Test: Materials Metals And Non Metals - 3


20 Questions MCQ Test General Science(Prelims) by IRS Divey Sethi | Test: Materials Metals And Non Metals - 3


Description
This mock test of Test: Materials Metals And Non Metals - 3 for Class 8 helps you for every Class 8 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 8 Test: Materials Metals And Non Metals - 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Materials Metals And Non Metals - 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 8 students definitely take this Test: Materials Metals And Non Metals - 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Materials Metals And Non Metals - 3 extra questions, long questions & short questions for Class 8 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

How many electrons are generally present in metals in their valence shell?

Solution:

Metals generally have 1, 2 or 3 electrons in their outermost orbit or valence shell. e.g.,

The number of valence electrons in sodium, magnesium and aluminium metals are 1, 2 and 3 respectively.

QUESTION: 2

How many electrons are present in non- metals in their outermost shell?

Solution:

Non-metals generally contain 4,5,6,7 or 8 electrons in their outermost orbit or shell.

The number of valence electrons in carbon, nitrogen, oxygen and fluorine are 4, 5, 6, 7 respectively.

QUESTION: 3

To which category do antimony and arsenic belong?

Solution:

Elements which show the properties of both the metals and non-metals are called metalloids. e.g., antimony and arsenic

QUESTION: 4

Identify the metal that replaces magnesium from its salt.

Solution:

Calcium is more reactive than magnesium. Hence, Mg can be replaced from its salt by calcium.

QUESTION: 5

Aluminium foil is used for wrapping food. On which property is it used?

Solution:

Aluminium foil is prepared by beating it into sheets, i.e., property of malleability. Hence, aluminium foil is used for the given application.

QUESTION: 6

Identify the non-metal which exhibits yellow colour.

Solution:

Sulphur is yellow in colour.

QUESTION: 7

Which of the following are the properties of non-metals?

(i) They have low densities
(ii) They have low melting points
(iii) They are poor conductors of electricity

Solution:

Non-metals have low densities, low melting points and are poor conductors of electricity.

QUESTION: 8

Which of the following non-metals exists in liquid state at room temperature?

Solution:

Bromine is the only non-metal which exists in liquid state at room temperature.

QUESTION: 9

Identify the metal that does NOT react with HCl

Solution:

Copper, Mercury, Silver and Gold are less reactive than hydrogen. Hence, they cannot displace hydrogen from the compounds like dilute acids, water, etc.

QUESTION: 10

Which metal reacts vigorously with HCl to produce salt and hydrogen?

Solution:

Among the given metals, sodium is a highly reactive metal, so it reacts vigorously to form salt and hydrogen. 

2Na+2HCl→2NaCl+H2

QUESTION: 11

When non-metals combine with oxygen, what do they produce?

Solution:

Non-metals form two types of oxides, they can be acidic or neutral oxides

QUESTION: 12

Identify the oxide of a non-metal which is neutral.

Solution:

Some oxides of non-metals are neutral. e.g., CO.

QUESTION: 13

Phosphorus combines with oxygen to form oxides. How many types of oxides are formed by it?

Solution:

Phosphorus combines with oxygen and forms two oxides phosphorus trioxide and phosphorus pentoxide.

QUESTION: 14

Which of the following dissolves in water to form sulphuric acid?

Solution:

Acidic oxides dissolve in water and form acids. Sulphur trioxide (SO3) reacts with water and produces sulphuric acid (H2SO4)SO3+H2O→H2SO4

QUESTION: 15

Which of the following compounds is used to make photographic films?

Solution:

Silver bromide, a compound of silver is used to make photographic films. When light falls on the film, it sets up a reaction which changes silver bromide to silver 

QUESTION: 16

Which material is used for making crucibles?

Solution:

Crucibles are used in the laboratory to perform high temperature reactions. They should resist high heating (they should not break). For this purpose, a mixture of graphite (an allotrope of carbon) and clay is used to make crucibles.

QUESTION: 17

Which non-metal is used in the treatment of rubber during the process of vulcani-sation?

Solution:

Sulphur is used in the process of vulcanization. Rubber when treated with sulphur becomes harder than ordinary rubber, so it is used to make tyres.

QUESTION: 18

Which of the following is called a noble metal?

Solution:

Gold, silver and platinum do not combine readily with other elements to form compounds, so they are called noble metals.

QUESTION: 19

Identify the metal which is soft.

Solution:

Sodium has less density, hence it is soft and can be cut even with a knife.

QUESTION: 20

Why is tungsten used as a filament in electric bulbs?

Solution:

Metal tungsten is used as a filament in electric bulbs because it has a high melting point.