Test: Kingdoms Kings And An Early Republic - 1


10 Questions MCQ Test History(Prelims) by UPSC Toppers | Test: Kingdoms Kings And An Early Republic - 1


Description
This mock test of Test: Kingdoms Kings And An Early Republic - 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Kingdoms Kings And An Early Republic - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Kingdoms Kings And An Early Republic - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Kingdoms Kings And An Early Republic - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Kingdoms Kings And An Early Republic - 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Small states ruled by the tribals were called

Solution:

The small states were ruled by tribal rulers are called Janapadas. Each Jana has its own leader. He was known by the name of Raja. The position of Raja was hereditary He can be removed only when the situation demands. But in present day, we elect our leader or M.P. or M.L.A. by electoral process. Their position is not hereditary and can belong to any caste. Their are also so many national level party in present day So different person of different part can be elected.  

QUESTION: 2

Large kingdoms comprise many Janapadas known as

Solution:
QUESTION: 3

Who was the king of Magadha who ruled between 547 to 495 B.C

Solution:

Bimbisāra also known as Seniya or Shrenika in the Jain histories was a King of Magadha and belonged to the Haryanka dynasty. He was the son of Bhattiya.

QUESTION: 4

Who was son of Bimbisara

Solution:

Ajatashatru was a king of the Haryanka dynasty of Magadha in East India. He was the son of King Bimbisara and was a contemporary of both Mahavira and Gautama Buddha. He forcefully took over the kingdom of Magadha from his father and imprisoned him. 

QUESTION: 5

Who was the founder of Nanda Dynasty

Solution:

Mahapadma Nanda, according to the Puranas, was the first Emperor of the Nanda Empire of ancient India. The Puranas describe him as a son of the last Shaishunaga king Mahanandin and a Shudra woman, and credit him with extensive conquests.

QUESTION: 6

____ had a large deposits of iron-ore

Solution:

Magadha had a large deposits of an iron ore and copper.
1. It contributes in making effective weapon and agricultural tools.
2. It helps them to become a powerful kingdom.

QUESTION: 7

How much of the produce was collected as tax

Solution:

The chief source of revenue was the land tax which was one-sixth to one-fourth of the produce and was collected by the revenue officer, agronomoi, who measured the land, levied the tax and collected it.

QUESTION: 8

A form of government in which the power is held by the people or a group of elected person or an elected chief is called

Solution:

In American English, the definition of a republic can also refer specifically to a government in which elected individuals represent the citizen body, known elsewhere as a representative democracy (a democratic republic) and exercise power according to the rule of law (a constitutional republic).

QUESTION: 9

Who was the central figure in the Ashvamedha sacrifice

Solution:

The raja was a central figure in these rituals. He often had a special seat, a throne or a tiger skin.

QUESTION: 10

Who can not participate in horse sacrifice

Solution: