Test: Mahatma Gandhi & The Nationalist Movement


10 Questions MCQ Test History(Prelims) by UPSC Toppers | Test: Mahatma Gandhi & The Nationalist Movement


Description
This mock test of Test: Mahatma Gandhi & The Nationalist Movement for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Mahatma Gandhi & The Nationalist Movement (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Mahatma Gandhi & The Nationalist Movement quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Mahatma Gandhi & The Nationalist Movement exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Mahatma Gandhi & The Nationalist Movement extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The Salt March ended when Mahatma Gandhi reached Dandi on

Solution:

The Dandi March started from Sabarmati Ashram against the Salt Law. It lasted from March 12th, 1930 till April 6th, 1930. On 6th April 1930, after reaching Dandi, Gandhiji made some salt, thereby making himself a criminal in official eyes and setting off the Civil Disobedience Movement.

QUESTION: 2

In 1915, Gopal Krishan Gokhale advised Gandhi to:

Solution:

By 1915, when Gandhi returned to India, it had undergone many changes since the time he left. Therefore, Gopal Krishna Gokhale advised him to trave

QUESTION: 3

Mahatma Gandhi left India for South Africa in

Solution:

In January 1915, Mohandas Karamchand Gandhi returned to India after two decades of residence abroad. These years had been spent mostly in South Africa, where he gone, in 1893, as a lawyer, and in time became a leader of Indians in that country.

QUESTION: 4

Khilafat agitators demanded the restoration of powers of

Solution:

Through The Treaty of Sevres, much of the territories of Ottoman ruler were snatched away by the Allied Powers. The powers of Ottoman rulers were also reduced. Muslim communities all around the world were agitated by this and rose in protest.

QUESTION: 5

The Father of Our Nation is

Solution:

Mahatma Gandhi is known as the Father of Our Nation as he had played a stellar role in India's Freedom Struggle.

QUESTION: 6

The journal Harijan was published by

Solution:

The term Harijan means people of God and was the name given to the so-called untouchables in the Indian caste system during his movement for their upliftment. Gandhi used this term as reference to the untouchables.

QUESTION: 7

The Non-Cooperation Movement was suspended due to the

Solution:

Chauri Chaura is a small village in the Gorakhpur district of Uttar Pradesh. This place is known for the incident that took place in February 1922. There, an enraged mob of satyagrahis set a police station on fire, which resulted in the deaths of 22 policemen. Gandhiji, after seeing the inception of violence, immediately suspended the Non-Cooperation Movement as it was supposed to run on the principles of non-violence.

QUESTION: 8

In 1916, the annual session of Indian National Congress was held at

Solution:

Lucknow Session is one of the most important sessions of the Indian National Congress. This session was remarkable for the reunion of Moderates and Extremists on one hand, and Congress and Muslim League on the other.

QUESTION: 9

In 1931, Congress participated in the

Solution:

The Round Table Conference took place in London. Gandhiji joined the Second Conference as the sole representative of the Indian National Congress. His claim that the Congress represented all sections of India was challenged by the Muslim League, Dr Ambedkar and Hindu Mahasabha. The Conference was held to discuss constitutional reforms required in India.

QUESTION: 10

Gandhi returned from South Africa to Inda in

Solution:

In January 1915, Gandhi returned to his homeland after two decades of residence in South Africa.