivation.

They need to face a lot of problems but they work on their land to give back the money and stabilize their condition as far as it possible.

QUESTION: 21

HYV seeds stands for

Solution:

Working Capital means day to day expenses like wages, salary to the employees etc.

QUESTION: 22

Which of the following is a standard unit of measurement of land?

Solution:

The hectare (symbol ha) is an SI accepted metric system unit of area equal to 100 ares (10,000 m2) and primarily used in the measurement of land as a metric replacement for the imperial acre.[1] An acre is about 0.405 hectare and one hectare contains about 2.47 acres.

QUESTION: 23

What is the source of capital for the large farmers?

Solution:

Medium and large farmers obtain capital for farming from their own savings or take loan from the bank.

Small farmers on other hand do not have sufficient funds. They borrow from large farmers on the village money lenders or the traders who supply various inputs for cultivation. The interest on such loans is very high. The small farmers are put to great distress to repay the loan.

QUESTION: 24

Which one of the following terms is used for measuring crop produced on a given piece of land during a single season?           

Solution:

Yield is the term used to determine the crop produced on a given piece of land during a single year .

QUESTION: 25

Which one of the following is a rabi crop?

Solution:

Gram:

It is most important among the pulses and covers about one-third of the area. Gram is a rabi crop and needs almost the same conditions as wheat. It is sown between September and November and is harvested between February and April. It is generally cultivated in combination with wheat.

Related tests