Test: Motion - 1


25 Questions MCQ Test General Science(Prelims) by IRS Divey Sethi | Test: Motion - 1


Description
This mock test of Test: Motion - 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Motion - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Motion - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Motion - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Motion - 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following can determine the acceleration of a moving object? 

Solution:

The slope of the velocity-time graph determines the acceleration.

QUESTION: 2

Equal and opposite forces acting on a body which do not change its state of rest or uniform motion are called:

Solution: Balanced forces are two forces acting in opposite directions on an object, and equal in size. Anytime there is a balanced force on an object, the object stays still or continues moving continues to move at the same speed and in the same direction.
QUESTION: 3

Find the average speed of a bicycle if it completes two round of a circular track of radius 140m twice in 5min 52 sec.

Solution:

Radius of truck = r = 140m 
circumfarance
Time taken to cover the distance = t = 5 min 52 sec = 352 sec
Since it complete 2 rounds, therefor distance it travels is 2 times of circumference. 


QUESTION: 4

Force of friction always acts in the direction:

Solution:

Force of friction always acts in the opposite direction to the applied force as it opposes the motion

QUESTION: 5

When balanced forces act on a body, the body:

Solution:

Forces are said to be balanced when two equal and opposite forces acts on an object which makes net force to be zero. Balanced forces are acting means object will be rest. When unbalanced forces are acting on object it starts moving in the direction of force. Example a book kept on table has two forces gravitational force acting downwards and normal force acting upwards. As two forces are equal and opposite the net force will be zero and object remains at rest.

QUESTION: 6

When unbalanced forces act on a body, the body:

Solution:
QUESTION: 7

If no external force acts on a body, it will :

Solution:

Torque is the rotational analogue of force and angular velocityis the rotational analogue of linear velocity in rotational mechanics and when no external force act on the body, its velocity is constant. similarly when no torque acts on a body, its angular velocity is constant.

QUESTION: 8

If a body is allowed to freely fall from a height, its speed increases continuously. It is because:

Solution:

The acceleration mentioned is due to the force of gravity. This is a force of attraction based on the mass of an object and the distance between the two objects Newton's law of universal gravitation. Generally on the surface of the earth we treat this as 9.8 m/sec^2 or 32 ft/sec^2. The way that Einstein describes it is that mass curves spacetime, thus space itself is pushing down on the falling object and is the cause of the force. 

QUESTION: 9

A force of magnitude' F' acts on a body of mass 'm'. The acceleration of the body depends upon:

Solution:

Mass is both a property of a physical body and a measure of its resistance to acceleration (a change in its state of motion) when a net force is applied. It also determines the strength of its mutual gravitational attraction to other bodies. The basic SI unit of mass is the kilogram (kg).

QUESTION: 10

Force remaining constant, if the mass of body increases, its acceleration is likely to :

Solution:
QUESTION: 11

A force F produces an acceleration 'a' in a body. The same force produces and acceleration 4a in another body. The mass of other body is :

Solution:
QUESTION: 12

When a running motorbike accelerates suddenly, the pillion rider has a tendency to fall backward. This is an example of:

Solution:

Newton's first law of motion follows that if the body is in rest or moving with the uniform velocity it will be in rest or uniform velocity unless or until an external force is applied on the body to change its state of motion. So when the bike suddenly accelerates the body of pillion is not able to make the body accelerate so fast because when the bike was running his body was also moving with that motion only. So when the bike suddenly accelerates it was not able to move with that acceleration.

QUESTION: 13

Which of the following is a vector quantity? 
A. Retardation 
B. Speed 
C. Force
D. Distance

Solution:

"Vector quantities have both magnitude and direction. Scalar quantities have only magnitude."

QUESTION: 14

Which of the is true for displacement? 
A. It cannot be Zero 
B. Its magnitude is greater than the distance travelled by the object 
C. It’s the shortest distance between initial & final position 
D. It is a vector quantity

Solution: The displacement is a vector quantity (magnitude and direction) that describes the difference between the final and initial positions of a moving object. It is the shortest distance moved in a certain direction. The displacement is the vector AD whose magnitude if 5 km and its direction is to the east.
QUESTION: 15

Statement A: When a body moves with uniform speed, then the average speed is same as instantaneous speed. 
Statement B: Average speed is less than average velocity. 
Which of the above statement is true

Solution: If the runner starts and finishes the race at the same point, then the overall displacement will be zero. When a body moves with uniform speed, then the average speed is same as instantaneous speed. Average speed is calculated by dividing the total distance travelled with total time taken.

The instantaneous speed of an object can also be determined through calculating the average speed over a short distance and time. Summary: “
Constant speed” means an object is moving at the same speed throughout. ... At a certain instant, what the speedometer reads is the instantaneous speed.

QUESTION: 16

A car is moving with uniform speed and covers 100m in 50 second find the speed.

Solution:
QUESTION: 17

Instantaneous speed of a vehicle is measured by

Solution:
QUESTION: 18

A particle covers equal distance in equal interval of time. It is said to be

Solution:
Speed is a scalar quantity which means it has only magnitude and no direction, btw velocity is a vector quantity which means it has both magnitude and no direction.

It's safe to say that the answer is uniform speed because the question didn't mention about the particle covering equal distances in equal intervals of time in a particular direction. Therefore, the answer is uniform speed.

Had the question have mentioned 'in a particular direction' then the answer would have been uniform velocity.

Therefore, the answer is UNIFORM SPEED.
QUESTION: 19

Statement A: A curved line in a speed – time graph means non-uniform motion. 
Statement B : A curved line in a velocity – time graph means uniform acceleration

Solution:
QUESTION: 20

A train 120m long moving on a straight and level track with uniform speed passes a pole in 6 seconds. Find the time it will take to cross a 50m long bridge.

Solution:
AS, d=120m (length of train)
t=6 sec (to pass the pole)
v=?
Therefore,
 v=d\t
  =120\6
  =20m\s

As, The train is 120 m long and bridge is 50 m long = {120+ 50 = 170 m }                                                                                    So, Time taken = distance/speed   
         = 170/20 
         = 8.5 seconds                                                                                            
QUESTION: 21

Match the following with correct response. 

Solution:
QUESTION: 22

Which of the following is an example of uniform motion? 
A. The motion of car in the busy road 
B. The motion of a satellite around the planet 
C. The motion of moon around the earth 
D. The motion of any particle on the arm of a clock 

Solution:
QUESTION: 23

Which of the following physical quantity is not present in first equation of motion?

Solution:

first equation of motion is : v = u + at

QUESTION: 24

Which of the following is the case of accelerated motion?

Solution:
Case of Accelerated Motion
Uniform Acceleration
A body under constant acceleration is uniformly accelerated motion. This is when a constant external force is applied to the body. The direction of acceleration is very important in the change of velocity. However, the direction of acceleration of a body may not be same as the direction of its motion. For example, if a car travels at a speed of 60 km/hour then it will cover a distance of 1 km/minute. Here the motion of car acceleration is uniform.

Motion is an athlete running 100m along a straight track. Linear motion is the most basic of all motion. According to Newton's first law of motion, objects that do not experience any net force will continue to move in a straight line with a constant velocity until they are subjected to a net force.
QUESTION: 25

What is the quantity which is measured as the area occupied in the velocity-time graph?

Solution:

The area under the velocity time graph will give us the displacement of an object and the slope gives the acceleration

we should find the area under the graph , if the graph is irregular we need to split it into parts and finally add them and if the shape is not at all regular we should go for integration

Related tests