Test: Reproduction in Plants- 1


10 Questions MCQ Test General Science(Prelims) by IRS Divey Sethi | Test: Reproduction in Plants- 1


Description
This mock test of Test: Reproduction in Plants- 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Reproduction in Plants- 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Reproduction in Plants- 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Reproduction in Plants- 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Reproduction in Plants- 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Reproductive part of a plant is the

Solution:
  • Reproductive parts include flowers, fruits and seeds whereas the vegetative parts of the plant are leaf, stem, roots and leaves. The chief function of the flowers is sexual reproduction. They achieve fertilization with the process of pollination.
  • Flower is the reproductive part of an angiospermic plant containing male and female reproductive organs.
QUESTION: 2

The process of fusion of the female and male gamete is called

Solution:

The male and the female gamete are the reproductive cells which are formed by the germ cells. These gametes are fuse and the process is known as fertilization. This is an important step in the sexual reproduction which results in the formation of the zygote which develops to form a new individual.

QUESTION: 3

In flowering plants, male gamete is formed inside

Solution:

In flowering plants, male gamete is formed inside Anther present at the top of Stamen.

QUESTION: 4

Mature ovary forms the

Solution:

Ovary is enlarged basal portion of the pistil, the female organ of a flower. The ovary contains ovules, which develop into seeds upon fertilization. The ovary itself will mature into a fruit, either dry or fleshy, enclosing the seeds.

QUESTION: 5

 Flowers with both androecium and gynoecium are called

Solution:

Flowers are called bisexual if they bear both androecium and gynoecium.

QUESTION: 6

The small bulb-like projection coming out from yeast cell is called a ______.

Solution:
  • Budding is a type of asexual reproduction in which a new organism develops from an outgrowth or bud due to cell division at one particular site. The small bulb-like projection coming out from the yeast cell is called a bud.
  • Organisms such as hydra use regenerative cells for reproduction in the process of budding.

QUESTION: 7

Which one is a dicotyledonous plant?

Solution:

Those plants whose seeds contain two cotyledons are called dicotyledonous plant. Gram is a dicotyledonous plant.

QUESTION: 8

The mode of vegetative reproduction in which scion and stock are tied is called

Solution:
  • Scion is the detached living part of the plant which is grafted to the stalk by the process of grafting.
  • Grafting is a horticulture technique where the living detached portion of the plant is used to regenerate the growth.
  • One plant is selected for its roots and this is called the stock or rootstock. The other plant is selected for its stems, leaves, flowers, or fruits and is called the scion.
  • The joining of scion and stalk is known as inosculation. The technique is mostly used in the asexual mode of reproduction. 

QUESTION: 9

Which of the following do not produce asexual flower?

Solution:

Asexual reproduction produces individuals that are genetically identical to the parent plant. It does not involve two parents, instead only a single parent is involved in this process. In asexual reproduction, the organism reproduces on its own without the help of other organisms. Seeds are formed as a result of the fusion of male and female gametes which occurs in sexual reproduction. In plants, vegetative reproduction is a type of asexual reproduction where an entire plant is obtained from the vegetative parts of a single parent.

QUESTION: 10

Clone are

Solution:

Asexually produced identical organisms are called clone. They contain similar characteristics.