Test: Reproduction in Plants- 3


20 Questions MCQ Test General Science(Prelims) by IRS Divey Sethi | Test: Reproduction in Plants- 3


Description
This mock test of Test: Reproduction in Plants- 3 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Reproduction in Plants- 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Reproduction in Plants- 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Reproduction in Plants- 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Reproduction in Plants- 3 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The process by which plants give rise to new plants without seeds is called

Solution:

Asexual reproduction produces individuals that are genetically identical to the parent plant. Roots such as corms, stem tubers, rhizomes, and stolon undergo vegetative reproduction.

QUESTION: 2

Male reproductive part of a plant is

Solution:

Stamens are the male reproductive parts of flowers. A stamen consists of an anther (which produces pollen) and a filament.

QUESTION: 3

Reproduction in yeast takes place by

Solution:
QUESTION: 4

The cell which is formed after fusion of gametes is called _________.

Solution:

A zygote is a eukaryotic cell formed by a fertilization event between two gametes.

QUESTION: 5

The flower which contain either pistil or stamen is called

Solution:

A unisexual flower is defined as a flower that possesses either stamens or carpels.

QUESTION: 6

Mature ovary forms the

Solution:

Fruits are produced only by flowering plants. Following pollination of the flower, the fertilized ovules develop into seeds while the surrounding ovary wall forms the fruit.

QUESTION: 7

A spore producing plant is

Solution:

In asexual reproduction, the mold makes spores inside a sporangium. When the spores are ready to leave and spread more mold, the sporangium breaks open and lets the spores float out.

QUESTION: 8

Bryophyllum can reproduce by

Solution:

Reproduction in Bryophyllum occurs asexually through vegetative propagation by leaves.  These buds can give rise to new plants. The new plants then detach from the leaves and develop into a mature plant.

QUESTION: 9

Which of the following constitute a pistil?

Solution:

Stigma, style and ovary

QUESTION: 10

Female gametes are present in

Solution:

The female gametes mature in the ovary of the female's reproductive system. 

QUESTION: 11

Male gametes are present in

Solution:

The whorl of the flower are differentiated into two categories essential and non-essential whorl and are consists of Stamens or androecium are the male reproductive part and are divided into filament (long slender stalk) and anther (the terminal bilobed structure that produces male gametes). 
Carpels or gynoecium are the female reproductive part and produce ovum and is divided into three parts stigma (where pollen grains land), style(that leads pollen tube to the ovary) and ovary that produce ovum(female gamete). 
So, the correct answer is 'Anther'

QUESTION: 12

Reproduction is essential for living organism in order to

Solution:

continue the species forever

QUESTION: 13

Vegetative propagation refers to the formation of new plants from the following existing organs of the old plants:

Solution:

roots, stems, leaves

QUESTION: 14

Reproduction is described as a phenomenon by which of these options?

Solution:

Reproduction is a fundamental feature of all known life; each individual organism exists as the result of reproduction. There are two forms of reproduction: asexual and sexual. In asexual reproduction, an organism can reproduce without the involvement of another organism.

QUESTION: 15

Growth of a new organism on or inside the parent body is called

Solution:

Budding is a type of asexual reproduction in which a new organism develops from an outgrowth or bud due to cell division at one particular site.

QUESTION: 16

The process of fertilization of angiosperms is called

Solution:

Angiosperms, or flowering plants, undergo a unique process called double fertilization. After pollination brings a pollen grain to a flower's female reproductive structure,a pollen tube releases two sperm cells. One of these sperm cells unites with an egg cell to produce a diploid zygote.

QUESTION: 17

The pollen of a flowering plant

Solution:

Pollen is a fine to coarse powdery substance comprising pollen grains which are male microgametophytes of seed plants, which produce male gametes (sperm cells).

QUESTION: 18

Select the one that does not reproduce from seeds.

Solution:

Pieces of the moss body can break off, move by wind or water, and start a new plant if moisture permits.

QUESTION: 19

Germination occurs when

Solution:

an already dormant embryo is activated

QUESTION: 20

Sugarcane plants are generally propagated by vegetative reproduction because

Solution:

Vegetative reproduction is a form of asexual reproduction in plants. It is a process by which new individuals arise without production of seeds or spores. The methods of vegetative propagation include cutting, vegetative apomixis, layering, division, budding, grafting and tissue culture.