Test: Forests Our Lifeline - 1


10 Questions MCQ Test General Science(Prelims) by IRS Divey Sethi | Test: Forests Our Lifeline - 1


Description
This mock test of Test: Forests Our Lifeline - 1 for Class 7 helps you for every Class 7 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 7 Test: Forests Our Lifeline - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Forests Our Lifeline - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 7 students definitely take this Test: Forests Our Lifeline - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Forests Our Lifeline - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 7 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following is not a forest product?

Solution:

Kerosene is derived from petroleum and is a combustible hydro-carbon in liquid state. It is not derived from forests and so is not a forest product.

Forest products are materials that are derived from forests and forestry either for direct consumption or for commercial use. Gum, plywood and sealing wax are all obtained from forests for different purposes and so are categorized as forest products.

QUESTION: 2

Microorganisms act upon the dead plants to produce

Solution:

Microorganisms act upon the dead plants to produce humus the increase the fertility of soil.

QUESTION: 3

Trees and vegetation act as wind breakers and prevents

Solution:

Trees and vegetation act as wind breakers to prevent soil erosion as the root of plants binds the soil.

QUESTION: 4

Quinine is obtained from

Solution:

Quinine is an alkaloid, a naturally occurring chemical compound. Quinine was first isolated in 1820 from the bark of a cinchona tree. Bark extracts have been used to treat malaria since at least 1632.

QUESTION: 5

Which is not a function of forest?

Solution:

Forest helps in water cycle, balancing oxygen and carbon dioxide and provides habitat for wild life but formation of soil is not done by forest.

QUESTION: 6

Process of eating and being eaten is called

Solution:

The process of eating and being eaten is called as food chain to transfer energy from one organism to other organism.

QUESTION: 7

Which of the following substance is not made of forest product?

Solution:

Wooden door, windows and chair are made of timber obtained from forest while polythene is manmade product.

QUESTION: 8

Which one is not obtained from plants?

Solution:

Medicine, furniture and paper are obtained from plants but petrol is obtained from petroleum.

QUESTION: 9

Plants convert CO2 into O2 during

Solution:

Plants convert CO2 into O2 during photosynthesis. Exchange of gases takes place through stomata.

QUESTION: 10

Mountains appear green due to

Solution:

Mountain appears green due to presence of plants on it in form of herb, shrub and tree.

Related tests