Test: Heat - 3


20 Questions MCQ Test General Science(Prelims) by IRS Divey Sethi | Test: Heat - 3


Description
This mock test of Test: Heat - 3 for Class 7 helps you for every Class 7 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 7 Test: Heat - 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Heat - 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 7 students definitely take this Test: Heat - 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Heat - 3 extra questions, long questions & short questions for Class 7 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The direction of flow of heat is

Solution:

Heat transfers from hotter objects to cooler object. That happens because the molecules hit each other, and the faster moving molecules in the hot object spread that energy into the cooler object.

QUESTION: 2

Which of the following devices is used for measurement of temperature of human body?

Solution:

To X measure temperature of human body we use clinical thermometer or doctor's thermometer.

QUESTION: 3

The clinical thermometers presently in use in India are marked with a temperature scale. This scale corresponds to which of the following?

Solution:

The scale presently used in India for clinical thermometer is Celsius scale.     

QUESTION: 4

The normal temperature of human body is

Solution:

Normal temperature of human body is

37C

QUESTION: 5

The flow of heat by conduction is generally observed in case of

Solution:

In solids heat flows from one part of the solid to another part by conduction. 

QUESTION: 6

 In which mode of heat transfer does the transfer of heat occur as a wave?

Solution:

In radiation heat is transferred as a wave.      

QUESTION: 7

One feels sensation of heat when exposed to

Solution:

When an object is not quite hot enough to radiate visible light, it will emit most of its energy in the infrared.

QUESTION: 8

Which of the following is a good conductor of heat?

Solution:

Aluminum is a good conductor of heat.          

QUESTION: 9

 In sea breeze

Solution:

A sea breeze occurs due to the difference in temperature between the ocean and the land. As land heats up during the afternoon, air above it begins to rise forming a low pressure area near the land. Then cool air, situated in high pressure areas, spreads across the water and moves in over land.

QUESTION: 10

In land breeze

Solution:

cold air moves from land towards sea during night.

QUESTION: 11

Mercury is generally used in thermometer because it has a

Solution:

Mercury is the only one in liquid state at room temperature. It's used in thermometers because it has high coefficient of expansion. Hence, the slightest change in temperature is notable when it's used in a thermometer.

QUESTION: 12

Nights are cooler in the deserts because

Solution:

sand radiates heat more quickly as compared to earth

QUESTION: 13

Seema is in a hurry and wants her noodles to cool down faster. She should put it on a plate made of

Solution:

A metal plate due to its better thermal conductivity, draws heat faster from our hand than a plastic plate. This makes us feel that the steel plate is colder than the plastic one.

QUESTION: 14

On a Fahrenheit scale

Solution:

On a Fahrenheit scale:
(i) Boiling point of water is 212F.
(ii) The temperature will be equal to that on the Celsius scale at −40C.
(iii) The difference between the upper fixed point and the lower fixed point is divided into 180 equal parts.

QUESTION: 15

Expansion of a substance on heating depends on

Solution:

Thermal expansion is the change in size of an object as its temperature changes, Normally as the temperature increases, the size of an object also increases. Hence expansion of a substance on heating depends on nature of substance and rise in temperature.

QUESTION: 16

On a cold day, it is hard to open the lid of a tight container. But when you gently heat the neck you can easily open the lid. Why?

Solution:

Lid expands more than the neck and thus slides easily

QUESTION: 17

Process of change of state from gaseous state to liquid state is called

Solution:

Condensation is the process by which water vapor in the air is changed into liquid water.

QUESTION: 18

When two bodies at different temperatures are placed in thermal contact with each other, heat flows from the body at higher temperature to the body at lower temperature until them both acquire the same temperature. Assuming that there is no loss of heat to the surroundings, the heat

Solution:

the heat lost by the hotter body will be equal to the heat gained by the colder body.

QUESTION: 19

We receive heat energy from the sun through ______ mode of transmission

Solution:

Since there is no medium between sun and earth heat can travel only through radiation.

QUESTION: 20

Conduction is possible

Solution:

bodies should be in contact and should have different temperatures

Similar Content

Related tests