Test: Water A Precious Resource - 2


20 Questions MCQ Test General Science(Prelims) by IRS Divey Sethi | Test: Water A Precious Resource - 2


Description
This mock test of Test: Water A Precious Resource - 2 for Class 7 helps you for every Class 7 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 7 Test: Water A Precious Resource - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Water A Precious Resource - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 7 students definitely take this Test: Water A Precious Resource - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Water A Precious Resource - 2 extra questions, long questions & short questions for Class 7 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Total water is maintained by

Solution:

Total water is maintained by water cycle during which evaporation and condensation of water takes place.

QUESTION: 2

In gaseous form water is present in atmosphere as

Solution:

In atmosphere, water is present in form of water vapour along with other gases of atmosphere.

QUESTION: 3

Earth appear blue from sky due to presence of

Solution:

Earth appear blue from sky due to presence of large surface covered with water. About 2/3 of earth surface is covered with water.

QUESTION: 4

Amount of water recommended by United Nation per person per day is

Solution:

The amount of water recommended by the United Nations for drinking, washing, cooking and maintaining proper hygiene is a minimum of 50 litres per person per day.

QUESTION: 5

The process of changing water vapour into water is called

Solution:

The process of changing water vapour into water is called condensation

QUESTION: 6

Plants loose water in form of

Solution:

Loss of water in form of water vapour from aerial parts of plant is called as transpiration. It mainly occurs through stomata.

QUESTION: 7

Which one is not a natural source of water

Solution:

Ponds, rivers and lake are natural source of water but canal is a man-made source of water.

QUESTION: 8

Loss of water by plants is called

Solution:

Loss of water in form of water vapour by plants is called as transpiration.

QUESTION: 9

The purest form of water is

Solution:

Rain water is purest form of water as it is free from all kinds of salts and other impurities.

QUESTION: 10

In water works, first step is

Solution:

The process involve in purifying the water to make it suitable for drinking is called water work. The first step of water work is sedimentation.

QUESTION: 11

In which season water scarcity is most acute?

Solution:

In summer season, the scarcity of water is acute as most of the sources of water get dried during this period.

QUESTION: 12

Plants absorbs water from

Solution:

Plants absorbs water from water present between the soil particles through root hairs.

QUESTION: 13

An example of underground water is

Solution:

River, lake and sea are sources of surface water but well is an example of underground water.

QUESTION: 14

River Yamuna is polluted near Delhi due to

Solution:

River Yamuna is polluted near Delhi due to addition of untreated sewage into river water from all over Delhi.

QUESTION: 15

Which source of water is mostly used by construction site of building?

Solution:

At construction site of building, ground water is used mostly by extracting water using tube-well.

QUESTION: 16

Water is natural resource which is

Solution:

Water is natural resource, which is inexhaustible but due to human interference in natural replenishment it becomes polluted.

QUESTION: 17

Addition of harmful substance in water leads to

Solution:

Addition of harmful substance in water leads to water pollution, which may be untreated sewage, industrial effluents etc.

QUESTION: 18

Of the total amount of water present on the earth, the water available for human use is about

Solution:

Of the total amount of water present on the earth, the water available for human use is about 1%. Most of the water is present in ocean and sea, which are hard water and remaining soft water are on poles in form of ice.

QUESTION: 19

People living near sea or ocean also feels lacks of water because

Solution:

People living near sea or ocean also feel lacks of water because sea water is salty and cannot be used by human beings.

QUESTION: 20

About 70% of our body consists of

Solution:

About 70% of our body consists of water in blood and cytoplasm of cells.

Related tests