Test: Materials Metals And Non Metals - 4


20 Questions MCQ Test General Science(Prelims) by IRS Divey Sethi | Test: Materials Metals And Non Metals - 4


Description
This mock test of Test: Materials Metals And Non Metals - 4 for Class 8 helps you for every Class 8 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 8 Test: Materials Metals And Non Metals - 4 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Materials Metals And Non Metals - 4 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 8 students definitely take this Test: Materials Metals And Non Metals - 4 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Materials Metals And Non Metals - 4 extra questions, long questions & short questions for Class 8 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The most reactive metal is:

Solution:

Potassium is more reactive than Sodium and Lithium because Potassium is bigger than them. So outermost electron is farther away from nucleus. So the ionization energy in K is less than that in Na or in Li. So Potassium is more reactive than many other metals.

QUESTION: 2

The liquid metal at room temperature is:

Solution:
QUESTION: 3

Non-metals are:

Solution: Seventeen elements are generally classified as nonmetals; most are gases (hydrogen, helium, nitrogen, oxygen, fluorine, neon, chlorine, argon, krypton, xenon and radon); one is a liquid (bromine), and a few are solids (carbon, phosphorus, sulfur, selenium, and iodine).
QUESTION: 4

The metal which is stored in kerosene:

Solution: Because sodium catches fire in normal air .
QUESTION: 5

The non-metal which is liquid at room temperature is:

Solution:

Metals that are liquids at room temperature are mercury (Hg) and gallium (Ga).

Non-metals liquid at room temperature - bromine (Br).

However, other elements such as caesium (Cs), rubidium (Rb) and francium (Fr) also become liquids at a few degrees above room temperature.

QUESTION: 6

Materials around us can be classified into

Solution:
QUESTION: 7

All metals are solids except

Solution:
QUESTION: 8

Metal oxides are of nature

Solution:
QUESTION: 9

The metal which can be cut with a knife

Solution:

Sodium and potassium are very soft metals that can be cut with a knife.

QUESTION: 10

What happens when Non-Metals react with water?

Solution:
QUESTION: 11

The property of metals by which they can be beaten in to thin sheets is called-

Solution:
QUESTION: 12

Non-metal can be converted into wires.

Solution:

Non metals cannot be converted into wires because they are not ductile.

QUESTION: 13

Bromine is only a liquid metal. 

Solution:
QUESTION: 14

The property of beating metals into thin sheets is called malleability.

Solution:
QUESTION: 15

 Metals produce basic oxide with oxygen.

Solution:
QUESTION: 16

Metals are solid except mercury.

Solution:
QUESTION: 17

Non‑metals are found in all the three states like solid, liquid, gas.

Solution:

True, because there are some non metals that are found in solid, liquid and gas. diamond is found in solid state form, bromine found in liquid state form and helium and oxygen are found in gas state.

QUESTION: 18

Sodium and potassium are kept in water.

Solution:

Potassium and sodium in kerosene is because they are highly reactive in air and could burn any time.

QUESTION: 19

Sodium is such a hard metal that it cannot be cut with a knife.

Solution:

Sodium is so soft that it can be cut with a knife. 

QUESTION: 20

Chlorine is a very reactive metal.

Solution:

Chlorine is highly reactive non-metal.