Test: Components of Food- 1


10 Questions MCQ Test General Science(Prelims) by IRS Divey Sethi | Test: Components of Food- 1


Description
This mock test of Test: Components of Food- 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Components of Food- 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Components of Food- 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Components of Food- 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Components of Food- 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Night blindness is caused by the deficiency of:

Solution:

Night blindness is a nutritional defect in which a person is not able to see in dim or low light. It is caused by the deficiency of vitamin A.

QUESTION: 2

Weak bones and tooth decay is caused by the deficiency of:

Solution:

Deficiency of Calcium in the diet for a longer duration leads to weak bones and tooth decay.

QUESTION: 3

Iodine solution is used to test:

Solution:

Iodine solution is used to test the presence of starch in a food item by observing the colour change.

QUESTION: 4

Which vitamin is destroyed during heating?

Solution:

Vitamin C, also known as ascorbic acid, is a water-soluble vitamin found in fruits and vegetables, including oranges, strawberries, broccoli, tomatoes and green peppers. Vitamin C is easily destroyed by excessive heat and water, as well as exposure to air.

QUESTION: 5

The component of food that has no nutritive value is:

Solution:
  • Roughage has no nutritive value but should be included in our daily diet. Give Reason. Roughage is rich in nutrients like dietary fibre, proteins, vitamins and minerals. ... So, it is a useful part of food and should be included in our daily diet.
QUESTION: 6

Butter and Ghee are the major source of

Solution:

Butter and ghee are major source of fats consumed by human beings.

QUESTION: 7

Proper food keeps us in

Solution:

Proper balanced food keeps us in good health as it contains the entire nutrient in appropriate quantity.

QUESTION: 8

The ingredients containing some components essential of body are called

Solution:

The ingredients containing some components essential for the body are called nutrients. Common nutrients include carbohydrates, fats and proteins.

QUESTION: 9

Which mineral is required for the formation of haemoglobin?

Solution:

Haemoglobin is essential for transport of oxygen in blood. Iron is required for the formation of haemoglobin.

QUESTION: 10

Vitamins and minerals are

Solution:

Vitamins and minerals protect our body from various diseases.

Related tests