Test: From Gathering To Growing Food - 1


10 Questions MCQ Test History(Prelims) by UPSC Toppers | Test: From Gathering To Growing Food - 1


Description
This mock test of Test: From Gathering To Growing Food - 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: From Gathering To Growing Food - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: From Gathering To Growing Food - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: From Gathering To Growing Food - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: From Gathering To Growing Food - 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The art of making pot is called

Solution:

Pottery is the process of forming vessels and other objects with clay and other ceramic materials, which are fired at high temperatures to give them a hard, durable form. Major types include earthenware, stoneware and porcelain.

QUESTION: 2

Place where many families choose to live together for mutual cooperation and better protection

Solution:

A village is a clustered human settlement or community, larger than a hamlet but smaller than a town, with a population ranging from a few hundred to a few thousand.

QUESTION: 3

Neolithic man live in 

Solution:

The Neolithic Age is sometimes called the New Stone Age. Neolithic humans used stone tools like their earlier Stone Age ancestors, who eked out a marginal existence in small bands of hunter-gatherers , lived in small communities such as villages during the last Ice Age.

QUESTION: 4

The first animal to be tamed was the wild ancestor of the

Solution:

The first animal to be tamed was the wild ancestor of the dog because the dog is smaller in size and could be easily kept.

QUESTION: 5

How was the earth treated in Neolithic age

Solution:

Natura" and the personification of Mother Nature were widely popular in the Middle Ages. As a concept, seated between the properly divine and the human, it can be traced to Ancient Greece, though Earth (or "Eorthe" in the Old English period) may have been personified as a goddess.

QUESTION: 6

Which art was learnt by Neolithic man made by hand and dried in sun and later wheel was used to make it

Solution:

In most Neolithical society’s pottery was associated with agriculture. Man needed pots in order to store food-stuff and water. Pots were also required for the purpose of cooking, eating and drinking. In the beginning, man made clayware with his hands which were dried in the sun and then baked on fire. Later, with the introduction of wheel, the clayware came to be made with the help of it.

QUESTION: 7

In village early people learn the following except

Solution:

Village early people don't have the technology of cultivation and as we know that without staying in one place settlement and cultivation is not possible and they don't have the ideas of these things. After many years they understand about growing of plants, trees, and crops. Yearly people directly depended on hunting they survive through hunting only, that's the reason they are tought huntings.

QUESTION: 8

Tools like copper and hand axes were used in

Solution:

In the early Stone Age, people made simple hand-axes out of stones. They made hammers from bones or antlers and they sharpened sticks to use as hunting spears. Watch the video to see how these were made. Raksha Dave finds out how our ancient ancestors made tools and weapons from flint.

QUESTION: 9

Wheeled cart was made in which age? 

Solution:

The wheel is believed to date to the Neolithic period (about 12,000 years ago) appearing at different stages in different civilizations. The earliest use was probably for turning pottery; Mesopotamian diagrams show that use as early as 3500 B.C

QUESTION: 10

_____ is the name given to the process in which people grow plants and look after animals

Solution:

The process in which people grow plants and look after animals is called Domestication. It was a gradual process that took place in many parts of the world about 12,000 years ago. Some of the earliest plants to be grown were wheat and barley. The earliest domesticated animals being dog, sheep and goat. The animals provided not only milk or meat but could also be used to draw the plough and other purposes i.e. dogs for security of houses and to help in hunting etc.

Related tests