Test: Acids Bases And Salts - 3


20 Questions MCQ Test General Science(Prelims) by IRS Divey Sethi | Test: Acids Bases And Salts - 3


Description
This mock test of Test: Acids Bases And Salts - 3 for Class 7 helps you for every Class 7 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 7 Test: Acids Bases And Salts - 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Acids Bases And Salts - 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 7 students definitely take this Test: Acids Bases And Salts - 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Acids Bases And Salts - 3 extra questions, long questions & short questions for Class 7 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Acid present in soured curd is

Solution:

The acid present in curd is lactic acid. The increased acidity causes the milk proteins to tangle into solid masses, or curds.

QUESTION: 2

Which of the following acid is used by gold smith for dissolving gold?

Solution:

Aqua regia is used to dissolve gold and platinum.

QUESTION: 3

Which of the following substance present in turmeric changes its colour on reaction with base?

Solution:

Curcumin is the main active ingredient in turmeric. It has powerful anti-inflammatory effects and is a very strong antioxidant.Curcumin is a bright yellow chemical.

QUESTION: 4

Which of the following is not an indicator?

Solution:

Indicators are used for identifying acids and bases as they show different colours in acidic media and basic media so lemon is an acid. hence it can't possibly be a indicator.

QUESTION: 5

Sodium bicarbonate is commonly called

Solution:

Sodium bicarbonate commonly known as baking soda, is a chemical compound with the formula NaHCO3. It is a salt composed of a sodium cation (Na+) and a bicarbonate anion (HCO3−). Sodium bicarbonate is a white solid that is crystalline, but often appears as a fine powder. 

QUESTION: 6

Complete the following analogy: Turmeric: Indicator:: Milk of magnesia:

Solution:

Milk of magnesia is an antacid.

QUESTION: 7

Complete the following analogy: Sea water : Salty:: ______: Soap

Solution:

Soap is a base and bases are bitter in taste and slippery in touch.

QUESTION: 8

Which one of the following salts is used for making detergent powder?

Solution:

Washing soda (sodium carbonate) is used for making detergent powder.

QUESTION: 9

Which of the following is not a base?

Solution:

Calcium carbonate is a salt, while all other are bases.

QUESTION: 10

Antacids contain -

Solution:

Antacids are weak bases which are given when a patient is suffering from acidity.

QUESTION: 11

Usefulness of an indicator depends upon change in:

Solution:

Indicators exhibit different colours in acidic and basic solutions.   

QUESTION: 12

Acid present in vinegar is:

Solution:

Vinegar contains acetic acid.

QUESTION: 13

Reaction of an acid with a base is:

Solution:

The reaction of an acid and a base is called a neutralization reaction. Although acids and bases have their own unique chemistries, the acid and base cancel each other’s chemistry to produce a rather innocuous substance—water. In fact, the general reaction between an acid and a base is

acid + base → water + salt

QUESTION: 14

Antacids contain:

Solution:

Antacids contain a weak base like magnesium hydroxide.

QUESTION: 15

Which medicines are used for treating indigestion?

Solution:

Antacids, such as Alka-Seltzer, Maalox, Mylanta, Rolaids, and Riopan, are usually the first drugs recommended to relieve symptoms of indigestion.     

QUESTION: 16

Which of the following is acidic in nature?

Solution:

Apple juice is acidic in nature.

QUESTION: 17

 .................. is present in sour milk-

Solution:

Sour milk contains lactic acid.

QUESTION: 18

 .................. is the strongest acid:

Solution:

Nitric acid is a mineral acid, others are organic acid. Minerals acids e.g., sulphuric acid, hydrochloric acid and nitric acid are very strong acids.  

QUESTION: 19

Sharp pain caused by an ant bite is due to:

Solution:

The sting of an ant releases formic acid.     

QUESTION: 20

Acid turns:

Solution:

Related tests