Test: Forests Our Lifeline - 2


20 Questions MCQ Test General Science(Prelims) by IRS Divey Sethi | Test: Forests Our Lifeline - 2


Description
This mock test of Test: Forests Our Lifeline - 2 for Class 7 helps you for every Class 7 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 7 Test: Forests Our Lifeline - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Forests Our Lifeline - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 7 students definitely take this Test: Forests Our Lifeline - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Forests Our Lifeline - 2 extra questions, long questions & short questions for Class 7 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Branches of tall trees look like roof over the other plants in forest called

Solution:

Branches of tall trees look like roof over the other plants in forest called canopy.

QUESTION: 2

Microorganism that convert plants and animals dead parts into humus are called

Solution:

The microorganisms like bacteria and fungi convert plants and animal dead parts into humus are called decomposer.

QUESTION: 3

At high altitude, Himalaya have dense forest of

Solution:

an evergreen coniferous tree which has clusters of long needle-shaped leaves. Many kinds are grown for the soft timber, which is widely used for furniture and pulp, or for tar and turpentine.

QUESTION: 4

__________ are plants found in particular localities

Solution:

Flora are plants found in particular localities. They grows in particular areas only.

QUESTION: 5

Which part of the flowers turns into fruit

Solution:

The ovary of flower turns into fruits and ovules changes into seeds on maturity.

QUESTION: 6

Environment and cool and peaceful in

Solution:

In village environment is not polluted due to absence of large number of industries and vehicles to make it cool and peaceful.

QUESTION: 7

Cutting of tree on large scale is called

Solution:

Cutting of tree on large scale is called deforestation. Deforestation leads to loss of plant and animal life.

QUESTION: 8

Which industry totally depends upon forest product?

Solution:

A forest product is any material derived from forestry for direct consumption or commercial use, such as lumber, paper, or forage for livestock. Wood, by far the dominant product of forests, is used for many purposes, such as wood fuel (e.g. in form of firewood or charcoal) or the finished structural materials used for the construction of buildings, or as a raw material, in the form of wood pulp, that is used in the production of paper.

QUESTION: 9

The male part of a flower is

Solution:

The stamen (plural stamina or stamens) is the pollen-producing reproductive organ of a flower.

QUESTION: 10

Which of the following serve as green lungs?

Solution:
QUESTION: 11

Reticulate venation is present in

Solution:

Reticulate venation is present in characteristic feature of dicot plants. So, it is present in mango leaves.

QUESTION: 12

Which of the following organisms are found in maximum number in forest?

Solution:

Large number of living organisms is found in forests which includes plants, animals and microbes. The number of microorganism is maximum in forest.

QUESTION: 13

Process of loss of water in form of water vapour by plants is called

Solution:

Transpiration is the process by which moisture is carried through plants from roots to small pores on the underside of leaves, where it changes to vapor and is released to the atmosphere.

QUESTION: 14

Which of the following is a medicinal plant?

Solution:

Cinchona plant is a medicinal plant used to prepare ayurvedic medicines.

QUESTION: 15

Humus is produced due to

Solution:

Humus is produced due to decomposition of dead plants by bacteria and fungi.

QUESTION: 16

Which one is obtained from forest?

Solution:

Resins are obtained from forest but petrol, kerosene and plastics are manmade substance.

QUESTION: 17

Plants with soft stem are called

Solution:

Plants with soft stem is called herbs. They generally creep on ground.

QUESTION: 18

Sound of birds and animals are

Solution:

Sounds of birds and animals are common in forests area.

QUESTION: 19

Forest is the source of

Solution:

Forests are source of food and timber for human beings besides other things.

QUESTION: 20

Plants help in water cycle as it

Solution:

Plants help in water cycle as it release water in form of water vapour in the process of transpiration.

Related tests